Terasa reprezinta o prelungire a casei tale, un spatiu destinat relaxarii si interactiunii cu familia si prietenii. Este locul in care poti organiza mese in aer liber, petreceri sau simple momente de liniste si confort. In acest articol, poti descoperi cateva recomandari pentru realizarea unei terase bine amenajate. Te vei familiariza cu cele mai bune metode de proiectare si amenajare a teraselor, indiferent de spatiul disponibil sau de bugetul pe care il ai la dispozitie.
Articole indispensabile pentru amenajarea unei terase
Pe lista de articole necesare pentru amenajarea unei terase se regasesc urmatoarele:
- mesele;
- scaunele;
- bancile;
- sezlongurile.
O terasa bine amenajata trebuie sa ofere un loc de relaxare. De aceea, ia in considerare achizitionarea unui sezlong sau chiar a unui balansoar! Acestea pot transforma terasa intr-un loc ideal pentru a citi o carte, pentru a te relaxa sau pentru a trage un pui de somn in aer liber.
Amenajarea terasei trebuie sa tina cont de spatiul disponibil. Daca ai un spatiu generos, te poti gandi la adaugarea unor banci sau chiar la crearea unei zone de luat masa. Daca spatiul este limitat, alege piese de mobilier mai mici, care sa maximizeze spatiul. Indiferent de cat de mare te gandesti sa fie terasa, un set montare terasa poate fi extrem de util pentru a crea un spatiu functional si placut.
Pentru o amenajare de succes, urmeaza acesti pasi:
- Alege mobilierul potrivit: rezistent la intemperii, confortabil si estetic placut.
- Creaza un spatiu de relaxare cu ajutorul unui sezlong sau balansoar.
- Amenajeaza in functie de spatiul disponibil.
- Imbina utilul cu placutul, creand un spatiu social pe terasa.
Proiectarea terasei: idei
Daca doresti sa proiectezi o terasa durabila si naturala, lemnul si piatra naturala sunt materialele ideale pentru a incepe. Acestea ofera o rezistenta de neegalat si adauga un aspect cald si primitor oricarei terase. Poti adauga un perete uscat pentru plantele perene, un hotel pentru insecte si cutii de cuiburi pentru a atrage biodiversitatea in gradina ta. O rasadnita pentru legume va aduce, de asemenea, un plus de viata terasei tale.
O alta idee interesanta este crearea unei terase cu aspect mediteranean. Alegerea pietrei naturale ca pardoseala si plantarea unor specii specifice regiunii mediteraneene vor transforma orice terasa intr-un colt de paradis. Poti adauga o spirala pentru ierburi aromatice cu cimbru, oregano, salvie etc., pentru a adauga o nota exotica si utila terasei tale.
Daca preferi un stil mai rustic, amenajarea terasei in stilul unei case de tara este o idee excelenta. Folosind piatra naturala sau lemnul pentru pardoseala si mobilier de gradina usor deteriorat, vei reusi sa creezi un spatiu relaxant si linistit. Plante colorate de inaltimi diferite si mici elemente decorative, cum ar fi o stropitoare din zinc si felinare vechi, vor adauga un plus de sarm terasei tale.
Amenajarea unei terase pentru casa
Amenajarea unei terase este un proces care necesita o atentie deosebita si o planificare bine pusa la punct. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens!
Amenajarea teraselor exterioare
Amenajarea unei terase exterioare solicita atentie si grija:
- gandeste-te la stilul de design pe care il preferi. Acesta poate varia de la un design minimalist, potrivit pentru curti mai mici, pana la unul mai elaborat, destinat unei case cu dimensiuni generoase. Poti opta pentru un design modern, rustic sau chiar o combinatie intre acestea;
- mobilierul trebuie sa se potriveasca cu stilul de design ales. Fie ca optezi pentru piese din aceeasi colectie sau din colectii diferite, e important ca mobilierul sa se incadreze in atmosfera generala a terasei. Scaunele individuale pot fi o alegere buna daca vrei sa creezi mai multe locuri pentru invitati. Iar daca ai nevoie sa asamblezi mobilierul sau sa efectuezi mici ajustari, bormasinile pot fi de mare ajutor;
- elementele suplimentare de design precum bancile sunt o optiune excelenta daca ai o gradina in continuarea curtii. Ele pot crea un sentiment de marime si continuitate, adaugand un plus de stil si functionalitate terasei tale;
- terasa trebuie sa se imbine armonios cu restul casei si cu peisajul exterior. Poti folosi diferite materiale si culori care se potrivesc cu acestea.
