Montaj jgheaburi: pasi simpli pentru montarea unui sistem pluvial eficient

Header Montaj jgheaburi

Sistemul pluvial performant joaca un rol cheie in mentinerea starii bune a unei constructii. Acesta colecteaza apa de ploaie si zapada topita, prevenind astfel deteriorarea acoperisului, a peretilor si a temeliilor.

Un montaj necorespunzator, insa, poate duce la functionarea ineficienta a sistemului, putand cauza si daune semnificative constructiei. In acest articol, vom prezenta pasii de instalare a unui sistem pluvial de la A la Z. Vei afla care sunt elementele componente ale unui astfel de sistem, ce ustensile sunt necesare pentru montaj si cum se realizeaza fiecare pas al procesului de instalare.

Sistemul pluvial pentru acoperis: elemente

Un sistem pluvial este format din:

 • jgheaburi, care colecteaza apa de ploaie de pe acoperis;
 • burlane, care conduc apa colectata catre sistemul de drenaj;
 • coturi, care permit modificarea directiei de curgere a apei;
 • racorduri (jgheab-burlan; canalizare) si coltare (interioare si exterioare), care asigura o conexiune etansa intre diferitele elemente ale sistemului;
 • capac pentru jgheab: acopera partea superioara a jgheabului, protejand sistemul de resturi, frunze si alte impuritati;
 • elemente pentru imbinarea jgheabului: permit conectarea segmentelor de jgheab intre ele. Exista diverse tipuri de elemente de imbinare, cum ar fi coltare, mufe, mansoane etc.;
 • prelungitor: extinde lungimea jgheabului, permitand colectarea apei de pe suprafete mai mari ale acoperisului;
 • ramificatie burlan: permite conectarea a doua sau mai multe burlane la un singur jgheab;
 • bratara burlan cu ancora: fixeaza burlanul la peretele cladirii, oferind stabilitate si suport. Include o ancora metalica care se prinde de perete;
 • bratara burlan insurubata: o alternativa la bratara cu ancora, oferind o fixare mai simpla si rapida a burlanului.
  Se prinde de perete cu ajutorul suruburilor;
 • element captare apa: se monteaza la capatul inferior al burlanului, directionand apa pluviala spre un sistem de drenaj sau o gura de scurgere;
 • carlige (longer, lung, mediu, combi): sustin jgheabul pe peretele cladirii, asigurand o montare corecta si stabila. Disponibili in diverse lungimi (longer, lung, mediu) pentru a se potrivi diferitelor adancimi ale jgheabului.

Ustensile necesare pentru montajul sistemului pluvial:

Inainte de a te apuca de montarea sistemului pluvial, trebuie sa te asiguri ca ai la dispozitie ustensilele potrivite:

 • o nivela cu bula de aer pentru a asigura o instalare corecta a elementelor sistemului pluvial;
 • un metru de tamplarie pentru a masura cu exactitate lungimea si distanta dintre diferitele componente;
 • o bormasina pentru a face gaurile necesare pentru montarea jgheaburilor. Descopera aici care sunt unele dintre cele mai bune bormasini
 • cleste: util pentru a indoi, strange si taia diverse materiale, cum ar fi firele metalice, clemele si alte elemente de fixare;
 • ciocan cu cap elastic: folosit pentru a bate cuie, a fixa elementele de fixare si a ajusta pozitia componentelor sistemului pluvial;
 • foarfeca pentru tabla: necesara pentru a taia jgheaburile si burlanele la lungimea dorita;
 • fierastrau pentru metale: utilizat pentru a taia elemente mai groase, cum ar fi colturile metalice sau elementele de fixare mai mari;
 • masina electrica de insurubat: folosita pentru a strange suruburile si alte elemente de fixare, asigurand o conexiune sigura si durabila.
 • fir pentru alinierea jgheaburilor: un instrument util pentru a alinia corect jgheaburile si a le mentine la o distanta uniforma de perete.

Montaj jgheaburi: pasi

 Montaj Jgheaburi

Pentru realizarea unui sistem pluvial performant si durabil, urmeaza acesti pasi:

Montarea carligelor

Inainte de a te apuca efectiv de montarea carligelor, este esential sa trasezi o panta de scurgere in directia burlanului pentru a asigura o scurgere eficienta a apei pe intreaga lungime a jgheabului. Apoi, monteaza carligele. Acestea permit fixarea jgheaburilor si asigura stabilitatea sistemului pluvial.

