Aparate sudura MIG-MAG

Procedeul de sudura MIG-MAG presupune sudarea cu arc electric cu electrod fuzibil, sub forma unei sarme tubulare, in atmosfera protectoare cu gaz inert sau activ.

La sudarea MIG-MAG ( Metal Inert Gaz / Metal Activ Gaz)  arcul electric se formeaza intr-o atmosfera de gaz protector, intre un electrod continuu (bobina de sarma de sudura) si piesa de sudat. Aparatele de sudura MIG-MAG utilizeaza gaz inert (argon, heliu) pentru a suda aluminiu, cupru sau magneziu si gaz activ (CO2) pentru otelurile obisnuite din constructii. 

Aparatele de sudura MIG-MAG utilizeaza bobine de sarma plina sau tubulara cu pasta flux, iar fluxul din interiorul sarmei asigura, atmosfera gazoasa protectoare, inlocuind gazul de protectie de la sudarea MIG-MAG conventionala.

Atunci cand vrei sa achizitionezi un aparat de sudura MIG-MAG, trebuie sa urmaresti cativa parametri, si anume:

Intensitatea curentului de sudura

In functie de tipul si grosimea materialului pe care il sudezi in mod frecvent, ai nevoie de o anumita intensitate a curentului de sudura, pentru o perioada de timp determinata. In cazul unui metal usor de sudat sau subtire sunt suficiente o intensitate mai mica a curentului de sudura si un timp de sudare mai scurt. Daca in schimb materialul este mai gros, atunci ai nevoie de un curent de sudura mai ridicat si de un timp de sudare mai mare. 

Studiaza cu atentie caracteristicile tehnice ale aparatelor de sudura MIG-MAG si fii atent la timpul de lucru al aparatului la intensitatea maxima a curentului. Aparatele de sudura MIG-MAG pentru uz casnic ofera un timp mic de sudura la intensitate maxima ( de ex 160 A: 10%, aceasta inseamna ca intr-o ora poti suda maxim 6 minute la intensitate maxima de 160 A). Aparate de sudura MIG-MAG profesionale permit timpi semnificativ mai mari de sudura la intensitatea maxima, putand sa ajunga pana la 40-60%.

Tensiunea de alimentare

Daca folosesti aparate de sudura MIG-MAG acasa sau intr-un mic atelier, evident vei alege un aparat monofazat. Dar pentru o sudare profesionala, cu rezultate mai bune in special la sudarea materialelor mai groase, vei avea nevoie de aparate de sudura MIG-MAG trifazate.

Tipul arcului electric: 

Poti alege intre un aparat de sudura MIG-MAG cu arc electric clasic (Constant Voltage / Constant Current) sau cu arc pulsat  (exista o gama foarte mare de tipuri de puls, acestea diferind de la un producator la altul).

Reglajul aparatului de sudura MIG-MAG: 

Poti alege aparate de sudura MIG-MAG profesionale cu reglare manuala (utilizatorul selecteaza curentul de sudare si viteza de avans al sarmei) sau cu reglare sinergica (operatorul selecteaza tipul de material pe care il sudeaza, tipul de gaz utilizat, dimensiunea / grosimea sarmei, dupa care, prin simpla selectare a vitezei de avans a sarmei, poate incepe sudarea, deoarece echipamentul de sudare are presetata gama de curenti de sudara necesari). 

Aparatul de sudara MIG-MAG sinergic este mai comod si mai usor de utilizat, in special de catre utilizatorii incepatori.

Alegerea gazului protector

Pentru a suda aluminiu, cupru sau magneziu este necesar un gaz inert: argon sau heliu. Un amestec de gaz protector alcatuit din 75% argon si 25% CO2 este utilizat in mod frecvent ca un amestec „universal”. Pentru o penetrare mai profunda in metalele groase este necesar 100% CO2. Unele aparate de sudura MIG-MAG permit sudarea cu sarma de sudura cu flux, fara a mai fi nevoie de butelie de gaz.

Sistemul de racire a pistoletului MIG-MAG este o alta caracteristica importanta pe care trebuie sa o ai in vedere la alegerea unui aparat de sudura MIG-MAG. In cazul sudarii usoare, racirea cu aer este suficienta, dar daca ai nevoie de curenti de sudura ridicati, atunci este de preferat sa alegi o torta MIG-MAG racita cu apa. Dar acestea sunt mai scumpe si mai dificil de operat si de intretinut, in comparatie cu tortele racite cu aer.

Avantajele si dezavantajele aparatului de sudura MIG-MAG

Avantajele sudarii MIG-MAG:

  • Este usor de utilizat chiar si de incepatori
  • Asigura o viteza de sudare mare
  • Permite sudarea in orice pozitie
  • Datorita utilizarii gazului protector, sudura rezultata este mai curata, mai neteda si mai fina
  • Rezulta niste suduri rezistente, chiar si in cazul unor materiale subtiri
  • Poate fi utilizat pentru sudarea unei game largi, inclusiv aluminiu, cupru, inox, la grosimi de peste 0,3mm

Dezavantajele sudarii MIG-MAG:

  • Este recomandat pentru utilizarea in interior
  • Pret de achizitie mai mare decat ale unui aparat de sudura MMA

Descopera pe masif.ro o gama variata de aparate de sudura MIG-MAG profesionale, de la producatori renumiti, precum Lincoln Electric, Telwin, Deca, Tehnoweld. Daca esti in cautare si de aparate de sudura MMA sau alte tipuri de aparate de sudura, pe site-ul nostru ai la dispozitie o oferta larga, din care poti alege produsul de care ai nevoie.

 

Vezi mai multe › Mai putine ›

Produsele 1-60 din 75

Pagina
produse/pagină

Produsele 1-60 din 75

Pagina
produse/pagină

Nu gasesti produsul dorit?

Contacteaza-ne la 0374 477 200 sau folosind formularul de contact

Noutati de pe blog Vezi toate articolele