Tipuri de polizoare, alegerea corecta a acestora si moduri diferite de utilizare

Polizoarele sunt unelte electrice cu un rol deosebit in debitarea, slefuirea, polizarea, lustruirea sau ascutirea anumitor piese metalice, precum si in indepatarea depunerilor de rugina. Lista de polizoare este variata, incluzand modele cu forme, dimensiuni si caracteristici diferite.

Pentru a alegere corect un polizor, util in cadrul proiectelor pe care intentionezi sa le desfasori, ti-am pregatit un ghid cu informatii cat se poate de utile: 

CUPRINS:

 1. Cate tipuri principale de polizoare exista?

1.1. Polizoarele unghiulare

1.2. Polizoarele de banc

1.3. Polizoarele drepte

 1. Cum alegi un polizor util proiectului tau?

2.1. Alegerea polizorului: Sistemul de alimentare

2.2. Alegerea polizorului: Puterea flexului

2.3. Alegerea polizorului: Dimensiunea discului

2.4. Alegerea polizorului: Turatia

 1. Cum utilizezi un polizor: Norme de siguranta

 

1.   Cate tipuri principale de polizoare exista?

Polizor unghiular flex slefuire

1.1. Polizoarele unghiulare

Dintre toate uneltele electrice apartinand acestei categorii, gama de polizoare unghiulare (produse cunonscute si sub denumirea de “flex”) este cea mai utilizata. Principalul motiv se bazeaza pe lista variata de aplicatii pentru care pot fi utilizate acestea.
Polizoarele unghiulare din oferta Masif garanteaza un nivel ridicat de productivitate, protectie oferita de functiile pentru control cu care acestea sunt dotate, utilizare de durata (datorita motoarelor cu racire directa, protectiei la suprasarcina si durabilitatii ridicate a periilor colectoare)

1.2. Polizoarele de banc

Cele mai bune polizoare de banc pe care le poti comanda online de pe site-ul nostru sunt utile in ascutirea componentelor metalice ale uneltelor din magazia ta. Prevazute cu discuri speciale pentru slefuirea uscata sau umeda, fina sau grosiera, polizoarele de banc sunt dotate cu motoare ce garanteaza puterea necesara pentru realizarea acestor sarcini.
Aceste scule electrice prezinta o durata de viata indelungata, dar si niveluri de zgomot si vibratii (produse in timpul utilizarii) reduse, datorita echiparii acestora cu tampoane de cauciuc eficiente. Polizoarele de banc asigura o protectie sporita utilizatorului, fiind dotate cu ecrane pentru blocarea reziduurilor sarite, in timpul prelucrarii materialelor.

1.3. Polizoarele drepte

Piesele turnate cu care lucrezi pot fi finisate cu ajutorul unui polizor drept. Aceasta unealta electrica se poate manevra cu usurinta, chiar si de cei fara experienta, datorita structurii sale ergonomice. Setarile electronice pentru turatia motorului si protectia la suprasarcina garanteaza siguranta in utilizare, ori de cate ori lucrezi cu un polizor drept.
Finisarea corecta a pieselor din atelier cu ajutorul unui model ales din oferta Masif (vezi mai jos cum se alege corect un polizor) este descrisa de eficienta, economie de timp si energie electrica, precum si o durata ridicata de functionare. 

2.   Cum alegi un polizor util proiectului tau?

polizor unghiular flex polizare

 

Eficienta in utilizare, costurile resimtite si durata de viata a unui polizor electric reprezinta atibutele de baza ale unui produs ales in mod inspirat, in functie de o serie de criterii bine definite. Iata care sunt acestea:

2.1. Alegerea polizorului: Sistemul de alimentare

In cazul unui polizor unghiular sau al unuia drept, identificam doua surse de alimentare diferite: acumulatori si cu alimentare la reteaua electrica. Iata care sunt recomandarile noastre de achizitionare, construite pe acest prim criteriu de alegere:

 • In cazul in care lucrările cu polizorul au un caracter ocazional, daca desfasori lucrari departe de reteaua electrica sau daca pur si simplu nu vrei sa fii limitat de lungimea cablului de alimentare, poti miza pe varianta unui produs fara cablu, ce functioneaza pe baza de acumulatori Li-Ion. Singurul dezavantaj al acestora este ca nu asigura o putere la fel de mare, comparativ cu un polizor alimentat prin cablu.
 • Daca ai nevoie sa lucrezi cu un polizor aproape in fiecare zi, intr-un loc fix, iti recomandam sa comanzi online de pe ro un produs conectat la o sursa de energie electrica. Astfel, te bucuri de o putere mult mai mare a polizorului si nu mai esti limitat de autonomia acumulatorului.

2.2. Alegerea polizorului: Puterea flexului

Acest criteriu secundar de alegere a polizorului are legatura cu specificul activitatilor de bricolaj pe care tu doresti sa le realizezi:
- Valori intre 500-800 W: Polizor cu o putere-standard, ce functioneaza de obicei pe baza de baterii Li-Ion, dedicat prelucrarii unor materiale cu o duritate scazuta;
- Valori intre 1000-1500 W: Polizor ce intra in categoria sculelor electrice semi-profesionale, cu putere medie. Achizitionarea unui astfel de produs este recomandata in cazul in care lucrezi cu placi ceramice (taiere), tevi metalice (perforare) sau din lemn;
- Valori mai mari de 2000 W: Polizor ce face parte din categoria produselor profesionale, ce nu sunt destinate proiectelor de tip DIY din casa. Un astfel de polizor poate taia fara probleme chiar si cele mai dure materiale.

2.3. Alegerea polizorului: Dimensiunea discului

In functie de dimensiunile unui disc de polizor, numarul de proiecte poate varia:

 • Disc de polizor cu diametru de 115 mm: eficient pentru realizarea diferitelor reparatii, in baie, bucatarie etc. Poate perfora cu usurinta tevi metalice subtiri, insa este deosebit de util si in activitatile de slefuire, datorita dimensiunilor relativ mici ale discului;
 • Disc de polizor cu diametru de 125 mm: se preteaza pentru rezolvarea unor lucrari mai complexe, in baie, bucatarie, acoperis sau zona curtii. Util in ascutirea partilor metalice ale uneltelor de care dispui. Se recomanda utilizarea unui polizor cu un astfel de disc in zone deschise sau largi, pentru o manevrare a sa mult mai simpla;
 • Disc de polizor cu diametru de 180-230 mm: Un astfel de produs se incadreaza in categoria polizoarelor profesionale, utilizate in lucrari precum: sectionarea tevilor groase, a dalelor, a bordurilor si a altor suprafete din piata.

2.4. Alegerea polizorului: Turatia

Un criteriufoarte  important de care sa tii cont in alegerea unui polizor eficient in activitatea ta: numarul de rotatii pe minut (RPM) al polizorului sau turatia.
Majoritatea polizoarelor cu discuri de 115 – 180 mm dezvolta peste 10000 rpm, pentru taieri si operatii de slefuire rapide si precise. Exista modele echipate cu module de turatie variabila, care permite selectarea turatiei necesare tipului de operatie executata, dar si a materialului prelucrat.
Polizoarele mari, cu disc de 230 mm, dezvolta pana la 6500 rpm, fiind destinate operatiunilor de slefuire industriala si mai putin pentru operatii de taiere. 

3.   Cum utilizezi un polizor: Norme de siguranta

polizor unghiular flex

 

Pentru a te bucura de o utilizare conform asteptarilor pe care le ai de la un astfel de produs, este esential sa respecti urmatoarele norme de siguranta:

 • Indiferent de tipul polizorului utilizat, poarta de fiecare data echipament de protectie pentru ochi, maini si fata; Acestea au rolul de a proteja zonele expuse in fata reziduurilor produse prin slefuire, perforare sau sectionare;
 • Utilizarea polizorului se va realiza doar cu priza pe manere special concepute pentru manevrarea acestei scule electrice; Se interzice contactul cu propriul cablu de alimentare al polizorului, in timpul utilizarii acestuia;
 • In cazul polizoarelor unghiular si drept, acestea trebuie oprite inainte de a fi asezate pe suprafete plate, evitandu-se astfel rotirile necontrolate si eventualele accidente de munca;
 • Se interzice utilizarea polizorului in apropierea materialelor inflamabile, deoarece scanteile produse pot genera un incendiu;
 • Se vor respecta intocmai informatiile de pe placuta indicatoare a polizorului utilizat, in privinta alimentarii cu energie electrica. In cazul unei pene de curent, polizorul va fi conectat de la sursa si sa va adus pe pozitia “Oprit”;
 •  

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro

Distribuie acest articol