Cum luminezi corect un spatiu de depozitare: Sfaturi si recomandari

Cum luminezi corect un spatiu de depozitare: Sfaturi si recomandari

Iluminarea eficienta a spatiilor de depozitare fie ca sunt debarale, beciuri si dressinguri  sau sunt depozite, centre logistice, ateliere sau hale de productie, iti asigura un acces mai usor si vizibilitate imbnatatita, permitandu-ti sa fi mai eficient si mai organizat

Tipuri de surse de lumina

Corpurile de iluminat pentru spatiile de depozitare folosesc de obicei patru tipuri de becuri:

 • becuri LED (dioda emitatoare de lumina);
 • becuri CFL (lumina fluorescenta compacta);
 • becuri cu halogen;
 • becuri cu incandescenta.

Luminozitatea becurilor este caracterizata de numarul de lumeni (unitatea de masura pentru fluxul luminus). Un bec led cu putere de 12 W si 1.100 lumeni ilumineaza un spatiu de depozitare la fel cau un bec incandescent de 75 W si este suficient pentru iluminarea unei debarale sau unui dulap de haine

Fiecare tip de bec are caracteristici, avantaje si dezavantaje specifice:

 • becul incandescent se incalzesta mai mult decat lumineaza (doar aproximativ 10% din energie se converteste in lumina) si este considerat o sursa de lumina foarte risipitoare;
 • bucurile LED sunt mai ecologice si mai economice si au o durata de viata mai lunga decat celelalte tipuri de becuri;
 • becurile CFL sunt mai economice decat cele incandescente, au o durata de viata medie, dar se aprind mai greu si contin vapori de mercur.

Tipuri de spatii de depozitare si metode de iluminare

Iluminarea spatiilor de depozitare rezidentiale

Spre deosebire de o bucatarie sau un spatiu de birou in care nevoia de lumina este constanta, spatiile de depozitare sunt folosite rar sau pentru perioade scurte de timp, ceea ce le face potrivite pentru sursele de lumina inovatoare si ecologice disponibile astazi, inclusiv lampi LED activate de senzori de miscare.

Spatiile de depozitare din casa care necesita iluminare artificiala sunt dulapurile pentru imbracaminte sau dressing-urile, camara, mansarda, subsolul sau beciul, ori spatiile de depozitare de sub scara. Atunci cand un spatiu este intunecat, este greu sa gasesti ceea ce ai nevoie, iar iluminarea corespunzatoare te ajuta sa gasesti mai usor obiectele cautate si poate imbunatati estetica spatiului de dpozitatre

Zonele de depozitare care se preteaza la iluminarea artificiala au cateva caracteristici:

 • sunt relativ mici, avand o suprafata cuprinsa intre 2 - 8 mp si necesita niveluri scazute de iluminat;
 • sunt folosite ocazional;
 • sunt folosite pe durata scurta de timp in mod obisnuit pentru a lua sau verifica ceva;
 • nu au posibilitatea de iluminare naturala.

Iluminarea dulapului de haine sau a dressing-ului

O sursa buna de iluminat a dulapului de haine este prea utila pentru a o ignora. O multime de dressing-uri sunt complet lipsite de  sursa de lumina sau sunt iluminate folsoind becuri cu incandescenta. In prima varianta situatia produce inconveniente evidente, iar a doua situatie poate fi chiar periculoasa. Dulapurile cu haine, ori dressing-urile sunt pline cu haine sau alte materiale usor inflamabile, iar becurile cu incandescenta, inclusive cele cu halogen, pe langa consumul mare de energie, se incalzesc foarte tare. De aceea un corp de iluminat incandescent folosit la iluminarea unui dulap pentru haine trebuie sa fie plasat la cel putin 15 cm de materialele depozitate.

Daca nu ai nici un corp de iluminat in dulapul, sifonierul de haine sau in dressing, poti instala chiar tu un sistem de iluminat, fie montand o lampa pe acumulator, fie un montand un corp de iluminat legat la reteaua de curent electric.
Lampile pe baza de baterie pot fi aprinse si inchise prin simpla apasare a carcasei, a unui comutator sau pot fi comandate de un senzor de miscare. Fiind o sursa de lumina artificiala ce nu produce foarte multa lumina este ideala pentru spatiile de mici dimensiuni.
Un corp de iluminat legat la reteaua de curent electric ramane cea mai buna sursa de lumina intr-un dressing. Montarea in exterior a unui intrerupator cu LED iti va reaminti sa stingi lumina cand inchizi usile, sau, in cazul in care montezi benzi LED in dressing le poti controla mai usor dintr-o aplicatie. Utilizarea la montajul acestora a unor scule cu acumulator te ajuta sa lucrezi mai eficient si sa termini proiectul mai repede.

Iluminarea beciului sau a subsolului casei

Subsolul sau beciul au mai putina lumina naturala decat alte parti ale casei. Adaugarea ulterioara a unei surse de iluminare artificiala este dificila si costisitoare. Prin urmare, este esential sa-ti planifici corect iluminatul beciului.
Pentru a incepe, ai aici cateva sugestii pentru a transforma subsolul sau beciul dintr-o camera intunecata intr-un spatiu placut si util:

 • foloseste corpuri incastrate de iluminat beciuri sau subsoluri, mai ales acolo unde ai o inatime mai mica a tavanului. Ele pot fi incorporate in tavanul suspendat sau in palci de gips carton;
 • alege corpuri de iluminat rezistente la umezeala daca folosesti spatiul pentru spalatorie sau spoturi stralucitoare daca il folosesti pentru depozitare;
 • lampile cu LED pentru subsoluri sunt avantajoase deoarece sunt eficiente energetic si ofera lumina puternica cu o lumina similar cu lumina zilei, care iti permite sa lucrezi sau te relaxezi fara se fie obositoare pentru ochi;
 • stabileste un loc pentru depozitarea sculelor a utilajelor de gradina si a altor echipamente cu utilizare sezoniera.

