Ce poti face cu un flex - 7 operatii la care poti folosi un polizor unghiular

Ce poti face cu un flex - 7 operatii la care poti folosi un polizor unghiular

Ce este un polizor unghiular?

Polizorul unghiular sau flexul este o scula versatila care poate fi folosita in diferite operatii:  poti taia metal, aluminiu, beton, caramizi, pavele si alte materiale dense, poti curata, slefui si lustrui diferite suprafete sau poti ascuti diferite unelte. Pentru a indeplinii aceste operatiuni ai posibilitatea de a alege dintr-o gama larga: polizoare unghiulare cu acumulatori, cu cablu sau pneumatice, cu puteri variind de la 500 W pana la 2600 W, compatibile cu discuri de 115, 125, 150, 180 sau 230 mm.

7 operatii la care poti folosi un polizor unghiular

In mod uzual un polizor unghiular lucreaza la turatii de pana la 12.000 de rotatii pe minut, iar polizoarele mai performante sunt dotate cu variator de turatie care permite functionarea la turatii mici de pana la 600 de rotatii pe minut. Schimband turatia si discul, poti folosi polizorul unghiular pentru taieri, slefuiri sau lustruiri, asa ca inainte de a incepe lucrul, este important sa te asiguri ca ai ales polizorul si accesorile corespunzatoare fiecarui proiect.

1.      Taierea obiectelor din metal folosind polizorul unghiular

Polizorul unghiular este utilizat adesea pentru taierea metalului, de exemplu sudorii taie frecvent bucati de metal pentru a pregati o materialul pentru sudare sau poti taia profile, bare si tevi din metal pentru diverse proiecte. Pentru taierea metalului trebuie sa folosesti un disc abraziv pentru debitarea metalului .

Taiere metal cu polizor unghiular

Discurile pentru debitat au grosimi diferite si sunt mai subtiri decat discurile pentru slefuit. Un disc mai subtire va taia mai usor metalul, dar este mai predispus la indoire si rupere decat un disc pentru slefuit.

2.      Slefuirea obiectelor din metal folosind polizorul unghiular

Alta utilizare frecventa a polizorului unghiular este slefuirea obiectelor din metal folosind discurile abrazive pentru polizare.  Poti folosi polizorul unghiular pentru indepartarea neregularitatilor, a excesului de material, a bavurilor sau pentru curatarea sudurilor. Ai grija atunci cand lucrezi ca scanteile sa se indeparteze de tine si sa nu existe materiale inflamabile in directia in care sar scanteile.

Slefuire metal cu polizor unghiular

3.      Lustruirea obiectelor din metalul folosind polizorul unghiular

Folosind padurile si accesoriile pentru lustruire si polisare, polizorul unghiular te ajuta sa finisezi si sa dai luciu obiectelor din metal. Polisarea implica indepartarea unui strat fin din metal pentru a lasa in urma un finisaj curat ca oglinda. Pentru a obtine o polisare de calitate trebuie sa folosesti un flex cu variator de turatie, care sa iti permita lucrul la turatii reduse. Daca nu poti regla turatia, atunci discul de lustruit lucrand la o turatie prea mare poate indeparta prea mult din suprafata de prelucrat sau poate supraincalzi materialul, afectandu-i proprietatile.

Polisare metal cu polizor unghiular

4.      Curatarea suprafetelor metalice folosind polizorul unghiular

Un polizor unghiular echipat cu o perie de sarma sau cu un disc lamelar te ajuta la curatarea suprafetelor metalice fara a deteriora materialul de baza. Folosind un polizor unghiular poti indeparta usor murdaria, vopseaua, rugina sau cimentul de pe obiectele metalice.

Curatre metal cu polizor unghiular

5.      Taierea gresiei, caramizii, betonului si a pietrei folosind polizorul unghiular

Pe langa taierea si slefuirea metalelor, polizoarele unghiulare se utilizeaza si pentru a taia materiale dure precum gresie, faianta, tigla, piatra, caramida si beton. Pentru taierea acestor materiale dure, inlocuieste discul abraziv pentru debitat cu un disc diamantat special conceput pentru taieri in materiale dure. Atunci cand cumperi un disc diamantat verifica daca acesta este destinat taierii umede sau taierii uscate.

Taiere gresie cu polizor unghiular

6.      Slefuirea pietrei si a betonului folosind polizorul unghiular

Marmura, granitul, betonul sau alte tipuri de piatra naturala pot fi slefuite si finisate cu ajutorul unui polizor unghiular. Pentru a obtine o suprafata stralucitoare a marmurei sau granitului trebuie sa echipezi flexul cu o piatra abraziva sau cu un pad diamantat de calitate.

Slefuire piatra cu polizor unghiular

7.      Ascutirea uneltelor folosind polizorul unghiular

De asemenea vei putea sa ascuti orice unealta cu ajutorul unui polizor unghiular. Trebuie sa ai insa grija sa nu supraincalzesti materialul lamei. Cand temperatura trece de punctul de recristalizare, lama va deveni albastruie, isi va pierde duritatea si se va uza mai rapid. Pentru a evita acest lucru, continua sa misti flexul pe tot parcursul operatiunii de ascutire sau poti uda metalul folosind un burete sau o carpa uda.

Sfaturi pentru utilizare in siguranta a unui polizor unghiular

Principalele pericole la care te supui atunci cand folosesti un polizor unghiular sunt electrocutarea si taierea accidentala. Pe langa acestea exista pericolul de a inspira praful rezultat in urma polizarii, pericolul de ardere sau incendiere cauzat de scanteile rezultate si pericolul de pierdere a auzului in timp cauzat de zgomotul produs de polizor. Iata cateva sfaturi care te ajuta sa lucrezi in siguranta:

 • Foloseste intotdeauna un polizor unghiular in stare perfecta de functionare, verifica cablul electric sa fie conform, fara ciupituri sau taieturi.
 • Polizorul unghiular este un echipament care lucreaza la turatii ridicate, prin urmare riscul de recul sau deterioare a discului este destul de mare, de aceea trebuie sa folosesti echipament de protectie adecvat:
  • casca de protectie;
  • ochelari de protectie;
  • masca anti praf;
  • casti sau dopuri pentru urechi;
  • manusi de protectie;
  • incaltaminte antiderapanta;
  • imbracaminte adecvata - nu purta haine largi sau accesorii care atarna, acestea pot fi prinse de disc.
 • Foloseste intotdeauna aparatoarea si manerul suplimentar, tine polizorul ferm cu doua maini deoarece reculul poate sa fie deosebit de puternic.
 • Atunci cand folosesti polizorul unghiular vor rezulta scantei, asa ca trebuie sa te asiguri ca nu exista materiale inflamabile depozitate in zona.
 • Foloseste doar accesoriile specifice recomandate de producator pentru fiecare tip de lucrare.
 • Scoate polizorul unghiular din priza sau indeparteaza acumulatorul din polizor inainte de a inlocui discul.
 • Nu ridica polizorul unghiular tinandu-l de cablul de alimentare.
 • Depoziteaza polizorul unghiular departe de copii.

Daca ai mai multe intrebari despre acest articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro.

 

Distribuie acest articol