Mai compactor sau placa vibranta: cand folosesti un echipament sau altul

Compactarea solului este unul din cei mai importanti pasi ai unui proiect de constructii. O baza compactata corespunzator va asigura stabilitatea necesara pentru sustinerea corespunzatoare a structurilor, trotuarelor, drumurilor etc.

In functie de marimea sau tipul lucrarii, puteti alegei intre cateva tipuri de utiliaje precum placile vibratoare,  maiurile compactoare, cilindrii compactori. Desi cerintele de compactare si  instrumentele utilizate  pot diferi in functie de job, rezultatul dorit este acelasi: crearea unei baze stabile, puternice care va creste rezistenta si va limita miscarile nedorite si schimbarile de volum ale solului. Maiul compactor loveste suprafata de compactat, in timp ce placile folosesc vibratii pentru a favoriza reasezarea particulelor suprafetei compactate.

Uneori utilizatorii nu sunt intotdeauna siguri care este utilajul ideal pentru o anumita aplicatie. Mai jos, vom discuta si evidentia ce trebuie sa luati in considerare atunci cand alegeti intre un mai compactor si placa vibranta.

TIPURI DE SOL

Atunci cand alegeti intre un mai compactor si o placa vibranta este important sa intelegeti diferentele dintre tipurile de sol pe care le compactati. Acest lucru va va ajuta sa determinati tipul de echipament pe care va trebui sa il utilizati pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Exista 2 tipuri diferite de sol:

  • Granular: precum pietrisul si nisipul, sunt soluri libere care pot fi compactate indiferent daca sunt umede sau uscate. Au tendinta de a se sfarama atunci cand sunt ridicate si nu au rezistenta la coeziune, prin urmare nu pot fi modelate ca soluri coezive. Acest tip de sol se autodrenează, astfel că nu se va suprasatura pe parcursul compactarii. Când particulele solului sunt supuse vibrației, frecarea între particule se va reduce, facilitând compactarea.
  • Coeziv: au de obicei un continut ridicat de argila si se mentin impreuna ferm. Trebuie sa contina o anumita cantitate de umiditate pentru a asigura compactarea corecta. Daca sunt prea umede sau uscate, pot aparea bule de aer sau compactare necorespunzatoare.


Maiurile compactoare

Functioneaza excelent la compactarea solurilor coezive din cauza dimensiunii placii. Dimensiunea mai mica a placii permite compactarea mai concentrata si directa, utila pe solurile care necesita mai multa forta pentru compactarea corespunzatoare.
Datorita designului vertical, compact, maiurile compactoare sunt echipamente care se preteaza foarte bine in compactarea santurilor si spatiilor inguste in care placile compactoare sunt mai dificil de manevrat.
Maiurile compactoare au capacitatea de a compacta o adancime mai mare de sol decat o placa compactoare, deoarece forta din placa maiului este mai directa. Prin urmare, se poate adauga mai mult sol la fiecare strat, ceea ce poate face procesul de umplere si compactare a unei gauri sau santuri, mult mai rapid.
Cele mai intalnite maiuri compactoare sunt cele echipate cu motoare termice pe benzina, in 2 timpi, care functioneaza cu amestec benzina-ulei si motoare pe benzina in 4 timpi care au rezervoare separate de ulei si benzina. Alternativa la motoarele pe benzina o reprezinta motoare diesel si mai nou maiurile compactoare cu acumulatori.
Cand alegi un mai compactor trebuie sa ai in vedere urmatoarele caracteristici: tipul motorului,puterea motorului, greutatea maiului, forta de impact, dimensiunele talpii maiului, frecventa batailor, cursa loviturilor.

Placile compactoare

Realizeaza vibrarea suprafetei de lucru cu ajutorul unui ax excentric, fiind ideale atunci cand se lucreaza cu soluri granulare, deoarece folosesc vibratii pentru a ajuta la asezarea solului pe masura ce se compacteaza. Sunt utilizate inclusiv pentru montarea pavelelor.
Placile compactoare sunt mai late decat maiurile compactoare, ceea ce inseamna ca greutatea si forta de compactare sunt raspandite pe o suprafata mai mare, acest lucru ajutand vibrarea materialului de baza.
Datorita designului ergonomic si a procedurii de functionare, compactoarele sunt mai bune pentru suprafete mai mari si plane.

Dupa modul de deplasare exista doua tipuri de placi vibratoare: placi compactoare unidirectionale care se deplaseaza doar inainte, sunt mai usoare si au preturi de achizitie mai mici si se adreseaza utilizatorilor care realizeaza lucrari de complexitate redusa si placi compactoare revesibile, care sunt placi profesionale, cu greutate de peste 150 kg, pot fi deplasate in ambele sensuri, aceasta functie asigurand operarea facila, timp indelungat pe suprafete mari.

Placile compactoare pot fi echipate cu motoare diesel sau benzina si sunt caracterizate de cativa parametrii importanti: dimensiunea placii, greutate, forta de impact, frecventa oscilarii, viteza de deplasare, capacitate cilindrica motor.

CE COMPACTEZ?

Alegerea unuia dintre aceste echipament nu este asa simpla precum pare. Desi ce ambele utilaje compacteaza materialul de baza, fiecare performeaza mai bine in compactarea unor tipuri diferite de sol, in moduri diferite.
Fiecare aplicatie este diferita si este important sa intelegeti pe deplin cerintele aplicatiei si tipurile de sol cu ​​care veti lucra, cu toate acestea, o regula generala generala atunci cand vine vorba de maiuri compactoare si placi vibrante este:

Daca efectuati lucrari de santuri cu sol coeziv, de obicei se folosestei un mai compactor. Forma sa il face usor de manevrat, iar placa mai mica si mai concentrata permite compactarea mai profunda, astfel incat nu va trebui sa faceti numeroase treceri pentru a copacta suficient materialul in santuri sau spatii inguste.

Daca compactati solurile granulare pe suprafete mari, plane, o placa compactoare ar fi de obicei cea mai buna optiune. Dimensiunea sa mai larga a placii si vibratiile permit straturi mai uniforme pe o suprafata mai mare.

Majoritatea constructorilor intampina situatii in care fiecare tip de utilaj performeaza mai bine. De aceea in loc sa comparati aceste utilaje unul impotriva celuilalt, maI bine utilizati ambele utilaje in activitatea dvs. pentru a va ajuta sa faceti treaba mai eficient, in mai putin timp.

Distribuie acest articol