Cu ce se poate taia tabla: Scule recomandate si sfaturi practice

Cu ce se poate taia tabla: Scule recomandate si sfaturi practice

Ai incercat vreodata sa tai o foaie de tabla si te-ai intrebat care ar fi cea mai buna varianta si cea mai utila unealta, in asa fel incat sa duci la capat proiectul cu succes?

Mesterii profesionisti si amatorii de bricolaj folosesc in cadrul proiectelor lor mari si mici, pe langa scule si echipamente de lucru, materiale din cele mai diverse: lemn, sticla, ceramica, piatra, hartie/carton, plastic si, de cele mai multe ori, metal.Din ultima categorie de materiale, cele mai prezente pe santier sunt fierul, otelul si cuprul (plus aliajele lor), in forme si combinatii nenumarate.

Atunci cand vrei sa tai un element metalic, cu siguranta ai nevoie mai intai de un echipament de protectie, care sa iti asigure siguranta muncii si sa te apere de neplacerile unei accidentari. Apoi, in functie de natura si caracteristicile piesei pe care urmeaza sa o debitezi, trebuie sa alegi instrumentul de taiere sau sculele electrice potrivite.

Ce este tabla?

Daca este sa cauti o definitie, tabla este o placa metalica, de grosimi diferite, folosita cel mai des la invelirea acoperisurilor, la fabricarea veselei, a unor ambalaje sau a altor obiecte. In functie de caracteristici si materialul din care este facuta, tabla poate fi plana, sau cutata (faltuita), vopsita, sau nevopsita, neagra, zincata, decapata, din otel carbon etc.

Cum sa tai tabla in siguranta

Cu ce se poate taia tabla? Pentru taierea obiectelor din tabla se pot folosi atat instrumente/scule de mana, cat si scule electrice.

Foarfeca de tabla – prima optiune pentru taierea metalului

Una dintre cele mai uzuale si accesibile scule de mana folosite pentru taierea tablelor metalice este foarfeca de tabla, un instrument ascutit, ce permite o utilizare usoara, precisa si versatila.

Cum sa folosesti in siguranta o foarfeca manuala de tabla:

 • curata suprafata de lucru de resturi de ulei, vaselina, sau alte substante alunecoase/corozive si care ar putea afecta utilizarea foarfecelor
 • asigura-te ca ai o foarfeca bine ascutita, fara modificari de structura, fisuri, sau zone ciobite
 • cumpara intotdeauna mai multe variante de foarfece, sau seturi pentru taiere la stanga, sau la dreapta – necesare pentru zone curbate
 • achizitioneaza un produs de calitate, de la un brand cunoscut (Stanley, Bahco, Milwaukee, Unior).

Din dezavantajele folosirii unui foarfece de tabla, amintim: durata scazuta de utilizare – dupa tocire, se recomanda inlocuirea acestuia; dificultatea/imposibilitatea utilizarii pe suprafete mari, sau pe materiale de duritate mare.

Fierastraul circular – cum alegi unul potrivit pentru a taia tabla

Un alt instrument utilizat frecvent pentru taierea metalului este fierastraul circular, un dispozitiv capabil sa debiteze o gama larga de materiale, este usor de reglat si de folosit, dar si care iti asigura o foarte buna vizibilitate asupra suprafetei pregatite pentru taiat. Atunci cand alegi un fierastrau circular pentru debitarea tablei, trebuie sa te asiguri ca acesta functioneaza la turatiile specifice pentru taierea metalului si este echipat cu discul de circular corespunzator.

Cum sa folosesti in siguranta un fierastrau circular pentru a debita metal:

 • alege modelul dedicat debitarii metalelor, cu turatie mai mica decat a celor utilizate pentru debitarea lemnului si cel mai bun disc pentru fierastraul circular;
 • utilizeaza echipamentul conform specificatiilor producatorului;
 • cumpara dispozitive de calitate, de la branduri cunoscute in domeniu, care iti pot garanta durabilitate si eficienta sporite.

Dezavantajul folosirii unui fierastrau circular este lipsa de precizie in ceea ce priveste realizarea de taieturi drepte. Fara o mana sigura, sau o sina de ghidare a fierastraului circular, proiectele tale vor avea de suferit.

Sina de ghidare este o bara metalica subtire, care se instaleaza pe fierastraul electric si cu ajutorul careia vei putea: sa tai in unghi de 90°, sau 45°, sa eviti aparitia imperfectiunilor pe marginea materialelor taiate, sa protejezi spatiul de lucru si sa eviti folosirea menghinei.

Iti recomandam sa o folosesti, pentru a spori precizia taieturii si pentru a garanta cele mai bune rezultate in cadrul proiectelor tale.

Polizorul unghiular, sau flexul – o scula versatila, cu ajutorul careia poti taia si tabla

Polizorul unghiular, cunoscut si sub denumirea de flex, este o scula care nu ar trebui sa lipseasca din trusa niciunui mester, deoarece te poate ajuta sa tai metal, aluminiu, caramizi, beton, pavele, sau alte materiale dense, poate curata, slefui, sau lustrui suprafete, dar poate fi utilizat si la ascutirea diferitelor unelte.

Daca vrei sa folosesti un polizor unghiular pentru a taia tabla, ai nevoie de un disc abraziv pentru debitarea metalului, cu grosime potrivita la dimensiunile lucrarii si tipul materialului pe care urmeaza sa il modifici.

Cum sa folosesti in siguranta un polizor unghiular:

 • alege o unealta in stare perfecta de functionare, verifica-i cablul electric si schimba-l daca prezinta ciupituri, deformari, zone taiate, sau topite;
 • foloseste echipament de protectie adecvat;
 • utilizeaza aparatoarea si manerul suplimentar, tinand polizorul ferm, cu ambele maini;
 • indeparteaza orice material inflamabil din aria de lucru;
 • foloseste accesorii specifice aparatului si fiecarei lucrari in parte;
 • inlocuieste discul doar dupa indepartarea sursei de alimentare (cablu, sau acumulator);
 • nu ridica polizorul de cablul de alimentare;
 • depoziteaza-l in siguranta dupa utilizare, in zone unde copiii nu au acces.

Nu uita: alege intotdeauna cea mai potrivita solutie pentru a taia tabla si a-ti duce la bun sfarsit proiectele. Alege informat!

Daca ai mai multe intrebari despre acest articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro.

Distribuie acest articol