Cum produci rasaduri de calitate

Cum produci rasaduri de calitate

Rasadurile se produc in spatii special amenajate, curate, luminose, cu un bun control al temperaturii, umiditatii si ventilatiei. Aceste spatii pot fi neincalzite sau incalzite, dar rasadurile se pot produce si in aer liber, cand temperatura exterioara permite asta. Rasadurile se seamana in solarii sau rasalnite incalzite incepand din luna ianuarie pana in martie, in timp ce solariile si rasalnitele neicalzite se utilizeaza pentru culturiile tarzii. Semanatul rasadurilor se face la o temperatura a solului de 22-26o C, pentru plantele care au nevoie de caldura (ardei, vinete, tomate), iar pentru cele rezistente la temperaturi mai mici (varza sau salata verde etc.) la o temperatura a solului de aproximativ 18-20oC.

Cum se pregateste pamantul pentru rasaduri

Pentru semanarea rasadurilor se foloseste un amestec din mai multe tipuri de sol: pamant de gradina, mranita, pamant de frunze, compost sau nisip de rau, in diverse proportii, functie de cultura. De exemplu la semanarea rasadurilor de rosii, pamantul ideal este format din 50% mranita, 25% pamant de brazda si 25% nisip. Pentru a preveni aparitiei bolilor, pamantul care urmeaza sa fie folosit pentru semanarea rasadurilor trebuie dezinfectat.

Semanatul rasadurilor

Pentru a obtine rasaduri sanatoase si de calitate, trebuie sa alegi seminte de calitate si dezinfectate. Semanatul se realizeaza manual, in substrat afanat si bine nivelat, prin imprastiere, daca rasadul urmeaza sa fie rasadit. Poti semana rasadul in recipiente speciale, daca rasadul nu se rasadeste, in felul acesta il vei transplanta mai usor.

Semintele se acopera cu un strat de pamant de maximum 1 cm, se taseaza usor si se uda. Dupa semanare  se acopera cu o folie, cu scopul de mentine caldura pentru germinare. Foliile se inlatura timp de 5 – 6 ore la intervale de 3-4 zile in perioadele mai calduroase ale zilei.

Udarea rasadurilor

Udarea rasadurilor se realizeaza cu apa la temperatura solului (18 – 20 grade C), in orele mai calduroase, iar functie de compozitia solului si de varsta rasadului cantitatea de apa variaza. In prima faza de crestere a plantelor este nevoie de o cantitate mai mica de apa, o data sau de doua ori pe saptamana, iar pe masura ce plantele se dezvolta au nevoie de cantitati mai mari de apa si de udari mai frecvente. Pentru a-ti usura munca poti folosi o pompa de gradina pentru udarea rasadurilor.

Pompa de gradina Wasserkonig

Udarea eficienta a rasadurilor se realizeaza folosind irigarea prin picurare, procedeu despre care poti afla mai multe detalii citind articolul „Irigarea prin picurare - Avantaje si dezavantaje”.

Asigurarea temperaturii si umiditatii optime pentru rasaduri

Pentru dezvoltarea optima, plantele au nevoie de un anumit regim de temperatura si umiditate functie de specia din care fac parte. La rasadurile de rosii, temperatura de germinare trebuie sa fie cuprinsa intre 23 - 25o C. Dupa o saptamana dupa ce au rasarit temperatura ar trebui sa fie cuprinsa intre 12 si 14o C, iar la replicat temperatura ar trebui sa fie cuprinsa intre 14-16o C. Umiditatea ideala pentru buna dezvolatea a rasadurilor de rosii este de 50-60%.

Ca regula generala, temperatura trebuie sa fie mai ridicata in perioada de germinare, iar umiditatea trebuie sa fie mai mare la legumele cu un continut ridicat de apa (castravetii au nevoie de o umiditate de 80-90%).

Transplantarea rasadurilor

Pentru a le asigura un spatiu de crestere mai mare, pentru lumina si hranire mai bune, rasadurile trebuiesc transplantate. La rasadire, plantele bolnave si slab dezvoltate se inlatura. Momentul optim pentru rasadire este atunci cand plantele au format 1-2 frunze, este indicat sa se faca pe timp noros si nu prea rece. Daca vremea este insorita, rasadurile se umbresc timp de 1 – 2 zile, pentru a se prinde. Adancimea la care se realizeaza rasadirea este pentru cele mai multe dintre legume cu 0,5 – 1cm mai mare decat adancimea la care plantele au stat in semanatura si doar salata, telina si gulia se rasadesc la aceeasi adancime. Pentru a putea fi scose mai usor, rasadurile se uda din abundenta in prealabil.

Fertilizarea si tratamentele fitosanitare ale rasadurilor

Asigurarea nutrientilor necesari dezvoltarii rasadurilor se face prin fertilizare, folosind ingrasaminte la sol sau foliare, iar pentru asigurarea necesarului de minerale, se folosesc ingrasaminte cu azot, fosfor si potasiu. Prevenirea aparitiei bolilor si combaterea daunatorilor presupune administrarea unor tratamente fitosanitare periodice, la intervale de 7-10 zile, cu fungicide, iar pentru inlaturarea buruienilor rasadurile se plivesc sau sunt tratate cu erbicide.

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro

Distribuie acest articol