Kituri panouri fotovoltaice

Un kit fotovoltaic este suma echipamentelor si accesoriilor care alcatuiest un sistem fotovoltaic, in functie de puterea instalata a acestuia.
Puterea instalata a unui sistem fotovoltaic este o valoare care tine cont fie de necesarul maxim de consum al detinatorului, fie de un scop comercial prin care energia produsa sa fie injectata in retea si valorificata ulterior.
Un sistem fotovoltaic poate satisface necesarul propriu de consum, iar surplusul va genera venituri. In functie de spatiul disponibil pentru montaj, de scopul sistemului si disponibilitatea financiara a beneficiarului, masif.ro pune la dispozitia celor interesati peste 130 de kit-uri cu putere instalata de la 3 la 16 kW.

Tipuri de kituri fotovoltaice

  • ON-GRID – sistemul fotovoltaic este racordat la reteaua nationala de energie electrica unde poate fi injectat surplusul de energie electrica, care va fi facturata la un pret reglementat de ANRE
  • OFF-GRID – sisteme de panouri care stocheaza energia electrica, in limita capacitatii acumulatorilor; asigura consumul propriu imediat si stocheaza energia in baterii, fara sa fie conectate la reteaua elctrica nationala
  • HIBRID – sisteme care au atat avantajele sistemelor on-grid cat si a celor off-grid, stocheaza si livreaza in retea; stochezi energia produsa pe timp de zi si o consumi noaptea sau in zilele fara soare, cand panourile nu produc; curentul electric excedent este livrat in reteaua nationala

Din ce este compus un kit fotovoltaic

Componentele unui kit fotovoltaic sunt:

Panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice vor fi alese tinand cont de urmatoarele specificatii:

  • Puterea in conditii de test sau operare (W)
  • Eficienta (%)
  • Curent de scurtcircuit Isc (A)
  • Tensiunea maxima de sistem (V)
  • Tensiune in circuit deschis Voc (V)
  • Tensiune la putere maxima (V)
  • Curent la putere maxima (A)

Tipuri de panouri

  • panouri monocristaline - celulele fotovoltaice utilizeaza plachete fabricate dintr-un singur cristal de siliciu; pot fi recunoscute dupa culoarea neagra;
  • panourile policristaline - plachetele de siliciu sunt obtinute dupa topirea mai multor fragmente de siliciu, care sunt ulterior taiate si prelucrate; au o culoare albastru irizat;
  • panourile amorfe - sunt fabricate prin fixarea unei pelicule de siliciu pe sticla, inox sau materiale flexibile laminate; filmul poate inlocui invelitoarea de pe locuintele cu acoperis tip sarpanta.

Invertor panouri solare

Panourile fotovoltaice produc curent continuu (DC), dar aparatele electronice si electrocasnice functioneaza pe curent alternativ (AC).

Invertorul converteste curentul continuu in curent alternativ care poate alimenta consumatorii de uz caznic sau industrial. In cazul sistemelor on-grid sau hibrid, energia care nu este utilizata local poate fi injectata in reteaua nationala sau stocata in bateriile de acumulatori pentru o utlizare pe timp de noapte. Invertoarele pot fi montate la exterior, racirea lor fiind realizata cu aer.

Baterii panouri fotovoltaice

Bateriile de acumulatori stocheaza energia produsa in zilele insorite, cand radiatiile solare sunt suficiente, pentru a fi utilizata noaptea, in cazul aparitiei penelor de curent sau oricand necesarul de consum este mai mare decat cantitatea de energie convertita de panourile solare.

Noaptea sau in zilele noroase panourile fotofoltaice au un randament foarte mic sau zero. Pe de alta parte, in zilele insorite, cantitatea de energie poate fi mai mare decat necesarul punctului de consum.

Accesorii panouri fotovoltaice

Pentru configurarea unui sistem fotovoltaic sunt necesare sisteme de prindere pentru acoperisuri sau schele, iar energia convertita in curent electric va fi transferata la consumatori prin intermediul cablurilor  si conectorilor potriviti.

Sisteme de fixare

Panourile fotovoltaice sunt montate pe acoperisuri cu ajutorul unor sisteme de prindere ce cuprind diverse sine, suporturi, cleme, ancore si piulite. Sistemele de montare sunt fabricate din inox sau aluminiu, proiectate sa reziste la intemperii, o perioada lunga de timp. Utilizarea unui sistem de prindere de calitate superioara garanteaza protejarea sistemului fotovoltaic pentru o perioada indelungata de functionare.

Componenta unui sistem de fixare:

- sine pentru montaj panouri;

- conectori sina pentru montaj panouri;

- ancore pentru sina

- suruburi cu cap T pentru fixare sina;

- piulite hexagonale cu flansa striata;

- cleme de capat pentru fixare panou;

- cleme de mijloc pentru fixare panou;

- suruburi cu cap imbus pentru clema;

- piulite pentru canal sina;

- cleme pentru cabluri.

Conectori si cabluri

Panourile fotovoltaice sunt prevazute cu cabluri si conectori pentru a realiza legatura intre panourile solare fotovoltaice si invertor sau sistemul de monitorizare. Cei mai cunoscuti conectori sunt MC4, rolul mufelor fiind acela de a realiza o conectare sigura si etansa intre elementele sistemului, pentru a impiedica pierderea de tensiune si patrunderea de apa sau praf in zona de legatura.
Cablurile electrice trebuie sa aiba o sectiune suficienta pentru curentul transportat, sa aiba o manta rezistenta la radiatiile solare si la temperaturile extreme, sa asigure o izolatie buna a conductorului si sa fie maleabile pentru un montaj facil.

Descopera pe Masif.ro sistemele fotovoltaice care sa acopere necesarul energetic al locuintei sau afacerii tale. Afla sfaturile specialistilor Masif cu privire la componentele si configurarea unui sistem fotovoltaic pentru locuinte.

 

Vezi mai multe › Mai putine ›

Produsele 1-60 din 160

Pagina
produse/pagină

Produsele 1-60 din 160

Pagina
produse/pagină

Nu gasesti produsul dorit?

Contacteaza-ne la 0374 477 200 sau folosind formularul de contact