Ce este Casa Verde si cum te poti inscrie in program

Ce este Casa Verde si cum te poti inscrie in program

Consumul de energie electrica la nivel global a crescut in ultimii ani si, odata cu el, s-a marit presiunea asupra sistemelelor nationale de productie si distributie a electricitatii, iar consumul de combustibili fosili, cu amprenta de carbon mare, este tot mai restrictionat.

Necesitatea integrarii in retea a unor sisteme de productie din surse regenerabile apare ca urmare a acestei presiuni crescande, dar si a maririi cheltuielilor cu utilitatile pentru gospodariile particulare si cladirile publice.

Articolele noastre anterioare ti-au prezentat deja ce inseamna sa fii prosumator, ce documente iti sunt necesare pentru a obtine Certificarea si ce avantaje ai daca devii prosumator.

Apare insa o intrebare cheie inainte de toate acestea: cum finantez achizitia si montarea unui sistem fotovoltaic, ca sa pot deveni prosumator? Daca esti persoana fizica si vrei sa devii prosumator, ai la dispozitie programul national de finantare denumit Casa Verde.

Ce este Casa Verde?

Casa Verde este un program destinat persoanelor fizice sau juridice, conceput pentru a creste eficienta energetica si a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Cum se poate face acest lucru? Prin utilizarea unor resurse regenerabile in gospodariile familiale si/sau  diminuarea consumului de energie.

“Programul privind instalarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica”, cunoscut si sub numele de Casa Verde, este conceput si implementat de catre Ministerul Mediului, in baza unui Ghid de Finantare. Acest Ghid poate fi consultat pe siteul AFM. Finantarea prin programul Casa Verde poarta denumirea de Prima de Eficienta Energetica.

Cine poate beneficia de finantare prin programul Casa Verde?

Ce este Casa Verde si cum te poti inscrie in program

Poti accesa Casa Verde daca:

 • esti persoana fizica sau juridica si ai domiciliul/ sediu social pe teritoriul Romaniei
 • esti proprietarul constructiei pe care se amplaseaza panourile fotovoltaice
 • detii acordul tuturor proprietarilor, pentru imobilele aflate in coproprietate
 • detii un imobil care nu se afla in litigiu in curs de solutionare, nu este revendicat in baza unei legi speciale, sau nu este expropriat in baza unei cauze de utilitate publica

Cum te poti inscrie in programul Casa Verde?

Daca ai decis sa accesezi programul Casa Verde, ai nevoie de urmatoarele documente pentru completarea dosarului de inscriere in program:

 • Cerere de finantare nerambursabila (pe care o gasesti in Ghidul de finantare, Anexa 2) - cererea va fi completata prin tehnoredactare si semnata in original
 • Declaratie pe propria raspundere (Ghidul de finantare, Anexa 3), completata si semnata;
 • Copie CI sau Buletin sau CUI (si imputernicire notariala, in cazul in care documentele nu se depun de beneficiar)
 • extras de carte funciara (care atesta dreptul de proprietate/coproprietate asupra imobilului unde va fi realizat proiectul) – in lipsa acestuia, se va putea prezenta o Autorizatie de construire valabila la data depunerii, in copie legalizata
 • Certificat de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local (in original)
 • Adeverinta privind existenta un cont bancar emis de o banaca comerciala (in original)
 • un plic, cu numele si adresa completa a solicitantului, titlul programului (Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire) si sesiunea de depunere

In cadrul unei sesiuni de finantare poti depune un singur dosar/proiect, insa un proiect poate cumula doua tipuri de instalatii. Ai mare grija cum intocmesti dosarul de inscriere deoarece lipsa unui document din cele de mai sus, ori prezentarea unuia expirat sau invalid atrage automat respingerea dosarului de finantare.

Dosarul/plicul se depune personal la sediul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului de pe raza de domiciliu a solicitantului.

Pentru a afla care sunt toate variantele de finantare existente la ora actuala, citeste si articolul Solutii de finantare a panourilor fotovoltaice

Finanteaza-ti sistemul de panouri fotovoltaice prin programul Casa verde si devino prosumator! Independenta energetica iti este acum la indemana.

Daca ai intrebari despre acest articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre sistemele de panouri fotovoltaice de pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.207 sau e-mail fotovoltaice@masif.ro.

 

Distribuie acest articol