Cum alegi un aparat de spalat cu apa sub presiune?

Masinile de spalat cu apa sub presiune sunt aparate versatile, care au aplicatii intr-o gama larga de domenii. Aparatele de spalat sub presiune pot fi folosite de la lucrari relativ usoare de curatare a pardoselilor, pana la indepartarea namolului sau a grasimilor persistente de pe utilaje si curatarea murdariei dificile de pe cladirile din caramida, de pe stalpii de beton sau piatra.

Aparatele de spalat cu presiune sunt proiectate si fabricate special pentru anumite aplicatii. Daca alegeti un curatitor cu presiune subdimensionat, rezultatele spalarii vor fi dezamagitoare, presiunea va fi insuficienta pentru indepartarea murdariei persistente, iar debitul prea mic va duce la timpi de lucru mai mari si conusm de apa si electricitate mai mare.

Daca alegeti sa cumparati un spalator prea mare fata de aplicatia la care il folositi,  costurile de achizitie, utilizare si intretinere risca sa devina prea mari, aparatul va fi greu de manevrat si, folosit necorespunzator, poate duce la deteriorarea  bunurilor.
Pentru tine, cel mai bun aparat de spalat cu presiune este cel care ofera suficienta putere pentru aplicatiile la care il vei folosi si se incadreaza in bugetul tau, asadar …

1.    Pentru ce aplicatii folosesti spalatorul sub presiune?

Prima intrebare pe care trebuie sa o pui este pentru ce aplicatie vei folosi aparatul de spalat cu presiune. Cu cat vei avea un raspuns mai amplu, mai detaliat, cu atat iti va fi mai usor sa alegi spalatorul cu care ti se potriveste cel mai bine.

Utilizarea casnica

Utilizarea aparatelor de spalat sub presiune pentru lucrari ocazionale in jurul casei nu necesita aceeasi putere de curatare ca utilizarea in aplicatiile profesionale.  Modelele electrice sunt suficient de puternice pentru indepartarea murdariei dure de pe treptele casei, spalarea in siguranta a masinii sau indepartarea murdariei din jgheaburi. Sunt concepute pentru utilizare ocazionala, deci nu le folositi fiecare zi.

Spalatoarele cu motor termic isi dovedesc utilitatea pentru aplicatiile casnice doar in situatia in care folositi spalatorul intr-o zona departata de o sursa de electricitate.

Aplicatii casnice ale spalatoarelor sub presiune:

 • Spalarea ocazionala a autovehiculelor;
 • Curatarea terasei;
 • Spalarea curtii sau aleilor din gradina;
 • Curatarea piscinei;
 • Ingrijirea gardurilor din lemn, beton sau piatra;
 • Curatarea jgheaburilor si conductelor.

Utilizarea profesionala

Aplicatiile profesionale de spalat cu apa sub presiune necesita putere de curatare si timp de utlizare continua mai mari. Pentru a optimiza activitatea, firmele care folosesc masinile de spalat cu presiune sunt foarte atente la durata de viata, fiabilitatea ridicata si costurile de utilizare mai mici.
Spalatoarele profesionale dezvolta pana la 230 bar si pot furniza un debit de apa de pana la 1700 l/h. Acest nivel de putere curata rapid petele dificile, iar jetul de apa ajunge pana la acoperisul casei. Deoarece sunt atat de puternice, pot chiar sa desprinda vopseaua si sa deterioreze lemnul, asa ca este recomandat sa lucrati cu atentie.
Pe langa puterea de curatare superioara, aparatele de spalat profesionale permit timpi de lucu mai mari

Aplicatii profesionale ale spalatoarelor sub presiune:
- Pregatirea suprafetelor pentru vopsit
- Curatarea trotuarelor, aleilor, teraselor sau a altor suprafete mari de beton
- Spalarea zidariei
- Indepartarea murdariei din grajdurilor pentru animale
- Spalarea profesiunala a autoturismelor si autoutilitarelor
- Spalarea echipamentelor agricole si utiliajelor de constructii
- Curatarea spatiilor si utilajelor industriale
- Spalarea ambarcatiunilor

