Sudarea cu plasma si beneficiile utilizarii aparatelor de sudura cu plasma

Header Sudura cu plasma

Sudarea cu plasma a evoluat semnificativ de-a lungul anilor, transformandu-se dintr-o tehnica specializata, intr-un instrument indispensabil in industria moderna. Aparatele de sudura cu plasma au adus o serie de inovatii si beneficii in procesul de fabricatie si constructie, revolutionand modul in care se unesc metalele. Afla de la specialistii MASIF ce presupune sudarea cu plasma si care sunt beneficiile utilizarii aparatelor de sudura cu jet de plasma!

Ce este sudarea cu plasma?

Sudarea cu plasma este un proces de lipire a pieselor metalice prin topire, la care coalescenta se produce prin incalzirea unui arc electric constrans, care se arde intre electrod si piesa de sudat. Plasma este un gaz ionizat cu temperaturi extrem de ridicate, care face posibila sudarea celor mai dure metale. 

Sudarea cu plasma este folosita intr-o varietate de aplicatii industriale, inclusiv in industria aero-spatiala, auto, constructii, productia de echipamente, si multe altele. Aceasta este preferata datorita preciziei si controlului pe care le ofera, precum si datorita capacitatii sale de a sudura o gama larga de materiale si grosimi.

Particularitati

  • sursa termica este foarte concentrata, puterea sa fiind de 5x10.000 W/cmxcm. Acest lucru permite sudarea dintr-o trecere a unor piese cu grosimea de 10-18 cm;
  • viteza de sudare este mare, iar sectiunea cusaturii este mica;
  • arcul electric de plasma are un aspect columnar, fiind sensibil la variatii ale lungimii sale;
  • arcul electric de plasma are o stabilitate foarte buna. 

Aparate de taiat cu jet de plasma: Cum functioneaza?

Aparatele de taiat cu jet de plasma sunt printre cele mai bune aparate de sudura. Acestea functioneaza pe baza unui principiu simplu, dar eficient. Ele utilizeaza un jet de gaz ionizat presurizat, care este incalzit la temperaturi extrem de ridicate, transformandu-se astfel in plasma. Acest jet de plasma conduce electricitatea de la torta taietorului de plasma la piesa de lucru, topind materialul. Plasma este capabila sa topeasca si sa taie metalul, oferind astfel o metoda rapida si precisa de taiere.

Gazul utilizat pentru a genera plasma poate varia, dar cele mai comune tipuri sunt aerul comprimat, azotul, oxigenul si amestecul de hidrogen-argon. Alegerea gazului depinde de tipul materialului care va fi taiat si de calitatea taiturii dorite. De exemplu, aerul comprimat este folosit pentru taierea metalelor neferoase sau a otelului inoxidabil, in timp ce oxigenul este utilizat pentru taierea otelului carbon.

Avantajele utilizarii aparatelor de sudura cu plasma

Aparatele de sudura cu jet de plasma au o serie de beneficii considerabile, in comparatie cu alte metode de sudare, precum sudura MMA, MIG-MAG sau TIG:

  1. Flexibilitate in utilizare: Unul dintre cele mai mari avantaje ale sudurii cu plasma este posibilitatea de a taia orice material electroconductor, indiferent daca este vopsit, ruginit sau are suprafete tratate. Acest lucru permite o mare flexibilitate in utilizare si economisire de timp, deoarece nu necesita operatii speciale de pregatire a materialului de taiat.
  2. Eficienta si calitate superioara: Viteza de taiere cu plasma este mult mai mare comparativ cu alte metode de sudura, ceea ce duce la o eficienta ridicata. In plus, calitatea taierii este superioara, fara deformari locale, datorita concentrarii fluxului de plasma.
  3. Costuri reduse de operare: Utilizarea aparatelor de sudura cu plasma are costuri de operare mult mai mici comparativ cu alte tehnici. Aceste costuri reduse sunt datorate faptului ca taierea se face cu plasma si nu in prezenta unui gaz inflamabil, ceea ce reduce costurile cu materia prima.
  4. Siguranta in utilizare: Spre deosebire de alte metode de sudura, sudura cu plasma este mult mai sigura, deoarece nu implica utilizarea de gaze inflamabile. Aceasta reduce riscul de accidente, ceea ce face sudura cu plasma o optiune de preferat pentru multi utilizatori.

Cum sa alegi cel mai bun aparat de sudura cu plasma pentru nevoile tale: criterii de selectie

Pentru a alege cel mai bun aparat de sudura cu plasma pentru nevoile tale, este important sa iei in considerare urmatoarele criterii de selectie:

1. Grosimea materialului pe care il vei taia cu aparatul de sudura

Inainte de a achizitiona un aparat de sudura cu plasma, este esential sa evaluezi natura si dimensiunea proiectului pe care intentionezi sa-l realizezi. Cele mai multe aparate de taiere cu plasma sunt evaluate in functie de grosimea maxima de taiere si amperajul de taiere. Prin urmare, daca vei taia cel mai des un metal gros de 1 cm, este recomandat sa iei in considerare un aparat de taiere cu plasma cu amperaj mai mic. 

2. Puterea si capacitatea de taiere

Puterea aparatului de sudura cu plasma si capacitatea de taiere sunt alte aspecte importante pe care sa le iei in considerare. Puterea aparatului de sudura cu plasma determina grosimea materialului care poate fi taiat. Daca ai de gand sa lucrezi cu materiale mai groase, cum ar fi otelul inoxidabil sau aluminiul, va trebui sa optezi pentru un aparat de sudura cu plasma mai puternic, capabil sa faca fata acestor materiale.

3. Bugetul disponibil

Costul aparatului de sudura cu plasma poate varia semnificativ in functie de caracteristicile sale. Este important sa cunosti bugetul disponibil si sa alegi un aparat care indeplineste atat nevoile tale, cat si bugetul pe care il ai. Pe masif.ro, exista diverse optiuni, de la aparate mai ieftine, potrivite pentru amatori, pana la aparate profesionale, mai scumpe, adecvate pentru profesionisti.

4. Usurinta de utilizare si siguranta

Un alt aspect important de luat in considerare atunci cand alegi un aparat de sudura cu plasma este usurinta de utilizare si siguranta acestuia. Aparatul ar trebui sa aiba caracteristici care sa il faca usor de utilizat si sa ofere o siguranta adecvata in timpul functionarii. Asigura-te ca aparatul are un sistem de control al temperaturii si o protectie impotriva supratensiunii sau a scurtcircuitelor.

5. Portabilitatea aparatului de taiat cu plasma

Daca ai nevoie sa duci aparatul de sudura cu plasma de la un loc de munca la altul, atunci cauta un mod usor, portabil, cu un mijloc de transport precum o curea de umar. Mai mult, daca spatiul de depozitare este limitat, alege un aparat de dimensiuni mai mici. De asemenea, este recomandat sa alegi un aparat de sudura cu plasma care sa ofere posibilitatea de a depozita clesti si cabluri de sudura, consumabile si torta. 

După ce am explorat beneficiile sudurii cu plasma și am înțeles avantajele aparatelor de sudură cu plasma, putem concluziona că acest tip de aparat de sudură este una dintre cele mai eficiente, rapide și sigure opțiuni de pe piață. Într-adevăr, viteza de tăiere, calitatea superioară, flexibilitatea pentru diverse materiale și costurile reduse de operare sunt avantaje semnificative. Pentru a alege cel mai bun aparat de sudură cu plasma pentru nevoile tale, te încurajăm să explorezi modelele disponibile pe site-ul nostru.   

Distribuie acest articol