Tipuri de soluri si importanta lor in agricultura

Header Tipuri de soluri

In drumul tau zilnic spre destinatiile dorite treci adesea cu pasii peste un ecosistem pe cat de interesant, pe atat de complex, dar pe care numai studiindu-l indeaproape poti ajunge sa il apreciezi la adevarata-i valoare.

Solul, caci despre el este vorba, este baza vietii asa cum o stim si reprezinta un amestec de materie organica si minerale, ce are nevoie de 500 de ani pentru a creste cu 2.5 cm.

Ce este solul

Solul este un strat superficial al Pamantului, partea superioara a litosferei, aflat in continua evolutie, sub influenta factorilor pedogenetici. Solul este sursa de hrana si apa, strat in care se dezvolta plantele, ecosistem fara de care viata pe planeta nu ar putea exista.

 Caracteristicile solului

Solul, un ecosistem sofisticat, reuneste 3 tipuri de caracteristici principale: fizice, chimice si biologice. Determinarea si cunoasterea acestor caracteristici este importanta pentru mentinerea sanatatii solului, dar si pentru adaptarea culturilor la diferitele tipuri de sol.

 Caracteristici fizice

Solul are urmatoarele caracteristici fizice:

  • textura/structura – proportiile de lut, nisip si argila – influenteaza capacitatea solului de a retine apa si nutrientii;
  • densitatea (porozitatea) – cat de compact este solul (volumul spatiilor din sol ocupate de aer si apa) – influenteaza distributia si modul de raspandire al vegetatiei (densitate mare = multa vegetatie si rezistenta sporita la eroziune);
  • temperatura – influenteaza dezvoltarea plantelor si distributia acestora pe paliere geografice, dar si activitatea microorganismelor prezente in sol;
  • culoarea – determinata de compozitia si umiditatea solului – ofera indicii despre caracteristicile fizico-chimice ale solului si despre continutul de materiei organica si nivelul de umiditate.

Un sol cu o structura buna va facilita drenajul, dar si cultivarea plantelor prin aerare si penetrare radiculara.

Caracteristici chimice

Solul are urmatoarele caracteristici chimice:

  • nivelul de PH – indica gradul de aciditate, neutralitate sau alcalinitate (optim, 6-7 pentru majoritatea culturilor) - influenteaza disponibilitatea nutrientilor pentru plantele cultivate;
  • fertilitatea – nivelul de nutrienti prezenti in sol si disponibili pentru plante – sustine cresterea si dezvoltarea plantelor printr-un amestec optim de azot, fosfor, potasiu etc.;
  • capacitatea de schimb – abilitatea solului de a retine nutrienti si de a-i trimite catre plante – este determinata de materia organica si de argila prezenta in sol si asigura fertilitatea si productivitatea solului.

Caracteristici biologice

Componenta biologica a solului cuprinde organismele vii prezente (bacterii, ciuperci, viermi de pamant, alte organisme vii) si de mare importanta pentru mentinerea sanatatii solului. Aceste organisme apar prin descompunerea materialelor organice si crearea de humus.

Importanta solului in agricultura

Agricultura reprezinta un domeniu in care solul ocupa un loc cheie, la nivel de productivitate si durabilitate. Pentru a asigura o productie eficienta, dar si un echilibru la nivel de ecosisteme terestre, este necesara ingrijirea, protejarea si intelegerea solului.

Tipuri de sol

Fiecare regiune geografica de pe glob are tipuri diferite de sol, aparute ca urmare a actiunii climei, reliefului si a prezentei diferitelor organisme vii.

Solurile sunt compuse din:

  • materie anorganica - roci, argila, nisip, humus si minerale, dar si apa si aer;
  • materie organica – resturi de plante si animale (humus), organisme vii.

 

Tipurile de sol sunt diferentiate in functie de:

  • roca din care provine solul;
  • caracteristicile topografice ale zonei;
  • clima;
  • organismele vii.

Sol nisipos

Tip de sol alcatuit din nisip, lut si argila, cu textura abraziva si tendinte de uscare rapida, cu o buna drenare si incalzire imediata.

