5 tipuri de centrale termice: diferente, avantaje si dezavantaje

5 tipuri de centrale termiceCentralele termice sunt dispozitive esentiale in orice locuinta, avand rolul de a produce caldura pentru incalzire si pentru a furniza apa calda. Functionarea unei centrale termice se bazeaza pe un principiu simplu, dar foarte eficient. In esenta, centrala termica arde un combustibil (gaz natural, electricitate, GPL, combustibil lichid sau solid) pentru a incalzi apa. Apa calda este apoi distribuita prin conducte catre radiatoarele din casa, unde cedeaza caldura in incaperi. Acest proces este controlat de un termostat, care mentine temperatura intr-un interval stabilit de utilizator.

Exista mai multe tipuri de centrale termice disponibile pe piata, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. In acest articol, vom discuta despre 5 tipuri de centrale termice.

1. Centrale pe gaz natural

5 tipuri de centrale termice

Centralele termice pe gaz natural functioneaza transformand energia termica a gazelor naturale in energie termica, care este apoi transmisa in circuitul de incalzire si de apa calda. Componentele principale ale unei centrale termice pe gaz natural includ un arzator, care arde gazul, si un schimbator de caldura, care transfera caldura produsa in circuitul de apa.

Avantaje

Avantajele centralelor pe gaz natural sunt numeroase:

  • acestea se evidentiaza prin eficienta lor ridicata si costurile reduse de exploatare;
  • utilizarea gazului natural ca sursa de energie este mai eficienta din punct de vedere energetic decat alti combustibili fosili, ceea ce se traduce printr-o reducere semnificativa a costurilor de incalzire;
  • aceste centrale sunt usor de utilizat si de intretinut, ceea ce le face o optiune atractiva pentru multe gospodarii;
  • centralele pe gaz natural sunt compacte, nu necesita un spatiu mare pentru depozitare si au un nivel de zgomot redus.

Dezavantaje

Trebuie sa mentionam ca exista si unele dezavantaje in ceea ce priveste utilizarea centralelor pe gaz natural. Unul dintre cele mai semnificative minusuri este dependenta de reteaua de gaz. In cazul unei intreruperi a alimentarii cu gaz, gospodaria ramane fara caldura sau apa calda.

Un alt dezavantaj este legat de costurile initiale de instalare a unei centrale termice pe gaz, care pot fi destul de ridicate. In plus, desi gazul natural este mai curat decat alti combustibili fosili, inca produce emisii de dioxid de carbon, contribuind la problemele de mediu asociate cu incalzirea globala.

2. Centrale electrice

5 tipuri de centrale termice

Acest tip de centrala transforma energia electrica in energie termica, care este apoi folosita pentru incalzirea locuintei. Aceste centrale pot fi integrate in sistemul centralizat de incalzire al unei cladiri sau pot fi instalate individual in fiecare apartament sau casa.

Avantaje

Unul dintre principalele avantaje ale acestor centrale este faptul ca sunt usor de instalat. Spre deosebire de alte tipuri de centrale termice, acestea nu necesita un spatiu de depozitare pentru combustibil. De asemenea, datorita faptului ca nu emit gaze de ardere, centralele electrice sunt considerate o optiune mai ecologica. In plus, acestea sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic si ofera o distributie uniforma a caldurii.

Dezavantaje

Insa, exista si unele dezavantaje ale centralelor electrice. Unul dintre cele mai notabile este dependenta de reteaua de electricitate. In cazul unei pene de curent, centrala nu va putea functiona, ceea ce poate fi problematic mai ales in sezonul rece. De asemenea, costurile pentru electricitate pot fi mai mari in comparatie cu alte tipuri de combustibili.

Din cauza dependentei de electricitate, este recomandat ca cei care au centrale electrice sa apeleze si la generatoare de curent. Acesta poate asigura functionarea centralei in cazul unei pene de curent, asigurand un confort termic constant.

5 tipuri de centrale termice

In oferta Masif, poti gasi 3 tipuri de generatoare de curent:

Acestea sunt compacte si usoare, cu protectie la suprasarcina, cu motoare in 2 sau 4 timpi. De regula, sunt potrivite daca durata de functionare de are ai nevoie este de pana la 10 ore pe zi.

  • generatoare pe gaz

Pentru a putea functiona, acest tip de generator trebuie sa fie racordat la reteaua de gaz sau la o butelie de gaz. Acesta poate functiona continuu si poate acoperi necesarul de energie pentru toata perioada de care ai nevoie. Astfel, daca ai o centrala electrica, iar intreruperea de curent dureaza mai mult de o zi, te poti baza pe generatorul pe gaz sa o alimenteze. 

Generatoarele pe motorina pot fi puse in functiune rapid si sa mearga fara intreruperi peste 10 ore pe zi. Acestea pornesc usor, chiar si la temperaturi scazute, sunt fiabile si au costuri de utilizare reduse. In plus, necesita o intretinere redusa si are un consum de combustibil mai mic decat cel al unui generator pe benzina cu putere similara.