Iluminarea debaralei

Atunci cand vine vorba de amenajare, debaraua este considerata lipsita de importanta, fiind un spatiu mic, ce nu necesita o atentie deosebita. Insa, o astfel de incapere ar trebui o privesti cu la fel de multa importanta, ca orice alta camera din locuinta, datorita rolului extrem de important pe care il are. Daca beciul sau subsolul sunt, in general, caracteristice caselor individuale, debaraua este o intalim si in cazul apartamentelor de la bloc. Un proiect de amenajare a debaralei iti poate da dureri de cap, pentru ca ai vrea sa faci o multime de lucruri cu spatiul respectiv, dar suprafata modesta nu-ti ofera prea multa libertate de miscare.

Poti amenaja o debara pentru mai multe scopuri:

 • camara pentru alimente;
 • amenajarea debaralei ca dulap de haine;
 • mica spalatorie;
 • un mic birou;
 • spatiu de lucru pentru mici activitati de bricolaj in care poti depozita cateva scule si unelte care nu trebuie sa lipseasca dintr-o casa.

Locul in care se afla o debara este destul de important, pentru ca, in functie de acest aspect ar trebui sa folosesti diferite strategii de iluminare pentru a o amenaja cat mai corect:

 • debara pe hol - cel mai intalnit tip de debara se afla pe hol, fiind usor de accesat, la indemana din orice punct al locuintei;
 • debaraua din bucatarie sau camara, fie ca vorbim de o casa noua sau de un apartament mai vechi poate fi de mare ajutor in eficientizarea spatiului din bucatarie;

La fel ca in cazul oricarei alte camere dintr-o locuinta, si debaraua ar trebui sa fie iluminata corespunzator. De cele mai multe ori, un bec pozitionat in centrul debaralei sau chiar intr-un colt, nu se doveste a fi eficient. Incearca, pe cat posibil, sa creezi un sistem optim de iluminare, astfel incat sa ai acces si o buna vizibilitate la tot ceea ce ai depozitat in debara pentru a gasi ceea ce cauti mult mai repede.

Iluminarea spatiilor de depozitare profesionale

Iluminarea depozitelor de marfa

Depozitele de marfa folosesc doua tipuri de iluminat: natural si artificial. Iluminarea naturala se realizeaza prin deschideri speciale sau ferestre in peretii exteriori. Iluminarea artificiala este realizata cu ajutorul dispozitivelor de iluminat. Pentru a ilumina depozitul, se utilizeaza frecvent iluminarea mixta, in care lumina naturala insuficienta este completata de iluminare artificiala.

In cazul halelor mari cum ar fi hale de productie, centre de distributie, depozite pentru grupaje sau depozitele locale de distributie, decizia referitoare la sistemul de iluminat este de cele mai multe ori elementul cheie pentru optimizarea activitatii si scaderea costurilor. Alimentarea cu un generator de curent este o cerinta aproape obligatorie pentru iluminarea spatiilor de depozitare profesionale care iti permite sa iti desfasori activitatea chiar si atunci cand se intrerupe furnizarea energie electrice.  De obicei se foloseste un generator de curent diesel, deoarece este mai efficient si poate functiona neintrerupt mai mult timp decat un generator pe benzina. Mai multe detalii despre alegerea generatorului potrivit poti afla din articolul “Generatorul de curent electric - Confort fara efort

Culoarele dintre rafturi trebuie iluminate cu corpuri de iluminat liniare sau cu tuburi LED montate paralel cu rafturile. Daca se vor monta perpendicular se va crea o atmosfera intunecoasa. In spatiul unde muncitorii lucreaza, spre exemplu langa un banc de lucru, se recomanda o lumina rece, care ofera o claritate ridicata si amplifica confortul vizual. Se pot folosi corpuri de iluminat adaptabile care pot fi ajustate in functie de unghiul de distributie luminoasa si de intensitatea luminoasa necesara.
Exista, de asemenea, o corelatie intre gradul de iluminare a unui depozit sau atelier si gradul de curatenie a acestora. O iluminare buna asigura inclusiv realizarea in bune conditii a operatiunilor de curatenie si igienizare.

Cel mai eficient si versatil tip de iluminare a depozitelor de marfa este iluminatul cu LED, deoarece corpurile de iluminat LED consuma mai putina energie si au o durata de viata mai mare in comparatie cu alte surse de iluminat .

Printre cele mai importante avantaje ale iluminatului cu LED se numara:

 • costuri reduse de mentenanta, datorita duratei de viata de 2-3 ori mai mare decat a tuburilor fluorescente normale;
 • becurile LED produc o lumina puternica, apropiata de conceptul de lumina alba (lumina zilei);
 • calitatea luminii este superioara si fluxul luminos este continuu;
 • consum redus de energie;
 • lumina nu palpaie, iar becurile rezista la vibratii excesive si nu se sparg;
 • becurile LED asigura un iluminat uniform si nu emit substante toxice;
 • procesul de instalare este 100% sigur, rapid si usor.

Daca ai intrebari despre acest articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro.Distribuie acest articol