Curatarea si desfundarea tevilor infundate in 5 pasi simpli

Curatrea si desfundarea tevilor si conductelor in 5 pasi simpli

Stii care este una dintre cele mai nesuferite probleme intalnite in gospodarie? Ei bine, infundarea tevilor iti poate crea neplaceri si iti poate afecta rutina zilnica. Principalii vinovati pentru aparitia acestei probleme sunt uleiul sau grasimea turnate in canalizare, dar si acumularile de resturi menajere, par, ambalaje, servetele umede etc.

Care sunt cele mai bune solutii pentru desfundarea tevilor infundate? Noi, la Masif, am facut o selectie a celor mai eficiente alegeri, pentru a-ti veni in ajutor.

Care sunt cauzele infundarii tevilor?

Printre cele mai frecvente cauze care duc la infundarea tevilor de  canalizare din bucatarie sunt:

 • aruncarea alimentelor sau resturilor menajere;
 • rasturnarea uleiului ars ori a grasimii folosite la gatit in chiuveta;
 • lipsa sitei, menita sa adune firimituri, coji de oua, legume, sau fructe, zat de cafea, diverse boabe (mazare, orez, linte etc);
 • utilizarea unor detergenti cu grad scazut de spalare, ale caror resturi raman lipite pe interiorul tevilor;
 • subdimensionarea conductelor sau nerespectarea unghiurilor coturilor.

Tevile din baie sunt infundate cel mai des de:

 • subdimensionarea conductelor sau nerespectarea unghiurilor coturilor.
 • resturi de sapun, pasta de dinti, solutii cosmetice;
 • par rezultat din pieptanat, barbierit, spalat;
 • servetele umede, detergent lichid, produse de curatenie.

Cum poti curata si desfunda eficient tevile de scurgere?

Desfundarea tevilor si conductelor cu aparat de spalat cu presiune

Fie ca alegi produse chimice, profesionale, sau variante pentru uz casnic, important este sa gasesti solutia care ti se potriveste. Daca tevile si conductele nu sunt infundate prea tare poti folosi o pompa pentru desfundat chiuveta, iar in cazuril mai dificile poti folosi un sarpe pentru instalatorii.

Daca dopurile sunt formate intr-o zona greu accesibila conductei, o poti desfunda cu ajutorul solutiile chimice profesionale acide, special create pentru aceasta sarcina. Atentie, acestea pot emite vapori periculosi de acid care ard pielea sau pot provoca intoxicare. De aceea este foarte important sa folosesti echipament de protectie adecvat.

Daca stai la casa, poti desfunda tevile de scurgere sau conductele de canalizare cu ajutorul unui aparat de spalat cu presiune echipate cu un furtun pentru desfundat tevi.

O alta solutie pentru curatarea tevilor si conductelor este folosirea sculelor si dipozitivelor profesionale de desfundat tevi.

5 pasi simpli pentru desfundarea tevilor si conductelor

Desfundarea unei chiuvete

Iata cativa pasi pe care sau ii urmezi pentru a desfunda rapid si eficient tevile de scurgere:

 • Pasul 1 – curata mizeria adunata in sifon (chiar si cu ajutorul unei pensete lungi) si da drumul la apa fierbinte;
 • Pasul 2 – utilizeaza o pompa manuala, sau un sarpe pentru desfundarea tevilor si efectueaza manevre repetate;
 • Pasul 3 – toarna in sifon solutii chimice pentru curatarea conductelor, conform instructiunilor de utilizare a acestora;
 • Pasul 4 – alege informat si utilizeaza scule profestionale pentru desfundarea tevilor. La noi gasesti unele dintre cele mai bune solutii pentru profesionisti si amatory;
 • Pasul 5 – daca niciuna dintre variantele de mai sus nu functioneaza, suna un instalator certificat, ori o firma care ofera servicii in domeniu.