3. Centrale pe GPL

5 tipuri de centrale termice

Centralele pe gaz petrolier lichefiat (GPL) reprezinta o alternativa eficienta si ecologica la metodele traditionale de incalzire. Acestea utilizeaza GPL-ul ca sursa de combustibil pentru a produce caldura si apa calda. 

Avantaje

Aceste centrale au mai multe avantaje asupra altor tipuri de sisteme de incalzire. In primul rand, GPL-ul este un combustibil curat, care produce mai putine emisii de gaze cu efect de sera comparativ cu alte tipuri de combustibili fosili. Apoi, acest tip de centrala are, de regula, o dimensiune compacta, care permite instalare si intretinere facila. In plus, aceste centrale au o eficienta energetica ridicata.

Dezavantaje

Cu toate acestea, exista si unele dezavantaje la utilizarea centralelor pe GPL:

  • costul mai mare al GPL-ului comparativ cu alte tipuri de combustibili precum gazul natural;
  • aceste centrale necesita un rezervor de stocare pentru GPL, care poate ocupa un spatiu semnificativ, ceea ce poate fi o problema pentru proprietatile cu spatiu limitat;
  • aprovizionarea cu GPL poate fi mai dificila in unele zone rurale sau izolate.

4. Centrale pe combustibil lichid

5 tipuri de centrale termice

Centralele termice pe combustibil lichid functioneaza pe baza arderii unui combustibil lichid, precum petrolul sau motorina, intr-o camera de ardere. Procesul de ardere genereaza caldura, care este apoi transferata aerului sau apei pentru incalzire. 

Avantaje

Unul dintre principalele avantaje ale centralelor pe combustibil lichid este eficienta ridicata in producerea caldurii. De asemenea, spre deosebire de centralele pe gaz, cele pe combustibil lichid nu necesita o retea de alimentare cu gaz, ceea ce le face o optiune viabila pentru zonele in care accesul la reteaua de gaz este limitat. In plus, combustibilul lichid, fiind una dintre cele mai puternice surse de energie, poate asigura un confort termic sporit.

Dezavantaje

Printre dezavantaje se numara costul mai mare al combustibilului, comparativ cu alte tipuri de combustibili, precum gazul. Stocarea combustibilului lichid poate fi, de asemenea, o provocare, necesitand spatiu suplimentar. In plus, arderea acestui tip de combustibil poate produce mai multe emisii nocive comparativ cu alte surse de energie, ceea ce poate avea un impact negativ asupra mediului.

5. Centrale pe combustibil solid

5 tipuri de centrale termice

Centralele pe combustibil solid, cum sunt cele pe lemn sau carbune, sunt dispozitive folosite pentru incalzirea spatiilor rezidentiale sau comerciale. Acestea functioneaza prin arderea combustibilului solid, proces care genereaza caldura, ulterior distribuita in circuitul de incalzire al imobilului. In functie de tipul de centrala, arderea poate fi controlata manual sau automat. 

Avantaje 

Unul dintre principalele avantaje ale centralelor pe combustibil solid este costul redus al combustibilului. Mai ales in zonele rurale, unde lemnul sau carbunele sunt resurse abundente, aceste centrale pot reprezenta o solutie economica eficienta. Acestea ofera, de asemenea, o autonomie insemnata, nefiind dependente de alimentarea cu gaz sau electricitate. Durabilitatea este un alt punct forte, multe modele avand o viata lunga de exploatare.

Dezavantaje

Cu toate acestea, centralele pe combustibil solid necesita o intretinere mai frecventa. Curatarea periodica a cenusii rezultate in urma arderii este esentiala pentru a asigura o functionare eficienta. Depozitarea combustibilului solid poate deveni, de asemenea, o problema, mai ales in cazul locuintelor cu spatiu de depozitare limitat. Reglarea temperaturii nu este la fel de precisa si usoara precum in cazul centralelor pe gaz sau electrice, lucru care poate fi considerat un dezavantaj.

Este important de mentionat ca arderea lemnului poate genera diferite tipuri de poluanti, cum ar fi particulele fine sau monoxidul de carbon, desi este considerata neutra din punct de vedere al emisiilor de CO2. Prin urmare, centralele pe combustibil solid trebuie sa dispuna de sisteme eficiente de filtrare a gazelor de ardere pentru a minimiza impactul asupra mediului.

In concluzie, alegerea tipului de centrala termica depinde de nevoile specifice ale fiecaruia, fie ca este vorba de costuri, eficienta energetica sau impact asupra mediului. Fiecare tip de centrala termica prezentata in acest articol - pe gaz natural, electrica, pe GPL, pe combustibil lichid sau solid - are avantaje si dezavantaje proprii. Asadar, este esential sa te informezi temeinic inainte de a lua o decizie.

 

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro.

 

Distribuie acest articol