Altoirea pomilor fructiferi este o practica veche, care aduce beneficii multiple pentru gradinarit. Nu doar ca vei putea obtine soiuri noi si gusturi inedite, dar vei reusi si sa revitalizezi pomii batrani din gradina ta. Acest articol te va ghida prin perioadele optime, metodele eficiente si sfaturile practice pentru altoirea cu succes a pomilor fructiferi. Cu aceste informatii, nu va mai trebui decat sa te apuci de treaba.
Ce este altoirea pomilor?
Altoirea pomilor fructiferi este o practica agricola veche, care reprezinta esenta horticulturii. Este un proces care consta in imbinarea artificiala intre doua parti ale unor plante, numite portaltoi si altoi, pentru a le determina sa convietuiasca. Prin aceasta imbinare, se urmareste combinarea caracteristicilor pozitive ale ambelor plante, in scopul obtinerii unui pom fructifer mai rezistent si mai productiv.
Principalul scop al altoirii este inmultirea vegetativa a pomilor. In plus, acest proces imbunatateste rezistenta pomilor la factori externi, precum seceta, inghetul sau diverse boli. Prin altoire, poti obtine un nou soi de pom si seminte noi, adaptate la conditiile climatice specifice zonei in care traiesti.
Altoirea pomilor este benefica si chiar necesara pentru obtinerea unor fructe sanatoase, de calitate si de dimensiuni mari. In plus, este o metoda eficienta de a controla inaltimea si forma pomilor, facilitand astfel lucrarile de intretinere si recoltare.
Echipamente si unelte necesare pentru altoirea pomilor
Succesul operatiunii de altoire a pomilor depinde in mare masura de alegerea si folosirea corecta a uneltelor de altoire. La intrebarea „cu ce se altoiesc pomii?”, raspunsul este simplu: cu unelte de gradina de calitate, adaptate nevoilor specifice si utilizate in mod corect. Uneltele de calitate sunt fabricate din materiale rezistente si durabile, iar utilizarea lor corecta poate influenta semnificativ rezultatul altoirii:
- cutitul de altoit. Acesta trebuie sa fie foarte ascutit si bine intretinut pentru a efectua taieturi precise;
- fierastraul de gradina, folosit pentru taierea ramurilor mai groase;
- banda pentru legarea locului de altoire si masticul, care ajuta la protejarea locului de altoire;
- surubelnita plata, utila ca pana pentru despicare;
- mastic cicatrizant pentru pomi;
- alcool pentru dezinfectarea uneltelor de gradina inainte de fiecare operatiune.
Altoirea pomilor: etape esentiale
In acest capitol, vom discuta despre etapele esentiale ale acestui proces, pentru a te ajuta sa iti cresti propriii pomi fructiferi cu succes.
Pregatirea portaltoiului
- Selectarea portaltoiului: ideal este sa alegi o ramura cu un diametru maxim de 6 cm, de preferat de pe un pom tanar, cu o vechime maxima de 4 ani. Grosimea acesteia ar trebui sa fie intre 1.5 si 5 cm.
- Pregatirea portaltoiului: dupa ce ai ales portaltoiul, urmatorul pas este pregatirea acestuia. Realizeaza o taietura la nivelul portaltoiului. Capatul acestuia se despica pana la o adancime de 5-6 cm. In mijlocul taieturii, introdu o pana de lemn.
- Compatibilitatea dintre portaltoi si altoi: inainte de a trece la altoire, este important sa te asiguri de compatibilitatea dintre portaltoi si altoi. Nu toate plantele pot fi utilizate ca portaltoi. Este esentiala compatibilitatea dintre portaltoi si altoi pentru ca altoirea sa reuseasca. De exemplu, merele pot fi altoite pe pomi ca gutui sau pere, dar nu pe pruni sau ciresi.
- Obtinerea portaltoiului: portaltoiul poate fi obtinut pe cale generativa (din samanta) sau vegetativa (prin butasi). Portaltoii generativi sunt rezistenti la ger, seceta, boli si daunatori, in timp ce portaltoii vegetativi asigura o productivitate buna, dar au o rezistenta mai scazuta la ger.
Pregatirea altoiului
- Alege un lastar robust de pe un pom sanatos, preferabil din aceeasi specie sau gen cu portaltoiul. In caz contrar, compatibilitatea intre altoi si portaltoi ar putea fi compromisa, ceea ce ar putea afecta succesul procesului de altoire. In acest sens, este importanta alegerea unui lastar robust, nu foarte tanar, pentru a asigura o buna dezvoltare a viitorului pom.
