La cat timp se schimba uleiul la masina de tuns iarba?

Header La cat timp schimbi uleiul masinii de tuns iarba

Uleiul de motor este esential pentru orice tip de motor, inclusiv pentru cel al masinii de tuns iarba. Acesta asigura lubrifierea interna a motorului, reduce frictiunea dintre piesele in miscare si impiedica supraincalzirea. Neglijarea schimbarii uleiului poate duce la o uzura accelerata a componentelor si la scaderea performantei masinii. Dar cat de des trebuie sa faci acest lucru?

La cat timp trebuie sa schimbi uleiul la masina de tuns iarba?

Frecventa cu care trebuie schimbat uleiul la o masina de tuns iarba depinde de frecventa de utilizare:

  1. Daca folosesti masina de tuns iarba foarte frecvent, atunci trebuie sa schimbi uleiul la fiecare 25 de ore de operare. O astfel de frecventa de schimbare a uleiului este necesara pentru a mentine motorul in stare optima de functionare.
  2. Daca utilizezi masinia de tuns iarba sporadic, schimbarea uleiului se face la fiecare 50 de ore de operare sau o data pe an. Acest interval de schimbare a uleiului este suficient pentru a preveni acumularea de contaminanti care ar putea deteriora motorul.
  3. Daca folosesti masina de tuns iarba rar, atunci poti schimba uleiul o data la fiecare 1 an jumatate, chiar 2 ani. Chiar si in caz de utilizare redusa, este important sa nu neglijezi schimbarea uleiului.

Insa, exista si o recomandare general valabila: sa schimbi uleiul la masina de tuns iarba in fiecare primavara sau vara sau la fiecare 50 de ore de utilizare - oricare dintre acestea survine mai intai. Totusi, tine cond de recomandarile producatorului pentru a te asigura ca efectuezi aceasta lucrare de mentenanta la momentul potrivit!

De ce este important sa schimbi uleiul la masina de tuns iarba?

Schimbarea uleiului la o masina de tuns iarba contribuie la mentinerea performantei si a durabilitatii acesteia.

  1. Uleiul de motor asigura functionarea corecta a masinii de tuns iarba. Acesta actioneaza ca un lubrifiant pentru partile interioare ale motorului, reducand frictiunea si prevenind uzura prematura. In acest sens, schimbarea regulata a uleiului asigura o lubrifiere adecvata si protejeaza motorul impotriva potentialelor daune.
  2. Uleiul de motor poate capta murdaria, praful si alte impuritati care pot ajunge in motor. Acestea pot provoca daune interne daca nu sunt indepartate prin schimbarea uleiului.
  3. Uleiul vechi sau murdar poate reduce performanta masinii tale de tuns iarba. Poate provoca o functionare neregulata a motorului si poate reduce eficienta de taiere a masinii.
  4. Uleiul vechi poate deveni vascos sau poate incepe sa scurga, ceea ce poate duce la probleme de performanta si potentiale daune la motor. Schimbarea uleiului ajuta la prevenirea acestor probleme si la mentinerea masinii de tuns iarba in stare buna de functionare. 

Descopera si 11 cele mai bune masini de tuns iarba!

Cum schimbi uleiul la masina de tuns iarba?

Pasul 1: Pregateste masina de tuns iarba

Pregatirea masinii de tuns iarba este esentiala inainte de a incepe procesul de schimbare a uleiului. Pentru a face acest lucru, trebuie sa pornesti motorul timp de 60 de secunde pentru a-l incalzi, apoi sa il opresti si sa deconectezi firul din priza. Aceasta va preveni pornirea accidentala a masinii de tuns in timp ce lucrezi. Curata uleiul vechi si murdaria de pe corpul jojei si din zonele dopurilor de scurgere.

Pasul 2: Extrage uleiul

Sursa foto: Shutterstock

Poti extrage uleiul in doua moduri:

  1. Prin utilizarea unei pompe pneumatice pentru ulei. Tot ce trebuie sa faci folosind aceasta metoda este sa introduci tija pompei in rezervorul cu ulei. In cateva secunde, aceasta va extrage tot uleiul.
  2. Prin inclinarea masinii de tuns iarba. Asigura-te ca rezervorul de benzina este gol inainte de a inclina masina si ca filtrul de aer este punctul cel mai inalt in timpul procesului de inclinare.

Pasul 3: Adauga ulei nou

Dupa ce ai extras complet uleiul vechi, urmeaza sa adaugi uleiul nou. Este esential sa verifici manualul de utilizare al masinii de tuns iarba pentru a cunoaste tipul si cantitatea corecte de ulei.

Pasul 4: Verificarea finala

Aceasta verificare finala este necesara pentru a te asigura ca totul functioneaza corect si ca nu exista scurgeri de ulei. De asemenea, poate fi util sa testezi performanta masinii de tuns iarba dupa schimbarea uleiului.

Respectand aceste instructiuni, procesul de schimbare a uleiului la masina de tuns iarba se va desfasura fara probleme si in siguranta. 

Tipuri de ulei potrivite pentru masina de tuns iarba

Uleiul pentru motoare in 4 timpi este cel mai des utilizat tip de ulei pentru masinile de tuns iarba. Este recomandat pentru motoarele pe benzina care functioneaza in patru timpi, si este disponibil in diferite vascozitati.

Este esential sa consulti manualul de utilizare al masinii de tuns iarba inainte de a decide ce tip de ulei sa folosesti. In general, producatorul va specifica tipul de ulei recomandat, dar, de asemenea, ar trebui sa iei in considerare conditiile de functionare, cum ar fi temperatura si umiditatea.

Acorda atentie si criteriului vascozitate! Aceasta se refera la rezistenta la curgere a uleiului, iar alegerea uleiului cu vascozitatea potrivita poate ajuta motorul sa functioneze mai eficient si sa dureze mai mult. De exemplu, un ulei cu o vascozitate mai mare poate fi mai potrivit pentru utilizarea in conditii de temperatura ridicata, in timp ce un ulei cu o vascozitate mai mica poate fi mai adecvat pentru utilizarea in conditii de temperatura scazuta.

In incheiere, este esential sa iti amintesti ca schimbarea regulata a uleiului la masina de tuns iarba contribuie la functionarea optima a motorului. Prin aceasta actiune previi uzura, scurgerile si chiar si deteriorarile permanente, asigurand astfel o viata indelungata a masinii tale de tuns gazonul.

Distribuie acest articol