Ce sa nu faci niciodata:

 • Nu amesteca produsele chimice de curatare, pentru a nu produce reactii care pot fi toxice pentru organism, sau mediu si cu potential coroziv pentru tevile infundate
 • Nu utiliza echipamente cu varf ascutit, care pot strapunge tevile si provoca reactii in lant (distrugeri, inundatii etc)
 • Nu lucra fara un minim echipament de protectie – ochelari, manusi, eventual masca (atunci cand folosesti produse chimice).

6 dispozitive si echipamente  pe care le poti folosi pentru desfundarea rapida a tevilor si conductelor infundate

Desfundarea tevilor cu spalator cu presiune

Atunci cand dopurile sunt de mari dimensiuni, produsele/mixurile alese pentru desfundarea tevilor nu sunt suficiente si trebuie intervenit pe cale mecanica.

Depunerile pot fi diferite ca si compozitie (vegetale, minerale, chimice), dar si ca timpi de acumulare, iar solutiile trebuie in permanenta adaptate. De asemenea, se va cauta cea mai buna varianta pentru a nu afecta integritatea tevilor (de ex. niciodata nu se vor utiliza produse corozive pentru tevi din material plastic).

Ti-am pregatit o lista cu scule si dispozitive pe care le poti folosi pentru desfundarea tevilor si conductelor.

Desfundare conducte si tevi

Mai intai, din categoria Dispozitive manuale pentru desfundat tevi, alege un Cablu sarpe pentru desfundat tevi de 5 metri, prevazut cu o manivela pentru rotire, pentru eficienta crescuta si usurinta in utilizare, sau un Dispozitiv manual pentru desfundat Rothenberger, ce poate fi antrenat de orice masina de gaurit profesionala cu acumulator. Pentru o functionare mai eficienta, spirala dispozitivului poate fi cuplata cu 3 capete de curatare diferite, iar tehnologia cu stopare lenta previne loviturile la incheietura mainii utilizatorului.

Pentru desfundarea rapida a lavoarelor, cazilor, toaletelor, poti folosi  Pompa de aspiratie/impingere Rothenberger, care curata utilizand presiunea apei. Manerul reglabil asigura o pozitie de lucru optima, iar pistonul cu garnituri cu dubla fata confera o putere de aspiratie/impingere sporite.

Masina pentru desfundat conducte

Daca problema persista, pentru desfundarea tevilor se pot folosi si  Masina cu tambur pentru desfundarea tevilor, perfect adaptata pentru cladiri casnice si comerciale, sau chiar un Aparat de spalat cu apa rece sub presiune. Acest dispozitiv compact si usor de manevrat atinge o presiune maxima de 140 bar, suficienta pentru indepartarea celui mai persistent dop. Pentru curatarea si desfundarea tevilor, canalelor de scurgere si toaletelor, aparatului de spalat i se poate atasa un furtun pentru curatare tevi, cu 4 jeturi si sistem de prindere in pistol prin filet M22.

Ce poti face pentru a preveni infundarea tevilor de scurgere

Infundarea tevilor din gospodarie este o problema freventa si poate fi prevenita relativ simplu, prin adoptarea unor mici schimbari in rutina zilnica. Astfel:

 • Alege sa arunci resturile care altfel ar fi ajuns in chiuveta direct la cosul de gunoi, curatand vasele cu un servetel, sau un tacam
 • Recicleaza uleiul si grasimea folosite la gatit – strecoara-le, pune-le in recipiente ermetice si du-le la centrele de colectare (de unde poti pleca si cu mici recompense)
 • Strange zatul de cafea in pungi si refoloseste-l in scop cosmetic, sau agricol
 • Achizitioneaza o sita speciala pentru chiuveta din magazinele de specialitate
 • Lasa apa fierbinte deschisa cateva minute in fiecare saptamana, pentru a curata depunerile inainte ca acestea sa se solidifice.

Nu uita: micile schimbari in rutina zilnica te pot ajuta sa previi infundarea tevilor de scurgere! La nevoie insa, iti suntem alaturi cu solutii, scule si dipozitive profesionale de desfundat tevi. Alege informat!

Daca ai o nelamurire sau vrei un sfat de la specialistii nostrii ne poti trimite un mesaj, scrie la info@masif.ro sau ne poti suna la 0374 477 200.

Distribuie acest articol