Un compresor de aer este un echipament folosit pentru marirea presiunii aerului inchis intr-un rezervor de aer comprimat, prin micsorarea volumului sau. Aceste echipamente comprima aerul de la o presiune initiala de intrare - presiunea atmosferica - pana la o presiunea de refulare superioara.
Caracteristici compresoare aer
Principalele caracteristici tehnico-functionale ale unui compresor sunt presiunea de refulare si debitul.
Raportul dintre presiunea finala si presiunea initiala a gazului comprimat se numeste raport de comprimare. Daca acest raport este mai mic decat 3, nu se foloseste termenul de compresor, ci cel de suflanta.
Pentru a comprima gazul, compresorul lucreaza dupa un ciclu termodinamic inversat (ciclu generator), consumand lucru mecanic. Compresoarele sunt masini generatoare, antrenate de un motor electric, cu ardere interna sau turbina cu gaze, prin cuplare directa sau printr-o transmisie mecanica, motorul furnizand energia mecanica necesara functionarii.
Tipuri de compresoare de aer
Iata care sunt principalele compresoare de aer si care sunt caracteristicile acestora:
- compresoare aer cu surub - un compresor cu surub este format din doua rotoare, unul conducator cu dinti in forma convexa si unul condus, cu dinti de forma concava. In timpul angrenarii, cele doua rotoare se intrepatrund formand o linie continua de angrenare de la partea de aspiratie la cea de refulare. Spatiul dintre dintii rotoarelor devin din ce in ce mai mici de la aspiratie la refulare, realizand astfel comprimarea gazului.
- compresoare SCROLL - compresoarele SCROLL functioneaza fara ulei. Sunt cunoscute si sub numele de compresoare cu spirala. Doua spirale concentrice, una fixa si una mobila care se roteste in interiorul primei spirale, comprima aerul printr-un proces simplu si silentios. Pentru ca au putine piese mobile, aceste compresoare sunt foarte fiabile.
- compresoare aer cu piston - sunt cele mai raspandite compresoare, fiind utilizate atat de profesionisti, cat si de amatori, pentru lucrari casnice. Pistonul culiseaza in interiorul unui cilindru, miscarea acestuia fiind obtinuta prin intermediul unui mecanism biela-manivela. La partea superioara a cilindrului exista doua supape, una de aspiratie si una de refulare, care controleaza admisia si, respectiv, evacuarea in si din camera activa a compresorului. Compresoarele cu piston de pe masif.ro sunt actionate de motoare cu putere de la 0.55 CP pana la 20 CP, pentru unitatile de compresie cu ulei, si pana la 2.2 CP, pentru unitatile de compresie fara ungere cu ulei.
- compresoare medicale - aceste compresoare sunt destinate cabinetelor stomatologice si laboratoarelor medicale si se remarca prin dimensiuni reduse, functionare silentioasa si aer comprimat fara impuritati de ulei.
Branduri de la care poti achizitiona compresoare aer
Pe masif.ro gasesti diferite tipuri de compresoare aer, cum ar fi: