Facturi de energie mai mici - recupereaza caldura de la compresoarele de aer

Costurile cu energia electrica si gazul dau cele mai mari batai de cap oricarui antreprenor. Intreprinderile consuma resurse energetice atat in procesul de productie, cat si pentru sustinerea activitatii departamentelor administrative, de aceea sunt intr-o continua cautare de modalitati de reducere a consumului de energie

Protectia mediului este un alt motiv pentru asigurarea utilizarii eficiente a energiei.

Compresoarele de aer produc caldura

Statisticile arata ca 10% din totalul consumului de energie electrica generat de industrie este realizat de sistemele de compresie a aerului. Aceasta este o medie, pentru ca exista sectoare industriale unde producerea de aer comprimat este responsabila pentru 40% din factura de electricitate.

Gama de compresoare industriale cu surub FINI utilizeaza motoare cu o putere de pana la 90 kW. Functionarea unui astfel de compresor genereaza un consum de energie considerabil, dar si o cantitate de caldura care poate fi reutilizata. Nerecuperata, aceasta energie este irosita, fiind eliminata in atmosfera prin sistemele de ventilatie ale compresoarelor.

Poti reduce facturile de energie electrica si gaze naturale daca utilizezi eficient resursele pe care le ai la indemana. Caldura generata de functionarea compresoarelor de aer poate fi utilizata ca agent termic, pentru incalzirea unor spatii, cu ajutorul sistemelor de recuperare a caldurii de la FINI.

Recuperarea caldurii generate de utilizarea compresorului de aer

Recuperatoarele de caldura din gama HRS (Heat Recovery System) de la FINI folosesc caldura generata de compresoarele cu surub pentru a produce apa calda. Uleiul utilizat pentru lubrefierea surubului rotativ este trecut prin unitatea de recuperare, unde incalzeste apa, in timpul acestui proces racindu-se pentru a fi reintrodus in unitatea de compresie cu surub.

Cea mai mare parte a energiei utilizate pentru producerea aerului comprimat este transformata in caldura: pana la 90% din aceasta energie este reutilizabila!

Aproximativ 75% din energia utilizata se gaseste in circuitul de ungere si racire si poate fi utilizata ca sursa de caldura, restul de 15% se regaseste in aerul comprimat rezultat. Prin urmare, sistemul permite producrea de aer comprimat in mod fiabil, recuperand si energia termica.

Economia de energie realizata depinde de capacitatea compresorului si de tipul de energie economisita (electrica, gaz, combustibil solid), iar economia de energie devine semnificativa incepand cu compresoarele cu surub de 11 kW.
Amortizarea investitiei variaza intre 6 luni si 2 ani, in functie de costurile de incalzire curente.

Alegerea unui sistem de recuperare a caldurii se face in legatura directa cu puterea compresorului care alimenteaza reteaua de aer comprimat. Recuperatoarele de caldura FINI sunt destinate instalarii in retele de aer comprimat alimentate de compresoare cu puterea cuprinsa intre 11 si 37 kW

Recuperator de caldura Fini HRS 20 pentru compresoare cu puterea cuprinsa intre 11 si 15 kW

Recuperator de caldura Fini HRS 30 – pentru compresoare cu puterea cuprinsa intre 18 si 22 kW

Recuperator de caldura Fini HRS 50 – pentru compresoare cu puterea cuprinsa intre 30 si 37 kW

Daca ai mai multe intrebari despre sistemele de recuperare a caldurii sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro.

Distribuie acest articol