Turnurile de iluminat – echipamentele care fac lumina in proiectele tale

Alegerea celui mai bun turn de iluminat este o investitie necesara. Intrucat domeniul constructiilor este in crestere, mereu apar modele noi si performante. La fel ca in cazul altor echipamente tehnice, nu exista un produs care sa se potriveasca perfect tuturor proiectelor, doar pentru ca este scump si are multe specificatii interesante. In schimb, exista mai multe produse care se vor potrivi foarte bine unui anume tip de proiect, trebuie doar sa aloci putin timp si atentie pentru a analiza ofertele de pe piata, iar alegerea ta va da valoare muncii depuse si durabilitate rezultatului final.

Cum alegi cel mai bun turn de iluminat?

Turnul de iluminat este utilizat pentru a lumina spatiul de lucru atunci cand nu exista lumina naturala, dar in realitate trebuie sa ne gandim la mai multe aspecte.

  • Vorbim despre un proiect mic, precum renovarea unui apartament sau ai o firma si o echipa pentru care vrei sa creezi cele mai bune conditii de lucru?
  • Vei lucra si dupa lasarea serii intr-un spatiu inca neracordat la reteaua electrica?
  • Cat de mult va functiona turnul?
  • Cat de mare este suprafata pe care vrei sa o luminezi?
  • Ce tip de activitate vei desfasura la lumina artificiala - lucrari standard sau lucru manual migalos ce necesita o lumina adecvata?
  • Vei folosi turnurile afara sau la interior?

 Dar sa luam lucrurile pe rand.

1. In functie de marimea proiectului vei opta pentru lampi cu halogenuri metalice sau LED

Pentru un proiect de apartament, un turn de iluminat cu lampi cu halogenuri metalice este recomandat. Este o optiune rezonabila care va acoperi complet nevoile unui astfel de proiect si este mai accesibila decat varianta cu LED. Un turn de iluminat cu LED este recomandat pentru spatii mari, de peste 4000 m2.

2. In functie de tipul de alimentare vei opta pentru turnuri de iluminat electrice sau pe motorina

Modelele mai mici pot fi alimentate si de la surse conventionale. Astfel, daca ai de lucru la o casa unde ai deja curent electric la prize, poti alimenta turnul de iluminat direct de la reteaua electrica. Modelele mai mari, pentru santiere, pot fi cuplate la generatoare mobile, iar pentru locatiile izolate si in lipsa unui generator, poti opta pentru turnuri de iluminat pe baza de motorina, cu generator incorporat.

In ceea ce priveste partea de alimentare, alegerea va fi mai mult bazata pe posibilitati. Toate aceste optiuni au costuri ascunse, fie ca vorbim de factura la curent electric, de costul unui generator sau de costul in bani si timp al realimentarii periodice a modelelor cu motoare termice. O mentiune importanta ar fi faptul ca modelele alimentate de o sursa de curent electric sunt mai puternice decat cele pe motorina.

3. Suprafata de lucru si bugetul proiectului vor dicta consumul, puterea si autonomia de lucru

Mutam din nou atentia catre diferenta dintre turnurile de iluminat cu lampi cu halogenuri metalice si LED. Pentru a acoperi o suprafata de peste 4000 m2, un turn cu lampi cu halogenuri metalice va consuma in jur de 4000 W. Spre deosebire de acestea, cele cu LED vor acoperi aceeasi nevoie consumand doar 1400 W. Dincolo de a fi mai eficiente, becurile turnurilor de iluminat cu LED sunt mai rezistente fata de cele cu lampi cu halogenuri metalice. Totusi tehnologia becurilor cu halogen este mai putin costisitoare in ceea ce priveste achizitia.

4. Tipul de activitate va determina tipul de lumina necesara

Va trebui sa verifici specificatiile becurilor produsului ales pentru a te asigura de marimea fluxului luminos, respectiv numarul de lumeni oferiti de lampa. Daca munca prelungita la lumina artificiala necesita o lumina cat mai calda pentru a nu afecta vederea operatorului, un proiect ce implica activitate creativa sau migaloasa va necesita o lumina cat mai puternica si mai rece.

5. Temperatura de culoare

Asa cum intr-o casa avem preferinte in ceea ce priveste tipul de lumina din fiecare camera, aceste preferinte se extind si in spatiul exterior. Astfel, temperatura de culoare este un alt factor decisiv in selectia tipului de lumina a ledurilor turnului de iluminat. 
Temperatura de culoare este exprimata in Kelvini (K) si este cuprinsa intr-un interval de 1800 pana la 16000 K. Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat temperatura de culoare este mai rece iar, culoarea luminii emanate este alba spre albastru. Cu cat temperatura este mai mica, cu atat lumina emanata este mai inchisa, mai galbuie si mai calda.

In ceea ce priveste iluminatul in spatiu public, exista cateva indicatii venite de la specialisti in acest sens:

- in jurul valorii de 2000 K lumina este rosiatica si este indicata in showbiz sau pentru a crea o atmosfera romantica.

- intre 2500 si 4000 K, este ideal pentru iluminat de tip rezidential, valorile de 2500 – 2700 K fiind lumina calda folosita pentru iluminatul arhitectural, iar cele mai reci fiind folosite pentru iluminatul spatiilor verzi.

- cu cat te apropii mai mult de valoarea de 4000 K, cu atat mai bine poti reproduce senzatia de lumina naturala sau sa recreezi aparenta luminii venite de la luna.

- valorile cuprinse intre 4600  – 6500 K creeaza impresia de lumina naturala asemanatoare celei din timpul zilei si este indicata in situatii de genul unor exponate in aer liber, in cazul unui obiectiv ce necesita paza suplimentara sau pentru lucrari efectuate in timpul noptii.

5. Constructia si designul turnului il va face potrivit pentru anumite proiecte

Cat de mult timp ai la dispozitie pentru montarea echipamentelor sau pentru pregatirea santierului zilnic? Turnurile de iluminat cu lampi cu halogenuri metalice necesita in jur de 3-5 minute pana sa ajunga la gradul de luminozitate maxima. Spre deosebire, turnurile cu LED nu au deloc intarzieri pana la aprinderea completa. Desi sunt mai scumpe, aceste turnuri vor face activitatea pe un santier mare si aglomerat, mai eficienta.

Cat de des va trebui sa muti turnul? Modelele cu catarg vertical sunt din ce in ce mai cautate intrucat sunt usor de transportat si de pus in functiune. Mai mult, aceste modele vin cu optiunea reglarii unghiului de iluminat printr-o rotatie de 360o sau a inaltimii turnului de iluminat, oferind astfel un control cat mai mare al capacitatii de iluminat.

Ce optiuni de protectie ofera modelul ales? Desi unele dinte acestea pot parea din domeniul SF, experientele din domeniu ale multor profesionisti au dus la crearea unor modele performante care contribuie activ la mentinerea standardelor de siguranta pe santier. Astfel au fost dezvoltate o serie de functii inovatoare, de la catargul care se retrage atunci cand vantul se intensifica, la sisteme de stabilizare in mai multe puncte pentru a permite functionarea si in conditii de vant puternic si pana la sisteme de protectie a motorului in diverse situatii.

Un turn de iluminat bun va lumina spatiul de lucru in conditii optime, la intensitatea necesara, cu un consum potrivit bugetului, fara nevoia de a alimenta des si fara a avea nevoie de multe reparatii. Rezistenta la impact trebuie luata in considerare atat pentru componentele turnului cat si pentru lampile LED.

Nu exista un produs ideal pentru toate proiectele, dar cu siguranta exisa un produs perfect pentru fiecare proiect in parte. Trebuie doar sa il gasesti pe al tau.

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro

Distribuie acest articol