Solul nisipos are nevoie de un aport de turba si o pregatire pre-plantare, pentru a asigura o hidratare optima si o buna cultivare a unor plante precum:

  • legume timpurii (ceapa, morcov, sparanghel);
  • bulbi de plante;
  •  

Sol argilos

Tip de sol greu, format din particule fine de argila (<0.2mm), putin aerat, umed si rece in sezonul de iarna, cu uscare rapida vara si cantitati mari de nutrienti disponibile.

Solul argilos este greu de sapat, se incalzeste greu primavara, se imbiba cu apa si poate incetini cultivarea plantelor, dar este potrivit pentru culturi de:

  • fasole verde;
  • salata verde;
  • sfecla mangold;
  • legume cu radacini superficiale.

Sol calcaros

Tip de sol de culoare maro, cu pietre de diferite dimensiuni deasupra, bogat in nutrienti, vitamine si minerale precum: calciu, fosfor, magneziu, mangan, molibden.

Solul calcaros poate fi imbunatatit prin adaos de compost, ierburi taiate (ingrasaminte organice) si poate primi culturi de:

  • vinete;
  • morcovi;
  • rosii;
  • varza.

Sol namolos (umed)

Tip de sol de culoare usor neagra, bogat in materie organica aflata in descompunere, ce retine cantitati mari de apa si poate fi utilizat cu succes in agricultura.

Solul namolos are tendinta de a se compacta (limitand circulatia aerului si ingeunand lucrarile dupa ploaie) si de a eroda, insa este potrivit (cu lucrari specifice) pentru culturi legumicole (varza, castraveti), care ar putea fi afectate de lipsa de umiditate a altor tipuri de substrat.

Sol negru

Tip de sol tipic pentru regiunile cu clima temperata, ce abunda in substante hranitoare si a carui textura permite retentia apei, fara sa compacteze.

Solul negru este usor de lucrat, se incalzeste rapid primavara si este potrivit pentru agricultura intensiva si culturi cu rezultate excelente. Fertil in mod natural, solul negru poate beneficia de rotatia culturilor si de aplicarea unor ingrasaminte organice pentru a evita epuizarea acestuia.

Sfaturi pentru ingrijirea solului

Intelegerea tipului de sol al unei suprafete inainte de cultivare este esentiala pentru a asigura atat o productie optima, cat si pentru pastrarea unei sanatati a solului pe termen lung.

Fiecare tip de sol implica abordari diferite si moduri de ingrijre specifice:

  • solul argilos – necesita un bun sistem de drenaj, adaos de materie organica, lucrari agricole specifice, ajustarea PH-ului si evitarea trecerilor peste sol in perioadele ploioase;
  • solul nisipos – cu textura granulara, cu drenaj excelent, dar retentie scazuta de apa si nutrienti, prezinta risc crescut de uscare rapida si are nevoie de compost sau mulci, sisteme de irigatii si biostimulatori eco, pentru a imbunatati capacitatea de retentie a umiditatii;
  • solul calcaros – contine cantitati crescute de carbonat de calciu sau magneziu, ce afecteaza absorbtia altor nutrienti; necesita verificarea constanta a PH-ului si ajustarea acestuia in functie de culturi, dar si ingrasaminte pentru completarea deficitului;
  • solul negru – fertil, cu o textura favorabila culturilor, necesita o rotatie a acestora si aplicarea perioadica de ingrasaminte organice.

Pentru imbunatatirea oricarui tip de sol, se recomanda lucrarile de gradinarit specifice, cu ajutorul tractoarelor, motosapelor, motocultoarelor sau  uneltelor manual in functie de suprafata lucrata. Aceste echipamente imbunatatesc aerarea si afanarea solului, permitand radacinilor sa se dezvolte liber, sa aiba acces la apa si nutrienti.

De asemenea, pentru a mentine si imbunatati sanatatea solului, este necesara aplicarea periodica a unor tratamente adaptate.

Nu in ultimul rand, semintele de calitate si culturile potrivite fiecarui tip de sol contribuie la obtinerea unor productii de calitate, dar si la mentinerea sanatatii solului pe termen lung.

Esti pregatit sa descoperi ce tipuri de sol exista si care este cel mai potrivit in agricultura? Afla de la specialistii Masif caracteristicile fiecarui tip de sol si cum poti obtine cele mai bune rezultate prin cultivare adaptata. 

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.200 sau e-mail [email protected]! 

 

Distribuie acest articol