- Ciopleste altoiul la baza in forma de pana, aplicand taieturi precise si curate cu 1 cm mai sus de mugure. Neregularitatile sau fracturile pot compromite succesul altoirii.
- Pastreaza altoiul intr-o pivnita, in nisip umed, pana la altoirea din primavara. Acesta este un mediu ideal pentru pastrarea altoiului, deoarece pastreaza umiditatea necesara si previne uscarea acestuia.
- Alege soiul altoiului in functie de rezultatul dorit pentru gradina ta. Altoiul poate imbunatati caracteristicile viitoarei plante, dar si portaltoiul este la fel de important, deoarece asigura rezistenta pomilor si este compatibil cu diferite tipuri de sol.
Altoirea
Altoirea inseamna unirea altoiului cu portaltoiul. Acestia se imbina cat mai precis, pentru a asigura o conexiune solida intre cele doua parti. Mugurii de pe altoi trebuie sa ramana in exterior, iar spatiul dintre cele doua parti se umple cu mastic pentru a favoriza vindecarea.
Sfat: in cazul pomilor batrani sau deteriorati, poti utiliza o bormasina pentru a indeparta cu usurinta lemnul mort sau putrezit din zona altoirii, creand o suprafata curata si sanatoasa pentru altoire.
Dupa ce altoiul a fost plasat pe portaltoi si a avut loc imbinarea, urmeaza protejarea locului de altoire. Acesta se sigileaza si se fixeaza astfel incat cele doua parti sa se poata fuziona si sa creasca ca o singura planta.
Altoirea trebuie monitorizata si ingrijita pentru a se asigura ca procesul a fost un succes. Daca altoiul si portaltoiul nu se unesc corespunzator sau daca locul de altoire nu este bine protejat, planta poate sa nu supravietuiasca.
Perioada ideala pentru altoirea pomilor fructiferi de toamna: sfaturi esentiale
Desi altoirea poate fi realizata in orice perioada a anului, cel mai eficient interval este primavara, in lunile martie - iunie. In aceasta perioada, seva circula intens in portaltoi, favorizand prinderea altoiului.
Cu toate acestea, conditiile climatice joaca un rol major in procesul de altoire. Temperaturile ideale pentru altoirea de primavara sunt de minim 10 grade Celsius in timpul zilei si cel putin 0 grade Celsius noaptea. In plus, se recomanda evitarea perioadelor cu risc de inghet.
In ceea ce priveste pregatirea altoiilor, acestia pot fi recoltati inca din toamna sau pot fi taiati chiar inainte de altoire. Important este ca mugurii sa nu se umfle inainte de a fi altoiti.
Calendarul altoirii variaza in functie de specia pomilor:
- altoirea de primavara la samburoase (cires, cais, piersic, prun) se face de la sfarsitul lunii martie pana la inceputul lunii aprilie;
- in cazul semintoaselor (mar, par, gutui), altoirea de primavara se realizeaza de la sfarsitul lunii aprilie pana la mijlocul lunii iunie.
Metode de altoire de primavara pe care le poti aplica cu succes
Primavara, o perioada in care natura renaste, este momentul ideal pentru altoirea pomilor fructiferi. In acest capitol, vom prezenta cele mai eficiente metode de altoire de primavara pe care tu le poti aplica cu succes.
Altoirea sub coaja
Altoirea sub coaja reprezinta o metoda ce necesita precizie si cunostinte de baza, dar care, realizata corespunzator, poate aduce rezultate remarcabile in dezvoltarea unor soiuri de calitate superioara.
Pasi:
- Alege un portaltoi mai gros.
- Taie-l orizontal si curata rana cu un cutit dezinfectat.
- Alege altoiul din aceeasi specie sau gen cu portaltoiul si taie-l oblic pe partea inferioara.
- Realizeaza o taietura longitudinala pe marginea portaltoiului.
- Introdu altoiul in crestatura facuta la portaltoi, avand grija sa asiguri contactul dintre cambii. Acest proces delicat necesita atentie si maiestrie, dar rezultatele pot fi cu adevarat impresionante.
Perioada optima pentru altoirea sub scoarta este primavara, cand seva incepe sa curga si scoarta portaltoiului se desprinde usor de lemnul interior. Aceasta metoda este indicata in special pentru pomii semintosi, cum ar fi marul si parul.
Citeste si despre taierile de iarna la pomii fructiferi!
Altoirea in ochi dormind
Altoirea in ochi dormind este o tehnica preferata de multi pomicultori, datorita simplitatii si eficientei sale. Aceasta metoda este simpla pentru ca necesita un numar redus de operatiuni si materiale specifice.
Aceasta tehnica de altoire se realizeaza cel mai bine la inceputul primaverii, inainte ca mugurii sa inceapa sa se umfle pe lastari. Este potrivita pentru toate speciile pomicole, inclusiv mar, par, prun, cires, visin si vita-de-vie.
Procesul altoirii in ochi dormind: pas cu pas
- Realizeaza o taietura de aceeasi dimensiune pe portaltoi si altoi.
- Urmeaza cu o incizie longitudinala in mijlocul taieturilor.
- Imbina altoiul si portaltoiul astfel incat taieturile sa se potriveasca si straturile cambiale sa coincida.
Dupa altoire, este necesara aplicarea unei benzi in jurul locului de altoire si a unei pungi de plastic deasupra ramurii altoite pentru a proteja noua planta. Daca procesul este reusit, altoirea ar trebui sa prinda in aproximativ doua saptamani.
Altoirea in despicatura
Altoirea in despicatura este o metoda clasica si eficienta de imbunatatire a pomilor fructiferi. Iata ce presupune aceasta!
- Alege un portaltoi cu o grosime mai mare si taie-l cat mai drept, apoi fasoneaza-l. In mijlocul taieturii, fa o despicatura de aproximativ 5 cm si introdu o pana.
- Ia doi lastari cu muguri si fa doua taieturi in forma de pana pe fiecare, de aproximativ 3-5 cm.
- Introdu butasii in despicatura, pe margine. Asigura-te ca cambiul lastarului si cel al poraltoiului sa se potriveasca perfect.
- Scoate pana din despicatura si infasoara cu banda locul altoirii.
- Inchide ranile cu mastic.
Alte metodele de altoire a pomilor
Altoirea in T. Aceasta implica realizarea unei taieturi in forma de T in scoarta pomului. Aceasta metoda are doua variante: una care se realizeaza in sezonul vegetativ si alta care se efectueaza intre 15 iulie si 15 septembrie, cunoscuta sub denumirea de altoire cu mugure dormind. Retine ca acest tip de altoire este recomandat pentru specii precum lamaiul.
Altoirea prin oculatie. In cazul acesteia, perioada optima de altoire este cuprinsa intre lunile iunie si august. Prunul, parul, gutuiul, piersicul si anumite soiuri de mar se altoiesc in luna iulie, in timp ce luna august este rezervata pentru mar, cires si visin.
Altoirea chip. Este o metoda care poate fi aplicata iarna, primavara si vara. In cazul in care altoirea are loc primavara, este important sa protejezi zona ranita cu un bandaj.
Altoirea copulativa sau copulatia simpla. Se aplica iarna si primavara, in perioada de repaus vegetativ a pomiculturii. In acest caz, este necesar ca portaltoiul si ramurile altoi sa aiba varsta de un an, cu o grosime similara cu cea a unui creion.
Altoirea sub scoarta. Aceasta consta in realizarea unei grefe in scoarta pomilor si poate fi utilizata pentru majoritatea speciilor de pomi fructiferi.
Indiferent de metoda aleasa, procesul de altoire necesita precizie si atentie. De asemenea, este foarte important sa uzi pomii altoiti folosind accesorii pentru irigatii de calitate, pentru a mentine un nivel optim de umiditate in sol si a facilita vindecarea ranilor si cresterea altoiului.
Sfaturi pentru altoirea pomilor fructiferi cu succes
- Este recomandat sa uzi pomul ce urmeaza sa fie altoit cu doua saptamani inainte de procedura. Udarea abundenta va asigura o circulatie optima a sevei in pom, facilitand astfel prinderea altoiului.
- Un semn ca altoirea nu a reusit este ca altoiul (codita) capata o culoare neagra si nu se desprinde de pe portaltoi. Daca observi aceste semne, nu te descuraja. Invata din experienta si incearca din nou.
- Exista situatii cand altoiul si portaltoiul sunt incompatibile. In astfel de cazuri, este necesara o altoire intermediara. De exemplu, ciresul va fi altoit pe un cires obtinut din visin.
Asadar, altoirea este o metoda de inmultire vegetativa care poate aduce beneficii semnificative daca este realizata corect. Prin urmare, este recomandat sa investesti timp si efort in invatarea si perfectionarea acestui proces.
Scrie un comentariu
Ce înseamnă "sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie"? O oră, o zi, o săptămână? Fii mai exact dacă se poate!