Pentru o instalare corecta, carligele trebuie insurubate de capat si ulterior, cu ajutorul unei sfori, poti marca linia de montare a celorlalte carlige. Este important ca panta jgheabului sa fie inclinata cu aproximativ 2-3 mm la fiecare metru liniar.

Pentru o pozitionare optima, carligele ar trebui fixate pe scanduri, grinzi sau marginea peretelui, la intervale de 60-80 cm. Asigura-te ca carligele de la capete sunt montate la o distanta de aproximativ 10 centimetri de capetele jgheabului. Acest lucru va contribui la stabilitatea sistemului.

De retinut!

In cazul acoperisurilor cu o inclinatie mare sau a celor complexe, este recomandata montarea carligelor combi. Aceste carlige speciale se monteaza direct pe pazie, pastrand o inclinatie adecvata a pantei.

Montarea racordului

Incepe prin marcarea locului pe jgheab unde va fi fixat racordul. Este important sa ai un punct de reper clar, pentru ca acesta va fi utilizat pentru a decupa o fanta de scurgere. Aceasta fanta va permite apei sa se dreneze in mod corespunzator prin racordul jgheab-burlan.

Odata ce ai marcat locul, vei avea nevoie de un fierastrau pentru metale pentru a decupa fanta in jgheab. Vezi aici mai multe fierastraie circulare! Este important sa fii foarte precis in timpul acestui pas, pentru a asigura o scurgere eficienta a apei. Dupa decupare, marginile fantei trebuie indreptate spre exterior pentru a crea un canal adecvat pentru drenajul apei. 

Urmatorul pas consta in montarea efectiva a racordului. Acest proces implica introducerea marginii indoite a racordului in indoitura exterioara a jgheabului. Odata ce racordul este montat, trebuie sa te asiguri ca este fixat corect pe jgheab. Pentru a face acest lucru, indoaie capetele tablitelor in forma literei V spre marginea interioara a jgheabului.

Montarea jgheanurilor, coltarelor si capacelor

Urmeaza montarea jgheabului cu racordul fixat. Pentru aceasta, introdu partea exterioara a jgheabului in carlig si apasa marginea exterioara in inchizatoare.

Continua cu montarea jgheaburilor si coltarelor. Este important sa pastrezi o distanta de aproximativ 5 mm intre acestea. Jgheaburile se fixeaza cu piesele de imbinare si se etanseaza toate cuplajele intre acestea si coltari. Asigura-te ca toate conexiunile sunt facute la distante egale de carlige!

Important!

Vei avea nevoie de o bormasina pentru a face gauri in pereti pentru a monta clemele sau bratele de sustinere ale jgheaburilor. Alege burghie de dimensiunea corecta pentru a se potrivi cu diametrul suruburilor sau clemelor pe care le utilizezi! 

In etapa urmatoare, este necesara montarea clemelor pentru partea frontala pe cel de-al doilea jgheab sau coltar. De asemenea, trebuie montate capacele la capetele jgheaburilor.

Montarea burlanelor

Marcheaza linia pe zid unde urmeaza sa montezi burlanul. Asigura-te ca distanta dintre burlanele de drenaj este de aproximativ 10-20 de metri, pentru a asigura un drenaj eficient al apei.

Urmatorul pas implica fixarea bratarii burlanului. Aceasta trebuie fixata cu suruburi speciale, in functie de tipul fatadei. De exemplu, daca cladirea este izolata pe exterior cu polistiren, va trebui sa utilizezi suruburi sau ancore cu o lungime mai mare pentru montarea burlanelor si a bratarilor.

Retine ca trebuie montezi prima bratara sub cotul burlanului si ultima bratara inainte de evacuare. Asigura-te ca distanta maxima intre bratari nu este mai mare de 2 metri! Clema pentru bratari ar trebui fixata folosind pene din lemn.

Ultimul pas este montarea cotului de evacuare. Acesta se monteaza la capatul burlanului. Daca apa este evacuata la sistemul de canalizare, este necesar sa utilizezi un burlan cu flansa.

Un sistem pluvial eficient este o investitie pe termen lung in siguranta si confortul locuintei tale. Acorda atentie tuturor detaliilor pentru a te asigura ca sistemul pluvial pe care il montezi este unul de calitate si durabil!

 

Distribuie acest articol