Montarea balustradelor din fier forjat: pasi de lucru si scule utile

Fierul forjat reprezinta un material preferat pentru balustradele interioare si exterioare, oferind prestanta spatiilor in care acest element de decor este integrat, dar si o suma de alte beneficii pe care le vom enumera putin mai tarziu.
Montarea balustradelor din fier forjat respecta o serie de pasi clari, simplu de bifat atunci cand mesterii au la indemana cele mai potrivite scule electrice si alte unelte ce pot duce la bun sfarsit o astfel de lucrare. Mai multe despre balustradele din fier forjat, chiar acum:

CUPRINS:

  1. Cum se obtine fierul forjat?

1.1. Procesul de obtinere a fierului forjat

1.2. Obtinerea anumitor design-uri de fier forjat

  1. Ce avantaje prezinta balustrada din fier forjat?

2.1. Sunt realizate dintr-un material eco friendly

2.2. Prezinta o rezistenta sporita in fata ruginei

2.3. Garanteaza un aspect spectaculos

2.4. Sunt foarte usor de intretinut 

  1. Variante de montare a unei balustrade din fier forjat

3.1. Montare balustrada fier forjat deasupra suprafetei

3.2. Montare balustrada fier forjat pe laterala suprafetei

3.3. Tipul de sudura potrivit pentru montarea balustradei

1.   Cum se obtine fierul forjat?

Conceptul de “fier forjat” descrie un proces pe care fierarii il realizeaza inca din Antichitate, presupunand modelarea materialului de baza - prin tehnici mecanice bine definite si sub actiunea factorilor de natura termica -  pentru a se obtine forme finale potrivite pentru integrarea lor in spatii descrise de o estetica aparte.

1.1. Procesul de obtinere a fierului forjat

Fierul forjat este un material obtinut prin doua metode: forjare si turnare.
Fiind produs dintr-o masa semi-fuzanta de globule de fier relativ pure, inconjurata partial de zgura, structura materialului este fibroasa, fiind simplu de manipulat prin: ciocanire, intindere sau fierbere, atat la temperaturi ridicate, cat si la temperaturi scazute.
Cu cat se aplica mai multe lovituri de ciocan asupra fierului forjat, cu atat acest material devine mai solid, insa isi poate recapata maleabilitatea intitiala prin recoacere (incalzire initiala, urmata de racirea lenta.

1.2. Obtinerea unui anumit design din fier forjat

Un tip de design din fier forjat, pentru balustradele montate la interior sau exterior, este format de cele mai multe ori din tije simple sau torsadate (rasucite), cu sau fara incizii cu dalta. Aceste tije din fier forjat sunt grupate in serii de elemente drepte, paralele sau combinate, cu design-uri ce pot respecta anumite forme geometrice, care se repeta de-a lungul  balustradei.

In cazul elementelor care se curbeaza unul spre celalalt, sau care se ating tangential, acestea fie pot fi fixate prin benzi sau gulere, fie cu ajutorul unui echipament de sudura. Plecand de la “relieful” formelor de fier forjat de pe balustrada, se poate alege varianta potrivita, dintr-o serie extinsa de tehnici pentru prelucrarea formelor: tehnici orizontale, tehnici repoussé sau tehnici tridimensionale. 

Pentru un proces de lucru descris de flexibilitate si control in miscare, se utilizeaza de cele mai multe ori foi de fier forjat de1,6 mm. Modelarea conform design-ului ales se realizeaza de obicei astfel: spatele foii de fier forjat se bate cu ajutorul unui ciocan (vezi aici mai multe ciocane, dalti si spituri), iar detaliile finale sunt lucrate pe fata foliei.

2.   Ce avantaje prezinta balustrada din fier forjat?

Montarea unor balustrade din fier forjat in spatii precum veranda casei, zona treptelor de la intrarea in imobil sau scarile interioare, ofera o serie de beneficii simplu de intuit. Iata care sunt “bilele albe” ce vin la pachet cu luarea unei astfel de decizii:

2.1. Sunt realizate dintr-un material eco friendly

In cazul in care iti doresti elemente de design ce pot sustine grija pentru mediul inconjurator, balustradele din fier forjat indeplinesc aceasta caracteristica. Acest material poate fi reciclat cu usurinta, prin metoda recoacerii mai sus amintita. Mai mult decat atat, balustradele pot fi reutilizate in alte proiecte sau chiar vandute in magazinele de antichitati.

2.2. Prezinta o rezistenta sporita in fara ruginei

Comparativ cu fierul obisnuit, fierul forjat garanteaza un nivel de rezistenta mult mai ridicat in fata depunerilor de rugina, acest material fiind, de fapt, un aliaj (fier amestecat cu zgura, material de natura fibroasa). Mai mult decat atat, balustradele din fier forjat garanteaza o durabilitate optima atat in fata timpului, cat si in cazul unor socuri mecanice puternice.

2.3. Garanteaza un aspect spectaculos

Cei care opteaza pentru balustrade din fier forjat stiu ca aceste elemente de amenajare interioara sau exterioara garanteaza un mix spectaculos de eleganta si unicitate. Perfecte pentru a fi integrate in anumite tipuri de decor, balustradele din fier forjat ofera un farmec aparte spatiului in care acestea sunt montate.

2.4. Sunt foarte usor de intretinut

Elementele din fier forjat ale balustradelor se pot curata foarte usor. Sunt necesare doar cateva produse, gasite de altflel in orice casa: un detergent cu duritate slaba si o laveta curata. Ca alternativa pentru solutia profesionala de curatare, se poate poate utiliza o mixtura formata pe baza de bicarbonat de sodiu si apa calduta. 

3.   Variante de montare a unei balustrade din fier forjat

Cand se ajunge la montarea unei balustrade de fier forjat, in zona de balcon sau in cea a treptelor interioare / exterioare, specificul spatiului si preferintele personale ale clientilor unei astfel de lucrari determina doua tipuri de prindere:

3.1. Montare balustrada fier forjat deasupra suparfetei

Avantaje montare balustrada deasupra suprafetei-suport

Rezultate estetice net superioare celor generate de prinderea pe laterala a unei balustrade din fier forjat pe suprafata-suport, prin introducerea picioarelor de balustrada in adancul suprafetei.

Dezavantaje montare balustrada deasupa suprafetei-suport

Exista posibilitatea deteriorarii suprafetei-suport (placi de gresie, marmura, granit etc), prin necesitatea realizarii de gauri cu ajutorul unei masini de gaurit si insurubat;

Ca urmare a montarii unei balustrade din fier forjat pe suprafata-suport, spatiul acesteia se poate reduce cu aproximativ 5-7 centimetri.

3.2. Montare balustrada fier forjat pe laterala suprafetei

Avantaje montare balustrada pe laterala suprafetei-suport

Suprafata suprafetei-suport (scara, parapet, planseu) nu va avea de suferit ca in cazul variantei de montare a balustradei pe respectiva suprafata;

Spatiul suprafetei-suport nu se reduce ca urmare a optarii pentru aceasta varianta de prindere.

Dezavantaje montare balustrada pe laterala suprafetei-suport

Solutiile de prindere, utilizate pe intreaga lungime a unei balustrade montate pe laterala suprafetei-suport, pot avea un caracter mai putin estetic, picioarele balustradei ramanand vizibile.

3.3. Tipul de sudura potrivit pentru montarea balustradei

In cazul lucrarilor de sudura pentru montarea unei balustrade de fier forjat, cea mai eficienta sudare este cea cu tungsten (wolfram), cu ajutorul unui aparat de sudura TIG /WIG. Acest procedeu poate fi utilizat atat la interior, cat si la exterior, garantand un nivel ridicat de adaptabilitate.
Se caracterizeaza printr-o calitate excelenta a tehnicii de lucru, datorita protectiei oferite de electrodul infuzibil, fabricat din tungsten (wolfram) sau dintr-un aliaj ce contine tungsten. Baia de sudura este protejata de un gaz inert (argonul), adus in zona de sudura prin intermediul tortei port-electrod.

Sudarea cu argon nu este acoperita cu zgura, asadar, necesita o curatare a foilor de fier forjat imbinatate de-a lungul intregii balustrade. In conditiile montarii unui astfel de element pentru decorul exterior sau interior, sudarea cu argon TIG / WIG asigura un control excelent asupra modului in care se formeaza radacina sudurii.

In concluzie, montarea unei balustrade de fier forjat vine cu o multime de beneficii in spatiile de tranzit ale unui imobil, prin eleganta oferita, durabilitatea materialelor si simplitatea cu care acestea pot fi montate. Aceste elemente de amenajare interioara se pot integra cu usurinta in decoruri industriale sau rustice, fiind simplu de montat, asa cum ai putut afla din randurile de mai sus.

Avand la indemana sculele necesare pentru realizarea unui astfel de proiect (cel mai bun aparat de sudura, accesorii pentru sudura, masti de sudura etc), lucrarea va fi gata intr-un timp optim, cu modificari minime aduse suprafetei de contact pe care balustrada din fier forjat este montata. Afla mai multe informatii utile despre principalele aparate de sudura si principalele caracteristici de care sa tii cont, in alegerea a unui produs util de pe masif.ro!

Distribuie acest articol