Cum schimbi filtrele pentru compresorul de aer

cum se schimba filtrul de aer la compresor

Un filtru compresor aer este o componenta esentiala pentru compresor deoarece ajuta la curatarea aerului comprimat si utilizat pentru diverse aplicatii din gospodarie sau dintr-un atelier. Filtrele de aer sunt proiectate sa dureze o perioada de timp determinata, sunt rezistente, dar fiind componente consumabile se inlocuiesc periodic.

Prin urmare, filtrul trebuie inlocuit la timp pentru a asigura o functionare optima a compresorului. Iata mai multe detalii despre tipurile de filtre de aer pentru compresoare si cum se schimba aceste piese importante:

Tipuri de filtre pentru compresor

Impuritatile din aerul comprimat sunt filtrate cu ajutorul unui filtru de aer pentru compresor, dar, in acelasi timp, exista si filtre care protejeaza echipamentul de patrunderea apei si a uleiului in aer. In special in conditiile in care folosesti compresorul de aer frecvent, pentru lucrari de intretinere ale autoturismelor sau in domenii precum constructiile, poti include si prefiltre, pentru extraprotectie.

Iata care sunt tipurile de filtre potrivite pentru compresoarele de aer:

Filtru de impuritati

Filtrul de impuritati este considerat un prefiltru si se instaleaza inainte de uscatorul de aer. Filtrul de impuritati este rezistent la temperaturi ridicate, dar si la abraziune, iar aceste caracteristici il fac potrivit pentru protejarea sistemelor de aer comprimat.

Filtru de ulei

Filtrul de ulei preia vaporii de ulei care contamineaza aerul comprimat, pentru protejarea sculelor pneumatice si pentru a garanta calitatea operatiilor efectuate cu acestea.

Filtru cu carbon activ

Filtrul cu carbon activ absoarbe vaporii si mirosurile de ulei si este recomandat pentru situatiile in care folosirea aparatului de aer comprimat necesita aer foarte curat si fara miros.

Schimbarea unui filtru de aer pentru compresor: pas cu pas

tipuri de filtre pentru compresor

Filtrul de aer pentru compresor este componenta care trebuie schimbata cel mai des in cazul compresorului de aer, mai ales daca acesta este expus unei cantitati semnificative de reziduuri si praf. Iata cum se schimba acesta:

 • Opreste compresorul si deconecteaza-l de la sursa de alimentare

Acest pas ajuta la evitarea accidentelor si a posibilelor daune la echipament.

 • Localizeaza filtrul de aer al compresorului

In functie de modelul de compresor pe care il detii, filtrul de aer se poate afla in diferite locuri, dar cel mai frecvent este pozitionat in partea superioara sau cea laterala.

 • Acorda atentie pozitiei si orientarii filtrului de aer

Acest aspect este important pentru a putea instala filtrul de aer nou intr-o pozitie corecta.

 • Demonteaza filtrul de aer vechi

Odata identificat filtrul de aer, poti incepe sa-l demontezi prin rotirea suruburilor in care este fixat acesta.

 • Instaleaza filtrul de aer nou

Inainte de a inlocui filtrul de aer pentru compresor, asigura-te ca alegi modelul potrivit. Consulta manualul de instructiuni al produsului pe care il ai si achizitioneaza modelul compatibil de filtru de aer recomandat de producator.

 • Fixeaza filtrul de aer si reporneste compresorul

De ce este nevoie sa schimbi filtrul de aer pentru compresor?

In timp, expunerea la diverse medii, conditiile de folosire in continua schimbare si folosirea frecventa duc la scaderea eficientei unui filtru de aer. Mai ales daca vrei sa folosesti un compresor de aer profesional, trebuie sa inlocuiesti cat mai des filtrele si sa fii atent la cate ore functioneaza compresorul. Nu evita sa schimbi filtrele de aer din cauza costurilor, deoarece, pe termen lung, daunele suferite de compresorul de aer vor fi mult mai costisitoare.

tipuri de filtre la compresorul de aer

De ce trebuie sa schimbi filtrul de aer:

 • variatii de presiuni cauzate de un filtru de aer vechi (pentru reglarea presiunii, achizitioneaza un regulator presiune aer comprimat);
 • filtrele de aer sufera de uzura daca echipamentele sunt folosite des;
 • schimbari de umiditate in functie de conditiile de lucru;
 • variatii de temperaturi.

Un compresor de aer defect nu doar ca iti va ingreuna munca, dar filtrele vechi de aer sau ulei pot duce la defectiuni serioase care pot afecta permanent echipamentul.

Ce riscuri apar daca nu schimbi filtrul de aer pentru compresorul de aer?

Daca eviti inlocuirea filtrului de aer sau o amani prea mult, te poti confrunta cu:

 • coroziunea echipamentului;
 • contaminarea aerului comprimat cu impuritati;
 • patrunderea impuritatilor la mecanismul compresorului;
 • reparatii costisitoare ale compresorului.

De asemenea, prin inlocuirea filtrului de aer pentru compresor, poti sa prelungesti durata de viata a echipamentului si sa te bucuri de aceeasi calitate a lucrarilor efectuate pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Verifica manualul de instructiuni al compresorului de aer si ia in considerare recomandarile producatorului cu privire la frecventa cu care trebuie schimbate filtrele compresorului de aer. De obicei, producatorii recomanda schimbarea filtrului la fiecare 2000 de ore de functionare a compresorului de aer.

Prevenirea problemelor la compresorul de aer te va scuti de cheltuieli mari pe reparatii, asa ca schimba filtrele regulat si alege produse de calitate, potrivite pentru modelul tau de compresor.

 

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro

 

 

Distribuie acest articol