Amenajarea teraselor acoperite
Atunci cand te gandesti sa amenajezi o terasa acoperita, ai avantajul de a alege dintr-o varietate mai mare de mobilier. Aceasta poate include piese de interior care pot creste nivelul de confort, cum ar fi o canapea, o masa de dimensiuni mai mari si mai multe scaune, toate potrivite pentru un astfel de design.
Pe langa mobilier, ai posibilitatea de a experimenta cu o gama variata de texturi si culori. Astfel, poti crea un spatiu mai atractiv si confortabil. De exemplu, poti combina texturi naturale, cum ar fi lemnul sau piatra, cu materiale textile in culori vii care sa adauge un plus de energie si vitalitate terasei tale.
In perioadele mai calde, o terasa acoperita poate fi utilizata ca o bucatarie de vara. Poti integra un gratar sau chiar o plita electrica, transformand astfel terasa intr-un spatiu multifunctional.
Idei pentru amenajarea unei terase de apartament
O terasa bine amenajata la bloc poate deveni un loc perfect pentru a te bucura de aer liber. Iata cateva idei care te-ar putea ajuta!
Amenajarea unei terase inchise la bloc
Amenajarea unei terase inchise la bloc poate fi considerata o provocare. Insa, cu atentie si planificare, poti transforma acest spatiu intr-un loc confortabil si placut.
- Tine cont de dimensiunile terasei pentru a alege piesele de mobilier adecvate! Spre exemplu, pentru un spatiu mic, o masa cu scaune ar fi o alegere inspirata. Daca terasa este mai mare, o canapea de doua sau trei locuri ar putea fi mai potrivita. Si nu uita, ai intotdeauna nevoie de surubelnite pentru a asambla mobilierul sau pentru eventualele ajustari!
- Ia in considerare utilizarea seturilor de mobilier, deoarece acestea sunt de regula concepute pentru a economisi spatiu si pentru a oferi un aspect armonios.
- Optimizarea spatiului este esentiala in amenajarea unei terase inchise la bloc. Chiar daca spatiul este limitat, acesta nu trebuie sa fie incarcat. Asigura-te ca exista suficient spatiu pentru circulatie si pentru a te putea relaxa confortabil.
Amenajarea unei terase mici in aer liber pentru apartament
- Alege un set de gradina compact, care sa se potriveasca cu dimensiunile reduse ale terasei. Opteaza pentru o piesa functionala, confortabila si rezistenta la conditiile exterioare. Un set de mobilier cu un design minimalist poate fi solutia perfecta pentru spatiul tau.
- Foloseste plante pentru a crea o atmosfera relaxanta. Plantele in ghiveci imbogatesc estetica terasei tale si contribuie la crearea unei atmosfere relaxante. In acelasi timp, un fierastrau electric te-ar putea ajuta sa creezi niste rafturi suspendate pentru a economisi spatiu si pentru a-ti organiza mai bine plantele.
- Pe langa setul de mobilier de gradina, poti diversifica mobilierul prin adaugarea altor piese care sa imbunatateasca confortul si utilitatea terasei. Un balansoar, de exemplu, poate fi un adaos excelent, oferind un loc suplimentar de relaxare.
- Adauga perne, paturi si alte elemente care sa te faca sa te simti bine!
Reaminteste-ti ca fiecare detaliu conteaza atunci cand vizezi crearea unui spatiu relaxant si estetic placut! De la alegerea mobilierului, la plantele pe care le alegi pentru a decora terasa, fiecare element isi are rolul sau in crearea atmosferei dorite.
Scrie un comentariu