Aparate sudura TIG

Aparatele de sudura TIG-WIG se utilizeaza pentru sudarea otelului inox, a aluminiului si aliajelor sale, nichelului, cuprului, tianului si aliajelor acestora.

Sudarea cu arc electric in atmosfera protectoare de gaz inert cu un electrod de tungsten neconsumabil (TIG - Tungsten Inert Gas sau WIG – wolfram inert gas) este o procedura in care caldura necesara pentru realizarea sudarii este furnizata de un arc electric care este mentinut intre un electrod neconsumabil si piesa de prelucrat. Electrodul utilizat pentru conducerea curentului este realizat din tungsten sau aliaj de tungsten. Zona de sudare, metalul topit si electrodul neconsumabil sunt protejate datorita gazului inert care este furnizat de torta suportului electrodului.

Procedura de sudare TIG-WIG poate fi utilizata cu adaugarea de material de sudura extern (baghete de sudura) sau prin topirea materialului de baza prin intermediul efectului de caldura produs de arcul electric.

Elementele aparatului de sudura TIG -WIG

Circuitul de sudare TIG-WIG consta in esenta din urmatoarele elemente:

 1. sursa de curent
 2. torta pentru electrod de tungsten cu fascicul de cabluri
 3. bagheta de sudura
 4. butelie de gaz cu circuit de presiune
 5. clema cu cablu de impamantare
 6. unitate de racire cu apa

1. Sursa de alimentare a aparatului de sudura TIG-WIG

Scopul sursei de energie este de a alimenta arcul electric creat intre materialul de baza si electrodul de tungsten, prin furnizarea unui curent suficient pentru a mentine arcul electric. In interiorul sursei de alimentare exista de obicei un dispozitiv de reglare a curentului de sudura, de tip mecanic sau electronic (tiristor sau sistem invertor).

Distingem doua categorii de surse de alimentare:

 1. a) sursa de curent alternativ (AC)
 2. b) sursa de curent continuu (DC)
 3. i) curent continuu cu conexiune de polaritate directa – torta este conectata la polul negativ si materialul care trebuie sudat la polul pozitiv al sursei de alimentare; in acest caz, electronii curg din electrod spre piesa, provocand topirea. Acesta este cel mai frecvent tip de curent utilizat la sudarea TIG-WIG si asigura o buna sudabilitate pentru aproape toate metalele si aliajele sudabile in mod obisnuit, cu exceptia aluminiului
 4. ii) curent continuu cu conexiune de polaritate inversa - torta este conectata la polul pozitiv si piesa la polul negativ al sursei de alimentare. Acest tip de sursa de alimentare este rar utilizat deoarece produce un bazin plat de sudura cu penetrare slaba.

2. Torta cu suport pentru electrozi din tungsten cu fascicul de cabluri a aparatului de sudura TIG-WIG

Torta de sustinere a electrodului TIG-WIG este un instrument care inchide electrodul de tungsten si este conectat la un set de cabluri conectate la randul lor la sursa de alimentare si al caror scop este sa furnizeze energie electrica si sa transmita fluxul de gaz inert.

In functie de tipul de utilizare, tortele pot fi racite in mod natural prin fluxul de gaz, daca sunt necesare intensitati reduse de curent, sau racite cu apa cand curentul este ridicat.

3. Bagheta de sudura TIG-WIG

Grosimea materialului, tipul de imbinare si proprietatile de sudare dorite vor afecta decizia de a utiliza sau nu un material de sudura. Adaugarea materialului de adaos in sudarea TIG-WIG se realizeaza prin scufundarea unei tije a materialului in zona arcului, in partea laterala a bazinului de sudura.

Metalul folosit este adesea similar cu metalul de baza si include adesea o cantitate limitata de aditivi deoxidanti sau alte elemente pentru a imbunatati proprietatile zonei topite.

4. Butelia de gaz inert cu circuit de presiune

Circuitul gazului inert consta din:

 • o butelie care contine gazul / gazele de protectie;
 • un manometru, utilizat pentru a indica cantitatea de gaz din butelie;
 • un regulator de gaz;
 • o electrovalva, prezenta in cazul in care torta este prevazuta cu un buton si controlata de acest buton, care deschide si inchide debitul de gaz in functie de nevoile operatorului.

5. Clema cu cablu de impamantare

Clema cu cablul de impamantare este utilizata pentru a realiza conexiunea electrica intre sursa de alimentare si materialul de baza. Sectiunea si lungimea cablului vor depinde de curentul maxim (amperi) al sursei de alimentare pentru sudura.

6. Unitate de racire cu apa

Unitatea de racire cu apa este un dispozitiv utilizat pentru racirea tortei, daca este racita cu apa, pentru a preveni supraincalzirea excesiva in cazul in care sunt prezenti curenti mari de sudare. Prin intermediul unei pompe, acest aparat asigura o circulatie continua a apei in torta si controleaza supraincalzirea prin intermediul unui sistem de racire.

Gazele de protectie in sudarea TIG-WIG

Scopul principal al fluxului de gaz protector este de a inlocui aerul din apropierea bazinului de sudura, electrodului si a varfului baghetei de sudura (daca este prezent) pentru a preveni riscul contaminarii cu poluanti daunatori din mediul inconjurator.

Proprietatile fizice si chimice ale ecranului de gaz pot avea efecte diferite asupra sudurii in functie de diferitele tipuri de metal. Gazele utilizate pentru scut in sudarea TIG sunt amestecuri de argon, heliu, argon-heliu sau argon-hidrogen.

 • argonul este un gaz utilizat pe scara larga, deoarece costa mult mai putin decat heliul, acesta este principalul factor de selectie la alegerea gazului de protectie.
 • Arcul electric cu gaz protectoar heliu genereaza mai multa caldura decat cel cu argon, prin urmare, utilizarea sa este recomandata pentru materiale cu conductivitate termica ridicata, permitand astfel o crestere a ratei de sudare. Deoarece heliul este mai usor decat aerul, pentru a oferi suficienta protectie, acesta trebuie utilizat in cantitati mai mari decat argonul.
 • amestecurile de argon si heliu sunt utilizate pentru a obtine scuturi de gaze cu proprietati intermediare.

Electrozi neconsumabili TIG-WIG

Exista diverse tipuri de electrozi neconsumabili pe piata:

 • electrozii de tungsten pur sunt utilizatI cu intensitati reduse de curent si curent alternativ, deoarece arcul este mai stabil. In ceea ce priveste costul, acestia sunt cei mai ieftini electrozi.
 • electrozii toriu-tungsten rezista la intensitati mari de curent. Arcul este usor de amorsat si ramane destul de stabil. Acesti electrozi sunt recomandati pentru sudarea otelului cu curent continuu si polaritate directa.
 • electrozii zirconiu-tungsten utilizati pentru sudarea manuala a aluminiului, magneziului si aliajelor sale, cu o intensitate de curent medie-mica.
 • electrozii de ceriu se disting prin emisii mari de electroni si ofera o penetrare buna cu o rezistenta satisfacatoare la uzura.

Pe Masif.ro poti alege aparatul de sudura TIG potrivit aplicatiei tale de la producatori renumiti ca Telwin, Deca, Lincoln Electric.

Vezi mai multe › Mai putine ›

Produsele 1-24 din 39

Pagina
produse/pagină

Produsele 1-24 din 39

Pagina
produse/pagină

Nu gasesti produsul dorit?

Contacteaza-ne la 0374 477 200 sau folosind formularul de contact

Noutati de pe blog Vezi toate articolele