Problemele comune la compresoarele de aer si cum pot fi remediate

probleme compresor de aer

Compresoarele sunt echipamente esentiale pentru spatii precum service-urile auto, dar reprezinta si un ajutor de incredere pentru consumatorii casnici. Intretinerea corecta a acestora este cel mai simplu mod de a evita problemele mai mult sau mai putin grave.

Pentru a folosi compresorul in siguranta si pentru o perioada cat mai lunga, ocupa-te de mentenanta acestuia in mod regulat. Pentru a fi pregatit pentru defectiunile care apar pe neasteptate, iata care sunt acestea si ce trebuie sa stii:

Problemele comune la compresoarele de aer și cum pot fi remediate

Compresorul nu porneste sau nu se opreste

Lipsa conexiunii la energie electrica

Nivelul scazut de ulei

Buton de pornire defect

Presiunea scazuta

Compresorul face prea mult zgomot

Componente care joaca

Defectiuni ale carterului

Compresorul scapa aer

Asculta cu atentie in jurul compresorului

Cauta scaparile de aer cu ajutorul apei cu sapun

Scurgeri de ulei

Uzarea inelelor de pistoane

Rezervor de ulei prea plin

Folosirea uleiului gresit

Componente defecte

Filtrul de aer

Ventilatorul

1.   Compresorul nu porneste sau nu se opreste

In primul rand, in momentul in care te lovesti de aceasta problema, trebuie sa verifici daca aparatul este conectat la o sursa de energie electrica si daca priza este functionala.

Cand compresorul de aer nu se opreste din functiune, problema poate fi cauzata de presiunea gresita. Daca valva compresorului nu poate regla presiunea la un nivel optim, acesta nu se va putea opri. Valva trebuie inlocuita sau reparata, lucru care va fi recomandat de catre un specialist. Pana atunci, pentru a evita defectarea intregului mecanism, opreste compresorul de la sursa de curent si nu il mai folosi.

probleme la compresorul de aer

Componentele de care depinde presiunea compresorului de aer sunt esentiale, iar daca acestea se defecteaza, compresorul nu va mai functiona.

Cand compresorul nu porneste, cauzele pot fi urmatoarele:

Lipsa conexiunii la reteaua de energie electrica

Asigura-te ca folosesti cablul potrivit de alimentare, ca sursa de curent este functionala si ca nu exista o pana de curent la locatie. Daca toate acestea sunt in regula, poti incerca sa resetezi aparatul, folosind instructiunile din manualul de utilizare de la producator.

Nivelul scazut de ulei

Este posibil sa uiti sa verifici nivelul uleiului din compresor, iar daca acesta este sub nivelul optim, compresorul nu va porni. Verifica nivelul uleiului si adauga cantitatea necesara.

Buton de pornire defect

O alta posibilitate pentru care compresorul nu porneste este un buton de pornire defect. In acest caz, ai nevoie de o persoana specializata care sa-l repare sau sa-l inlocuiasca.

Presiunea scazuta

Adesea presiunea este cauza unui compresor care nu porneste, mai exact presiunea scazuta. Presiunea se ajusteaza prin schimbarea sau repararea switch-ului.

probleme la compresorul de aer

2.   Compresorul face prea mult zgomot

Compresoarele de aer sunt aparate foarte zgomotoase, in functie de tipul pe care il ai, dimensiuni si tipul de functionare. Acorda atentie nivelului de zgomot si daca observi ca acesta este prea inalt, ia in considerare urmatoarele cauze:

Componente slabite, care joaca

Componentele interne ale compresorului se pot misca excesiv, ceea ce creeaza un nivel de zgomot foarte mare. Verifica-le si strange suruburile sau suporturile in care sunt fixate.

Defectiuni ale carterului

Daca ai un compresor vechi, carterul poate prezenta anumite defectiuni care afecteaza functionarea generala a compresorului de aer. Verifica starea acestuia. Schimbarea uleiului poate ajuta la remedierea problemei sau poate fi timpul sa inlocuiesti aceasta piesa in totalitate.

3.   Compresorul scapa aer

probleme la compresorul de aer

Daca observi ca exista scapari de aer la compresor, aceasta problema afecteaza functionarea aparatului. In acest caz, compresorul foloseste mult prea multa energie, iar pentru a remedia defectiunea, trebuie sa identifici locul prin care scapa aer. Iata cum:

Asculta cu atentie in jurul compresorului

Indiferent de tipul de compresor pe care il ai, misca-te in jurul acestuia si cauta locurile prin care poate scapa aer. Orice sunet care seamana cu un suflu de aer sau un fasait poate fi un semn evident.

Cauta scaparile de aer cu ajutorul apei cu sapun

Acopera cu spuma de la apa si sapun conectorii, switch-ul de presiune in timp ce compresorul este scos din priza. Porneste-l si urmareste daca se creeaza bule in zonele respective.

4.   Scurgeri de ulei

Functionarea normala a compresorului de aer poate fi afectata de scurgerile de ulei. Acestea pot fi cauzate de:

Uzarea inelelor de pistoane

Inelele de pistoane sunt componente care se schimba regulat. Daca acestea nu au fost inlocuite de mult timp, pot cauza scurgeri de ulei. Verifica-le si inlocuieste-le pentru a rezolva problema.

Rezervor de ulei prea plin

Daca rezervorul de ulei a fost umplut cu o cantitate prea mare, acesta se va scurge prin compresor. Verifica nivelul si scoate uleiul in exces.

Folosirea uleiului gresit

Vascozitatea gresita a uleiului necesar compresorului de aer poate fi problema scurgerilor. Aceasta trebuie sa se incadreze in valorile recomandate de producator. Verifica aceste informatii, iar daca nu ai folosit uleiul potrivit, inlocuieste-l in totalitate. Achizitioneaza ulei de compresor de aer tinand cont de ceea ce scrie in manualul de instructiuni.

5.   Componente defecte

Compresorul de aer este un aparat care functioneaza cu ajutorul componentelor interne, iar cand acestea prezinta defectiuni, vei observa diverse probleme. Iata care sunt cele mai des intalnite defectiuni si la care dintre componente apar:

Filtrul de aer

Filtrul de aer este o componenta din categoria consumabilelor, la fel ca la autoturisme. Acesta poate fi inlocuit cu usurinta, chiar si fara ajutor profesional. Alege un filtru de aer pentru compresor compatibil cu modelul tau.

Ventilatorul

probleme la compresorul de aer

Ventilatorul compresorului de aer se poate defecta cu usurinta, in special in cazul celor mai ieftine, care au in componenta un ventilator din plastic. Daca acesta este rupt sau crapat, il poti inlocui cu unul din metal, pentru o durata mai lunga de viata.

Toate aceste probleme pot fi intalnite la orice tip de compresor de aer. Alege accesorii pentru compresoare de calitate, care se potrivesc tipului de aparat pe care il ai. Daca intampini probleme pentru care nu poti identifica o cauza, cere ajutorul unei persoane specializate.

 

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro

 

Distribuie acest articol