Soarele este o sursa inepuizabila de energie, cea mai curata alternativa la combustibilii fosili, care poate fi captata cu ajutorul sistemelor de panouri fotovoltaice si transformata in energie electrica.
Vrei sa iti reduci costurile cu energia electrica si chiar sa ajungi la independenta energetica? Prin instalarea si utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice poti produce energia electrica necesara consumului propriu si poti livra surplusul in sistemul energetic national.
Investitia intr-un sistem de panouri fotovoltaice sau un kit de panouri fotovoltaice iti va reduce considerabil factura de energie electrica si poti ajunge chiar sa obtii venituri suplimentare din surplusul de energie livrat in reteaua nationala.
Componentele unui sistem de panouri solare sunt in general aceleasi, indiferent de varianta aleasa: on-grid, off-grid sau hibrid.
Transforma energia solara (foton) in energie electrica (volt) prin intermediul unui material fotoelectric, respectiv celula de siliciu. Celulele fotovoltaice care compun panourile solare fotovoltaice pot fi: monocristaline, policristaline sau amorfe.
Alegerea unui panou fotovoltaic trebuie sa tina cont de urmatoarele specificatii:
Controlerele sunt dispozitivele montate in cadrul sistemelor off-grid si hibrid care utilizeaza baterii de acumulatori pentru stocarea energiei. Rolul controlerului de incarcare este de a gestiona incarcarea si de a prelungi durata de viata a bateriilor solare din sistemul fotovoltaic, protejandu-le de supraincalzire sau descarcare completa.
Controlerul/regulatorul de incarcare stabilizeaza tensiunea produsa de panourile fotovoltaice care nu este constanta ci depinde de nivelul de iradiere solara a panourilor.
Panourile fotovoltaice produc curent continuu (DC), dar aparatele electronice si electrocasnice functioneaza pe curent alternativ (AC). Invertorul converteste curentul continuu in curent alternativ care poate alimenta consumatorii de uz caznic sau industrial. In cazul sistemelor on-grid sau hibrid, energia care nu este utilizata local poate fi injectata in reteaua nationala sau stocata in bateriile de acumulatori pentru o utlizare pe timp de noapte.
In zilele noroase sau noaptea, panourile fotofoltaice au un randament foarte mic sau zero. Pe de alta parte, in zilele insorite, cantitatea de energie poate fi mai mare decat necesarul punctului de consum. Acumulatorii stocheaza energia produsa in zilele in care radiatiile solare sunt suficiente, pentru a fi utilizata noaptea, in cazul aparitiei penelor de curent sau oricand necesarul de consum este mai mare decat cantitatea de energie convertita de panourile solare.
Un sistem fotovoltaic nu poate fi configurat fara sisteme de prindere pentru acoperisuri sau schele, iar energia convertita in curent electric nu poate fi transferata la consumatori fara cablurile si conectorii potriviti.
Panourile fotovoltaice sunt montate pe acoperisuri cu ajutorul unor sisteme de prindere ce cuprind diverse sine, suporturi, cleme, ancore si piulite. Sistemele de montare sunt fabricate din inox sau aluminiu, proiectate sa reziste la intemperii, o perioada lunga de timp. Utilizarea unui sistem de prindere de calitate superioara garanteaza protejarea sistemului fotovoltaic pentru o perioada indelungata de functionare.
Panourile fotovoltaice sunt prevazute cu cabluri si conectori pentru a realiza legatura intre panourile solare fotovoltaice si invertor sau sistemul de monitorizare. Cei mai cunoscuti conectori sunt MC4, rolul mufelor fiind acela de a realiza o conectare sigura si etansa intre elementele sistemului, pentru a impiedica pierderea de tensiune si patrunderea de apa sau praf in zona de legatura.
Cablurile electrice trebuie sa aiba o sectiune suficienta pentru curentul transportat, sa aiba o manta rezistenta la radiatiile solare si la temperaturile extreme, sa asigure o izolatie buna a conductorului si sa fie maleabile pentru un montaj facil.
Descopera pe Masif.ro sistemele fotovoltaice care sa acopere necesarul energetic al locuintei sau afacerii tale. Afla sfaturile specialistilor Masif cu privire la componentele si configurarea unui sistem fotovoltaic pentru locuinte.
Contacteaza-ne la 0374 477 200 sau folosind formularul de contact