2.    Ce alegi: presiune sau debit?

Majoritatea persoanelor aleg aparatul de spalat cu presiune uitandu-se doar la valoarea presiunii, dar puterea cu curatare a unui spalator cu presiune este influentata si de alti factori, ca debitul, temperatura apei si utilizarea detergentilor. Principalii factorii care determina puterea de curatare a unui spalator sunt presiunea si debitul.
Presiunea (exprimata in bari sau MPa) determina tipul de murdarie care poate fi desprins de pe suprafa de curatat, asadar presiunea maxima ofera indicii despre tipul aplicatiei la care poate fi utilizat spaltorul cu presiune. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat mai mai dificila este murdaria pe care o poate indeparta spalatorul cu presiune
Debitul (exprimat in l/min sau l/h) determina cantitatea de murdarie care poate fi indeparatata de pe suprafata de curatat, de catre jetul de apa, intr-o anumita perioada de timp. Prin urmare indica timpul in care poate fi terminata o aplicatie specifica. Cu cat debitul de apa este mai mare, cu atat mai repede termini o lucrare, deoarece mai multa apa este furnizata de spalator si mai multa murdarie poate fi indepartata de pe suprafata, in aceeasi unitate de timp.
Functie de suprafetele de curatat si murdaria depusa, alegem aparatul de spalat care ofera suficienta presiune pentru indepartea murdariei in aplicatia de curatenie dorita. Atentie! O presiune prea mare poate deteriora suprafata de curatat, de exemplu o presiune prea mare poate duce chiar la exfolierea vopselei de pe caroseria unei masini.
Asa cum am vazut, debitul influenteaza timpul in care terminam o anumita lucrare de curatenie, un debit prea mic inseamna timp de lucru mai mare care duce la oboseala mai mare. Debitul mai mare de apa duce la terminarea lucrului intr-un timp mai scurt, dar necesita o pompa de presiune si un motor mai mari, crescand pretul aparatui de spalat cu presiune.

Care este presiunea de care am nevoie?

Poti alege aparatul de spalat cu presiune functie de aplicatia de curatenie, folosind tabelul de mai jos:

presiune necesara spalator cu apa sub presiune

3.    Apa calda sau apa rece?

Cele mai multe aplicatii de curatenie pot fi executate cu ajutorul spalatoarelelor cu apa rece, tinand cont de faptul ca poti creste puterea de curatare a unui aparat de spalat cu presiune folosind detergenti, si ca spalatoarele cu presiune performante permit alimentarea cu apa avand temperatura de pana la 60o C.
Lucrarile de curatenie care necesita indeparatea grasimilor si uleiurilor sau aplicatile in care conditiile de igiena sunt mai stricte nescesita utilzarea unor aparate de spalat cu apa calda.
Deoarece apa fierbinte rupe legaturile moleculare dintre petele de grasime/ulei si suprafata de curatat, spalatoarele cu apa calda pot curata mai eficient la o presiune mai mica, sunt indicate pentru aplicatii in industria alimentara, pharma si auto.

Spalatoarele cu apa calda au urmatoarele avantaje:
- apa fierbinte este ideala pentru a curata usor grasimile si uleiurile
- curata mai repede, folosind mai putine substante chimice
- eficienta pentru curatarea pieselor auto si a compartimentelor pentru motoare, caroserii etc
- pot furniza abur pentru dezinfectarea suprafetelor.

Dezavantajele aparatelor de spalat cu apa calda:
- au un pret de achizitie mai mare;
- echipamentele sunt mai mari si mai greu de mutat

4.    Aparate de spalat cu presiune, cu motor electric sau termic?

Exista doua tipuri de masini de spalat sub presiune disponibile: cu motor electric sau cu motor termic.
Cele doua tipuri de spalatoare cu presiune sunt create pentru sarcini specifice, deci merita sa cunoastem diferentele:
Motoarele electrice necesita foarte putina intretinere, sunt mai putin zgomotoase si nu emit noxe, astfel incat pot fi folosite in interior sau in zonele slab ventilate, insa masinile de spalat cu motor electric au o putere totala limitata. Spalatoarele cu presiune destinate uzului casnic sunt echipate cu motoare electrice monofazate, in timp ce aparatale profesionale pot fi echipate atat cu motoare electrice mofozatate cat si trifazate. Spalatoarele cu presiune trifazate se folosesc pentru aplicatii de curatentie care necesita mai multa putere de curatare.
Motoare termice au un cuplu mult mai mare, deci pot actiona o pompa de presiune mai mare si, prin urmare, spalatoarele cu presiune echipate cu motoare termice dezvolta o presiune mai mare. Insa o presiune mai mare inseamna recul mai puternic, asa ca fii pregatit sa depui un efort mai mare atunci cand operezi lancea de spalare daca optezi pentru o masina spalat cu presiune actionata de un motor termic.

