Pompa submersibila sau hidrofor? Cum sa faci alegerea corecta?

Pompa submersibila sau hidrofor? Cum sa faci alegerea corecta?

Lipsa unei conexiuni la sistemul public de alimentare cu apa poate ridica o problema importanta: alegerea unei solutii alternative pentru asigurarea unei nevoi de baza in locuinta ta.

Solutiile pe care le ai la indemana sunt echipamentele care iti permit sa pompezi apa dintr-un put sau dintr-o fantana: pompele submersibile pentru ape curate sau hidrofoarele.

Indiferent daca ai nevoie de apa potabila pentru locuinta sau de filtrarea apei murdare dintr-o fosa, iata detaliile care te vor ajuta sa iei decizia corecta:

Pompa submersibila: caracteristici, mod de functionare si avantajele

Pompa submersibila ape curateWasserkonig

Pompa submersibila se instaleaza prin scufundare intr-un loc special amenajat pentru exploatarea corecta a unui put, dar si intr-o fantana. Aceasta se imerseaza complet in apa, fiindca astfel se asigura racirea pompei, iar mecanismul acesteia impinge lichidul spre suprafata.

Exista doua tipuri de pompe submersibile: submersibile de apa curata si pompe submersibile pentru apa murdara. Cele de apa curata au rolul de a asigura locuintele cu apa potabila, necontaminata, potrivita pentru toate activitatile casnice. Pompa submersibila de apa murdara are functia de filtrare a lichidului in cadrul unui santier in lucru.

Pompa submersibila este o alegere potrivita in cazul puturilor, forajelor si fantanilor de adancimi mai mari de 8 metri. Pentru a alege pompa submersibila pentru apa curata potrivite, trebuie sa iei mereu in calcul adancimea forajului.

Pompele submersibile nu au nevoie de un spatiu dedicat la suprafata pentru depozitarea acestora, iar componentele sunt protejate intr-un corp inchis.

De asemenea, acestea nu sunt zgomotoase si sunt printre cele mai eficiente echipamente pentru extragerea apei. Motorul acestora nu intra in contact cu exteriorul, ceea ce implica mai putine probleme, dar poti alege motoare pentru pompe submersibile din gama Masif daca apar defectiuni.

Pompa submersibila se monteaza intr-un put conform, atat pentru a proteja componentele acesteia, cat si pentru a evita contaminarea apei cu murdarie si bacterii.

Hidroforul: caracteristici, mod de functionare si avantaje

Hidroforwasserkonig

Hidroforul este un echipament pentru alimentarea cu apa a cladirilor rezidentiale, birouri, ateliere, ferme de animale, sere. Hidroforul trage apa din puturi si foraje de la adancimi de pana la 9 metri, dar exista si modele de hidrofor de mare adancime Acestea pot fi folosite si la adancimi mari, de 20-40 de metri.

Alegerea hidroforului potrivit este influentata de cativa factori importanti despre care afli mai multe in randurile de mai jos. Asadar:

Debitul de apa furnizat de hidrofor

Debitul este cantitatea maxima de apa curata pe care hidroforul o poate extrage intr-un interval de timp. Inainte de a alege hidroforul potrivit pentru casa ta, calculeaza debitul in functie de principalele puncte de consum.

In general, la consumatorii casnici, debitul arata astfel:

  • toaleta - 9 litri/min;
  • robinet - 10 litri/min;
  • dus - 15 litri/min;
  • masina de spalat vase - 15 litri/min;

Aceste valori sunt orientative, motiv pentru care este esential sa cunosti nevoile din locuinta ta, indiferent ca este vorba despre consumul casnic al apei sau despre alimentarea gradinii/curtii cu apa.

Puterea motorului

Performanta hidroforului este influentata de puterea motorului asa ca trebuie sa ai in vedere modul in care vei folosi hidroforul.

Volumul buteliei hidroforului

Vasul de expansiune este esential pentru hidrofor fiindca are rolul de a pastra o rezerva de apa astfel incat numarul de porniri ale motorului pompei sa fie cat mai mic. Buteliile pot avea volum de 24 sau 50 de litri, iar dimensiunile lor influenteaza numarul de porniri ale pompei.

alimentare cu apa de la robinet

Hidroforul trebuie depozitat intr-o incapere special dedicata, la exteriorul casei sau intr-un camin subteran, ferit de pericolul inundarii. Sunt necesare conditii optime, precum o incapere protejata de praf si murdarie, dar mai ales de temperaturi foarte scazute care pot duce la inghet. De asemenea, avand in vedere ca functioneaza la suprafata, hidroforul este un echipament zgomotos.

Hidroforul asigura automatizarea alimentarii cu apa, este accesibil din punct de vedere al bugetului si este rezistent in timp.

In general, hidroforul este o alegere potrivita pentru a extrage apa de la adancimi mai mici, iar pompa submersibila este folosita pentru adancimile mai mari. De asemenea, daca este vorba despre o gospodarie care are nevoie in mod constant de alimentarea cu apa intr-un astfel de sistem, trebuie sa alegi echipamentul care poate face fata.

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail info@masif.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol