Masca de sudura – protectia ochilor pe primul plan

Sudarea manuală cu electrod invelit, ca de altfel toate celelalte procedee de sudare, poate fi periculoasa daca nu sunt luate masurile corespunzatoare de siguranta. Procedeul utilizeaza un arc electric deschis care poate provoca arsuri, de aceea sudorul trebuie protejat cu echipament complet de protectie (manusi, salopeta, sort din piele) pentru protectia la radiatiile UV si la stropii de sudura. Arcul electric produce o luminozitate foarte mare care poate provoca ranirea retinei, şi o emisie de ultraviolete care de asemenea poate afecta ochiul uman dar si pielea, de aceea sudorul trebuie sa folosească o masca de sudura pentru protectia impotriva radiatilor emise de arcul electric.

Cat de greu poate fi sa alegi o masca de sudura? Afla ca lucrurile s-au schimbat mult din vremurile cand imaginea clasica a sudorului era cea a unei persoane care isi protejeaza fata cu o masca de tabla in timp ce sta aplecat asupra aparatului de sudat. Cine nu a mai aruncat un ochi spre un santier de constructii de mult timp s-ar putea sa aiba o surpriza sa constate cat de mult au avansat aceste accesorii vitale. Iata cateva dintre informatiile pe care trebuie sa le ai inainte de a face aceasta alegere.

Care este scopul unei masti de sudura?

Masca de sudura este un accesoriu esential fara de care nu poti suda, indiferent ca faci asta la nivel profesionist la locul de munca sau ca hobby, pentru mici lucrari pe langa casa. MAsca are rolul de a proteja sudorul de scanteile ce sar in timpul activitatii, de razele ultraviolete UV si de razele infrarosii IR emise de arcul electric.

Cand vine vorba de alegerea unei masti de sudura, nu este cazul sa te gandesti sa faci economii. O masca de sudura care nu isi face treaba in mod corespunzator te poate expune la accidente oculare si la o inflamare acuta a corneei, daune permanente la nivelul retinei sau aparitia cataractei in timp. Alege masca de sudura potrivit cerintelor proiectului, dar opteaza pentru variantele cele mai bune pentru sanatatea ta.

 

Aspecte de avut in vedere atunci cand alegi o masca de sudura

Tipul de filtru

In functie de tehnologia implementata, pe piata exista doua tipuri de masti de sudura: conventionala (masca clasica cu lentile pasive) si electronica (masca cu filtru electro-optic).

Pentru lucrari simple, o masca clasica cu lentile pasive va fi suficienta intrucat acestea sunt facute din bucati de sticla tratate cu un invelis special, cu opacitate pe o scara de la 1 la 10, care va filtra radiatiile UV si infrarosii. Utilizatorul va vedea prin sticla doar arcul electric care se formeaza in momentul sudurii. Acest tip de masca este dotata cu o viziera care cade pe fata la o simpla miscare a capului. Nu este o optiune pentru cei care sudeaza ca hobby deoarece, in lipsa experientei pe care o au profesionistii, nu vei sti sa estimezi corect distantele pentru suturile fine si va trebui sa misti constant viziera. Presiunea pe gat in acest caz este foarte mare.

In cazul unei masti cu filtru electro optic, lentila este formata dintr-un filtru care se intuneca automat (ADF – auto darkening filter ) dupa ce se formeaza arcul electric. Un set de senzori detecteaza intensitatea luminoasa inregistrata la activarea arcului si modifica imediat opacitatea ecranului la nivelul adecvat pentru cantitatea de radiatii emisa. Opacitatea de pornire este fixata la o valoare de 3 sau 4, deci la inceput, chiar si cu ochii protejati de masca, se pot vedea detalii si se poate pozitiona adecvat electrodul pentru sudura.

Opacitatea lentilei

Un alt aspect ce trebuie avut in vedere este opacitatea filtrului din lentila mastii, care ar trebui sa aiba o valoare ideala de 11DIN. O opacitate mai scazuta poate fi in regula pentru lucrari de sudura cu amperaj mai scazut, prin urmare se foloseste un electrod cu diametrul mic. Mastile cu cristale lichide isi ajusteaza opacitatea in functie de intensitatea arcului electric.

Greutate

Desi din punct de vedere al aspectului mastile de sudura au castigat mult teren, nu trebuie sa te uiti doar la model, chiar daca unele au un design foarte atragator. Greutatea mastii este importanta intrucat, purtata timp indelungat pe cap, va pune presiune destul de mare pe gat si coloana. O greutate ideala ar fi de 500 grame, cu mentiunea ca modelele mai pretentioase pot ajunge sa cantareasca si 1 kilogram. Orice este mai greu de atat va afecta considerabil spatele.

Timpul de reactie al mastii automate

O masca de sudura automata este una mai costisitoare si mai performanta. Iti va permite sa controlezi sensibilitatea luminii, adica permite setarea intensitatii luminoase minime in functie de care se declanseaza senzorul. O masca automata va avea 2 senzori pentru sudura semi-profesionala si 4 senzori pentru sudura industriala. O alta optiune interesanta este functia DELAY care ajusteaza timpul in care opacitatea vizorului revine la o valoare scazuta dupa oprirea arcului electric, caracteristica foarte utila pentru sudura la valori mari ale curentului. O functie foarte importanta este cea de control al timpului de reactie, adica timpul in care filtrul automat ajunge de la starea luminoasa la starea intunecata. Diferentele sunt de la 1/3600 s timp de reactie pentru mastile hobby, pana la 1/20000 s pentru mastile profesionale.

Alte specificatii

Alte aspecte importante pe care le puteti avea in vedere ar fi:

  • Alimentarea mastii prin baterii sau energie solara. Optiunea care te scapa de aceste griji in modul cel mai eficient este cea cu un mini-panou solar si cu acumulator Li-Ion inclus.
  • O dimensiune potrivita a vizorului care sa iti ofere vizibilitate asupra proiectului in lucru. Tine cont de faptul ca aceasta optiune nu este una ajustabila. Va trebui sa te descurci cu ceea ce ai ales.

 

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro

Distribuie acest articol