Spalatoarele cu presiune, cu motor electric, sunt dependente de legatura la o retea electrica, in timp ce aparatele echipate cu motor termic ofera indepenta suplimentara, in special cand sunt alimenatate dintr-o sursa alternativa de apa.
Alegeti un spalator cu presiune alimentat electric pentru:

 • spalarea automobilului personal;
 • lucrari ocazionale de curatenie;
 • lucrari in apropierea unei surse de energie electrica.

spalatoare cu presiune cu apa rece

Alegeti un spalator cu presiune actionat de un motor termic  pentru:

 • utilizare zilnica;
 • aplicatii mai dificile care necesita mai multa putere de curatare;
 • lucrari in locuri fara acces la reteaua electrica: ferme, curatat trotuare, alei.

spalator cu presiune cu apa calda

5.    Cat de puternic trebuie sa fie motorul?

Indiferent de tipul de alimentare, motorul trebuie sa fie suficient de puternic incat sa antreneze usor, fara sa fie fortat, pompa de inalta presiune, pentru a obtine puterea de curatare necesara in aplicatia ta. Daca alegeti un spalator cu presiune echipat cu un motor subdimensionat, acesta se poate supraincalzi si, daca este echipat cu protectie termica, se va opri. Daca se intampla asta, nu vei putea termina treaba si va trebui sa astepti pana se raceste motorul. Daca vei continua sa utilizezi mai mul timp un spalator cu presiune care are un motor subdimensionat acesta se strica.

6.     Dotari pe care trebuie sa le iei in calcul

Duza de presiune

O dotare care influenteaza foarte mult puterea de curatare este duza de presiune, aceasta influenteaza unghiul si presiunea jetului de apa.
Daca alegi gresit duza poti distruge materialul de curatat: poti deteriora suprafetele din lemn,  poti gauri mortarul sau chiar exfolia vopseaua de pe masina.
Daca alegi corect duza, presiunea si debitul spalatorului cu presiune sunt mai putin importante, puteti obtine rezultatele dorite deoarece duza este cea care creaza presiunea jetului.
Exista mai multe tipuri de duze care in mod uzual au culori standardizate si care au unghiuri diferite ale jetului de apa

 • 0o duza rosie – putere maxima, este foarte rar utilizata deoarece poate distruge suprafata si unghiul jetului este punctual, ar dura foarte mult curatarea unei suprafete;
 • 150 duza galbena – se foloseste la pregatirea pentru vopsit a suprafetelor;
 • 250 duza verde – probabil este cea mai uilizat duza pentru lucrarile din jurul casei;
 • 400 duza alba – se utilizeaza pentru spalarea suprafetelor sensibile: ferestre, obloane exterioare;
 • 65o duza neagra – este utilizata pentru aplicarea detergentului, pe langa unghiul mai larg al jetului are si orificilul mai mare;

tituri de duze

 • duza turbo – este una din cele mai folosite duze pentru indepartarea murdariei dificile, combina puterea de curatarea a duzei punctiforme (0o) cu un jet de apa mai larg (25o) care are in plus o miscare de rotatie;

tituri de duze

 • duza reglabila – usureaza munca reducand la minim timpul necesar inlocuirii duzei, combina 3 sau mai multe duze; in mod uzual una dintre duze este pentru aplicarea detergentului.

duza reglabila

Lance / extensia pentru lance – in functie de aplictia de curatenie puteti avea nevoie de o extensie pentru lance, pentru a ajunge la suprafata de curatat mai indepartata si pentru a evita sa va udati prea tare. Daca doriti sa curatati sasiul masinii puteti utiliza lancea special proiectata pentru aceasta aplicatie

Pistoul declansator trebuie sa fie solid, folosind materiale rezistente. Unele pistoale permit reglarea presiunii jetului, iar pentru aplicatiile profesionale alegeti un pistol cu o ergonomie buna sau care au functii de reducere a reculului.

Pe langa lungimea furtunului de inalta presiune care va poate oferi o autonomie mai mare, fiti atenti si la materialul din care este fabricat furtunul, cele mai performante avand ranforsari metalice pentru a rezista mai bine la uzura. Tamburul asigura depozitarea in siguranta a furtunului de presiune, fara ca acesta sa fie deteriorat.

