Aparate sudura MIG-MAG

La sudarea MIG/MAG ( Metal Inert Gaz / Metal Activ Gaz)  arcul electric se formeaza intr-o atmosfera de gaz protector, intre un electrod continuu (bobina de sarma de sudura) si piesa de sudat. Aparatele de sudura MIG.MAG utilizeaza gaz inert (argon, heliu) pentru a suda aluminiu, cupru sau magneziu si gaz activ (CO2) pentru otelurile obisnuite din constructii. Aparatele de sudura MIG/MAG utilizeaza bobine de sarma plina sau tubulara. Fluxul din interiorul sarmei asigura, atmosfera gazoasa protectoare, inlocuind gazul de protectie de la sudarea MIG/MAG conventionala.

Cum alegi un aparat de sudura MIG/MAG

Pe piata sunt disponibile o gama larga aparatele de sudura MIG/MAG, cu preturi si caracteristici tehnice foarte variate, care fac dificila alegerea aparatului de sudura MIG/MIG potrivit. Iata ce parametri trebuie sa urmaresti atunci cand doresti achizitia unui aparat de sudura MIG/MAG:

Intensitatea curentului de sudura

In functie de tipul si grosimea materialului pe care il sudezi in mod frecvent ai nevoie de o anumita intensitate a curentului de sudura pentru o anumita perioada de timp. In cazul unui metal usor de sudat sau subtire, o intensitate mai mica a curentului de sudura si un timp de sudare mai mic sunt suficiente. Daca in schimb materialul este mai gros atunci ai nevoie de un curent de sudura mai ridicat si de un timp de sudare mai mare. Studiaza cu atentie caracteristicile tehnice si fi atent la timpul de lucru al aparatului la intensitatea maxima a curtentului. Aparatele de sudura MIG/MAG pentru uz caznic ofera un timp mic de sudura la intensitate maxima ( de ex 160 A: 10%, aceasta inseamna ca intr-o ora poti suda maxim 6 minute la intensitate maxima de 160 A). Aparatele de sudura MIG/MAG profesionale permit timpi semnificativ mai mari de sudura la intensitatea maxima putand ajunga pana la 40-60%.

Tensiunea de alimentare

Daca folosesti aparatul de sudura MIG/MAG acasa sau intr-un mic atelier, evident vei alege un aparat monfazat. Dar pentru o sudare profesionala, cu rezultate mai bune in special la sudarea materialelor mai groase vei avea nevoie de un aparat de sudura MIG/MAG trifazat.

Tipul arcului electric:

Poti alege intre un aparat de sudura MIG/MAG cu arc electric clasic (Constant Voltage /Constat current) sau cu arc pulsat (exista o gama foarte mare de tipuri de puls, acestea diferind de la un producator la altul)

Reglajul aparatului de sudura MIG/MAG:

Poti alege un aparat de sudura MIG/MAG cu reglare manuala (utilizatorul selecteaza curentul de sudare si viteza de avans al sarmei) sau sau  cu reglare sinergica (operatorul selecteaza tipul de material pe care-l sudeaza, tipul de gaz utilizat, dimensiunea /grosimea sarmei, dupa care prin simpla selectare a vitezei de avans al sarmei poate incepe sudarea pentru ca echipamentul de sudare are presetata gama de curenti de sudara necesari). Apartul de sudarea MIG/MAG sinergic este mai comod si mai usor de utilizat, in special de catre utilizatorii incepatori.

Alegerea gazului protector

Pentru a suda aluminiu, cupru sau magneziu este necesar un gaz inert: argon sau heliu. Un ameste de gaz protector alcatuit din 75% argon si 25% CO2 este utiliat in mod frecvent ca un amestec „universal”. Pentru o penetrare mai profunda in metalele groase este necesar 100% CO2. Unele aparate de sudura MIG/MAG permit sudarea cu sarma de sudura cu flux, fara a mai fi nevioie de butelie de gaz.

Sistemul de racire a pistoletului MIG/MAG

O alta caracteristica importanta pe care trebuie sa o ai in vedere la alegerea unu aparat de sudura MIG/MAG este sistemul de recire a tortei. In cazul sudarii usoare, racirea cu aer este suficienta, dar daca ai nevoie de curenti de sudura ridicati 300-600 A pentru timpi de sudura mai lungi, atunci este preferabil sa alegi o torta MIG/MAG racita cu apa. Dar acestea sunt mai scumpe si mai dificil de operat si de intretinut in comparatie cu tortele racite cu aer.

Avantajele si dezavantajele aparatului de sudura MIG/MAG

Avantaje sudarii MIG/MAG:

  • Este usor de utilizat chiar si de incepatori.
  • Asigura viteza de sudare mare.
  • Permite sudarea un orice pozitie.
  • Datorita utilizarii gazului protector sudura rezultata este mai curata, mai neteda si mai fina.
  • Rezulta suduri rezistente, chiar si in cazul unor materiale subtiri.
  • Poate fi utilizat pentru sudarea unei game largei inclusiv aluminiu, cupru, inox , la grosimi de peste 0,3mm.

Dezavantaje sudarii MIG/MAG:

  • Este recomandat pentru utilizarea la interior.
  • Pret de achizitie mai mare decat ale unui aparat de sudura MMA.

Descopera pe Masif.ro gama de aparate de sudura MIG/MAG de la producatori renumiti precum Lincoln Electric, Telwin, Deca, Tehnoweld.

Vezi mai multe › Mai putine ›

Produsele 1-24 din 111

Pagina
produse/pagină

Produsele 1-24 din 111

Pagina
produse/pagină

Nu gasesti produsul dorit?

Contacteaza-ne la 0374 477 200 sau folosind formularul de contact

Noutati de pe blog Vezi toate articolele