Sfaturi pentru utilizarea masinii de gaurit

Sfaturi pentru folsoirea masinii de gaurit

O masina de gaurit este un echipament versatil care poate face fata multor lucrari, poate fi folosita pentru insurubat/desurubat sau poate fi folosita pentru gaurit cu sau fara percutie. Masinile de gaurit fara percutie pot fi folosite pentru a da gauri in materiale precum lemn, metal, plastic, in timp ce masinile de gaurit cu percutie pot fi folosite pentru a da gauri in caramida, boltari sau BCA. Pentru gauri in beton sau beton armat iti recomandam sa utilizezi un ciocan rotopercutor, care iti ofera  mai multa putere si  percutie.

Masina de gaurit cu acumulatori

Iata cateva sfaturi care iti vor face viata mai usoara atunci cand vrei sa gauresti sau sa insurubezi/desurubezi folosind o masina de gaurit si insurubat.

Set biti insurubare Milwaukee

 • Strange bine burghiul sau port-bitul in mandrina pentru a impiedica miscarea acestuia.
 • Unele masini de gaurit performante au mandrina interschimbabila, sunt echipate atat cu mandrina rapida pentru prinderea burghielor pentru lemn, metal sau caramida cat si cu mandrinda cu hexagon de ¼” pentru prinderea mai sigura si mai rapida a bitilor sau suporturilor de biti. Aceste masini pot fi echipate optional si cu mandrina pentru lucrul la 90o.

Autofiletanta cu acumulatori si mandrina interschimabila

 • Seteaza masina de gaurit pe modul de functionare potrivit aplicatiei tale: insurubare, gaurire sau gaurire cu percutie. Foloseste gaurirea cu percutie doar atunci cand dai gauri in caramida sau BCA, evita sa folosesti percutia pentru gauri in lemn, metal sau plastic deoarece in acest caz induce vibratii suplimentare si poate chiar incetini gaurirea.
 • Selecteaza intotdeauna modul de operare al masinii si viteaza de rotatie doar atunci cand masina de gaurit este complet oprita, in caz contrar vei distruge masina.

Schimbarea treptei de viteza la o masina de gaurit cu acumulatori

 • Unele masini de gaurit si insurubat au doua sau trei trepte de viteza din care poti alege. Viteza de rotatie si cuplul sunt in relatie de invers proportionalitate, la o viteza de mai mare, scade cuplul transmis la burghiu sau bit. Pentru fixarea suruburilor mici sau pentru gauri cu diametre mici, alege treapta cu viteza de rotatie mai mare, in timp ce pentru gauri cu diametre mai mari sau fixare suruburi lungi in lemn tare vei avea nevoie de un cuplu mai mare si va trebui sa selectezi treapta cu viteza de rotatie mai mica.
 • Atunci cand folosesti masina pentru insurubat, seteaza ambreiajul la pozitia dorita pentru a nu risca sa rupi suruburile si pentru a obtine rezultate de insurubare identice. Cele mai multe masini de gaurit insurubat au intre 10 si 25 pozitii de reglare a cuplului. Folosind aceeasi pozitie a ambreiajului, surburile vor intra mereu la aceeasi adancime si vei obtine rezultate care arata impecabil.
 • Cu cat numarul treptei este mai mare, cu atat cuplul va fi mai mare. Un cuplu mai mare este necesar atunci cand gauresti sau fixezi suruburi in materiale dure. Daca nu esti sigur care ar trebui sa fie treapta de cuplu selectata, alege o treapta mai mica si incepe sa insurubezi. Daca surubul intampina prea multa rezistenta, ambreiajul masinii de gaurit va opri motorul. Cand se intampla acest lucru, alege o trapta mai mare a ambreiajului. Nu trece de la un treapta mica la o treapta foarte mare, deoarece cuplul prea mare poate supraincarca un surub si vei introduce surubulul prea mult in lemn. Acest lucru nu numai ca realizeaza o depresiune in lemn, dar poate si despica lemnul.

Autofiletanta DeWalt

 • Vei obtine rezultate mai bune daca incepi gaurirea cu un burghiu cu diametru mai mic decat dimensiunea finala a gaurii. Da o gaura pilot, apoi treci la burghiul mai mare pentru a termina lucrarea.
 • Gaurirea in materialele fragile precum ceramica sau sticla necesita atentie suplimentara. Traseaza un „X” mic cu banda de mascare pentru a preveni alunecarea si ciobirea. Pune burghiul peste „X”, apoi bate usor cu un ciocan pentru a crea o mica adancitura.
 • Tine masina de gaurit perpendicular pe suprafata de gaurit, apasa usor si constant pe masina, evita sa fortezi apasand pe masina cu o forta prea mare.
 • Foloseste, in general, viteze de rotatie mai mari pentru gaurire in lemn si viteze de gaurire mai mici pentru a da gauri in metal.
 • Prinde masina cu mana dominanta si foloseste cealalta mana pentru stabilizarea masinii, ai grija sa nu astupi gurile de ventilatie care asigura racirea motorului. Masinile de gaurit mai puternice sunt echipate cu un maner suplimentar, foloseste-l daca este necesar si vei lucra mai sigur si mai eficient.
 • Majoritatea masinilor de gaurit au un buton intrerupator cu viteza variabila, pe masura ce apesi mai mult pe intrerupator viteza creste. Apasand intrerupatorul usor poti asigura pornirea usoara a masinii de gaurit, astfel incat iti asigura o precizie suplimentara a gauririi inainte ca masina sa ajunga la viteza maxima.
 • Pentru mobilitate si independenta superioare alege o masina de gaurit si insurubat cu acumulatori. Masinile de gaurit fara cablu sunt alimentate de acumulatori Li-Ion cu tensiuni cuprinse intre 12 V si 54 V, cu cat tensiunea nominala este mai mare, cu atat masina de gaurit este mai puternica.
 • Daca ai o masina de gaurit cu fir, nu lasa niciodata cablul intins atunci cand nu o folosesti deoarece exista riscul sa te impiedici de cablu si sa te accidentezi. Nu ridica masina de gaurit tragand de cablul de alimentare. Evita sa folosesti masina de gaurit intr-o zona umeda sau noroioasa, in acest caz mai bine folosesti o masina de gaurit cu acumulator. Daca folosesti un prelungitor, verifica inainte manualul masinii pentru a vedea diametru minim al sectiunii conductorului cablului prelungitorului electric si utilizeaza intotdeauna un singur prelungitor.

Pentru poti afla mai multe detalii despre masinile de gaurit si ciocanele rotopercutoare din articolul „Masina de gaurit sau ciocan rotopercutor - diferentele dintre ele”

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro.

Distribuie acest articol