Cele mai performante aparate de spalat cu presiune sunt echipate cu unul sau chiar doua rezervoare pentru detergent, in felul acesta puteti curata murdaria mai dificila imediat.

Unele spalatoare cu presiune sunt prevazute doar cu furtun pentru aspirarea detergentului care trebuie introdus in vasul cu detergent. Aceasta solutie este indicata daca aparatul de spalat este utilizat intr-o pozitie fixa fara sa fie nevoie sa il mutati prea des.
Cea mai des utilizata solutie pentru aplicarea detergentului este folosirea unei duze de spumare atasata la un rezervor de detergent, care permite curatarea cu detergenti chiar si la cele mai slabe aparate de spalat cu presiune

Sistemele de cuplare rapida va permit sa cuplati futunul si pistolul mai repede si mai usor.

Pentru a avea o mobilitatea mai buna, alegeti un aparat de spalat cu presiune care este echipat cu roti si manere. Manerul telescopic va perimite sa transportati spalatorul mai usor si ocupa mai putin spatiu atunci cand este depopzitat. Spatiile de depozitare plasate pe aparatul de spalat cu presiune va asigura ca aveti accesoriile, duzele sau pistolul depozitate in siguranta, la indemana, pregatite de lucru.

Pentru economie suplimentara de apa si energie electrica si pentru o durata de viata mai lunga alegeti aparate de spalatu cu presiune echipate cu Total Stop System si supapa de recirculare. Sistemul Total Stop System opreste motorul spalatorului atunci cand eliberati tragaciul pistolului declansator si il porneste imediat ce apasati din nou tragaciul pistolului. Supapa de recirculare protejeaza pompa de inalta presiune de supraincalzire, evitand astfel reparatii foarte costisitoare.

Aparatele de spalat cu presiune noi sunt echipate cu Bluetooth, se pot conecta la o aplicatie prin care primesti informatii despre aplicatia la care vrei sa il foloseste si poti controla din aplicatie nivelul de presiune.

Accesoriile optionale iti usureaza munca si te ajuta sa termini mai repede anumite aplicatii specifice, crescand polivalenta spalatorului tau cu presiune: spalarea masinii, curatarea teraselor sau aleilor, curatarea tevilor, jgheaburilor si burlanelor, sablarea suprafetelor vopsite etc.

accesorii masini de spalat cu presiune

Poti creste autonomia aparatului tau de spalt cu presiune folosind un furtun de alimentare cu apa dintr-o sursa de apa alternativa, independenta de reteaua de apa: lac, rezervor, cisterna.

7.    Sfaturi pentru operarea in siguranta a aparatului de spalat cu presiune

Daca te-ai hotarat sa cumperi un spalator cu presiune, iata cateva sfaturi despre cum trebuie sa il folosesti pentru a fi in siguranta si pentru nu distruge suprafetele de curatat:

 • Citeste manualul utlizatorului, vei gasi acolo multe informatii utile
 • Poarta ochelari de protectie, pantaloni lungi si incaltaminte robusta (evita slapii, jetul cu presiune inalta este periculos) si acordati o atentie suplimentara suprafetelor umede, care pot deveni rapid alunecoase
 • Alegeti intotdeauna duza cu cel mai mare unghi de pulverizare si incepeti curatarea de la o distanata mai mare fata de suprafata, pentru ca apoi sa va apropiati dupa cum este necesar. In felul acesta evitati sa distrugeti suprafata care trebuie curatata
 • Daca masina de spalat foloseste duze de pulverizare interschimbabile, opriti motorul si apasati pe tragaci pentru a scurge excesul de apa inainte de a schimba varfurile
 • Incepeti sa spalati o zona mica de suprafata, intr-o zona mai putin vizibila pana pentru a verifica daca suprafata rezista la setarile si accesoriile alese
 • Daca va spalati sau va clatiti masina, evitati sa folositi o presiune prea mare, o duza de presiune cu unghi prea mic, nu va aproiati prea mult si orientati intotdeauna jetul perpendicular pe masina, in caz contrar riscati sa exfoliati vopseaua sau sa dezlipiti ornamentele
 • Nu folositi un aparat de spalat cu presiune cat timp va aflati pe o scara, reculul poate fi suficient de puternic incat sa va destabilizeze

 

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro

Distribuie acest articol