Cum iti construiesti un sistem de irigatii in gradina

sisteme de irigatii

Un sistem de irigatii este metoda ideala de a oferi o cantitate suficienta de apa culturilor din gradina sau dintr-o ferma mai mare. Exista mai multe tipuri de sisteme de irigatii, in functie de nevoi, dimensiunile terenului si modalitatea de irigare propriu-zisa.

Construirea unui sistem de irigatii reprezinta si o modalitate de a-ti usura munca daca ai o gradina bogata si bine pusa la punct, deoarece procesul de irigare este automatizat.

Iata ce trebuie sa stii despre sistemul de irigatii si cum se instaleaza acesta:

Cum iti construiesti un sistem de irigatii in gradina?

Ce tipuri de sisteme de irigatii exista?

Sisteme de irigatii de suprafata

Sisteme de irigatii prin picurare

Sisteme de irigatii integrate

Sisteme de irigatii cu aspersoare

Cum se construieste un sistem de irigatii in gradina

Stabileste sursa apei

Fa planul de irigatii

Stabileste zonele si timpii de irigare

Monteaza sistemul de conducte

Ce tipuri de sisteme de irigatii exista?

Exista mai multe tipuri de sisteme de irigatii, clasificate dupa metoda folosita sau dupa pozitionarea acestora:

Sisteme de irigatii de suprafata

Acesta este cel mai cunoscut si popular sistem si implica udarea suprafetei gradinii si a culturilor deasupra pamantului. Un astfel de sistem este usor de instalat, mai ales in gradini, deoarece terenul nu are o dimensiune foarte mare. Ai nevoie de conducte sau furtunuri de gradina asezate pe suprafata pamantului, printre plante sau straturi.

sisteme de irigatie aspersoare

Sistemul de irigatii de suprafata nu este cea mai economica alegere, deoarece consumul de apa poate ajunge la un nivel ridicat, iar asezarea conductelor la suprafata nu este o solutie estetica. Indiferent de sistemul ales, vei avea nevoie de pompe de apa de gradina care furnizeaza apa direct la instalatiile de irigatii.

Sisteme de irigatii prin picurare

Irigatia prin picurare a devenit in ultima vreme principala alegere a fermierilor si celor care cauta solutii pentru gardina, datorita posibilitatii de a economisi apa consumata. Acest tip de irigatie distribuie apa prin conducte cu orificii mici, distribuite egal pe conducte.

Sistemele se asaza in linie dreapta, la baza plantelor, deasupra pamantului, pe fiecare linie de rasaduri sau legume crescute. Conductele de irigatie prin picurare se achizitioneaza de la comerciantii specializati in domeniu.

sisteme de irigatii prin picurare

Daca ti-ai achizitionat un astfel de sistem, este recomandat ca, in timpul instalarii, sa lasi aproximativ 50 de centimetri intre plante si picuratori si o distanta de 50 de metri de la sursa de apa pana la ultimul rand.

Sisteme de irigatii integrate

Daca-ti doresti un sistem complet autonom de irigatii, un sistem integrat este potrivit. Acesta este localizat subteran si este compus dintr-un echipament modular. Trebuie sa iei in calcul faptul ca acesta este fix si nu iti va permite mobilitate in ceea ce priveste schimbarea locatiei. Conductele pot fi alese in functie de densitatea pe care o doresti: inalta sau/si redusa.

Sisteme de irigatii cu aspersoare

Sistemul cu aspersoare, cunoscute si ca sprinklere (stropitoare), este un sistem de suprafata, dar diferentele constau in tipul de aspersor ales. Ai la dispozitie urmatoarele:

●      Aspersoare tip tun

Acesta permite o proiectare puternica si irigarea unei suprafete mai mari. Important de notat este faptul ca aspersorul tip tun poate dauna plantelor mici si fragile, cu frunze subtiri. De exemplu, daca vrei sa cresti mai multe plante aromatice evita acest sistem. Se recomanda pentru suprafetele mai mari care au nevoie de o cantitate insemnata de apa.

●      Aspersoare oscilante

Aspersoarele oscilante proiecteaza apa suficient de sus pentru a nu degrada plantele cu frunze delicate. Sunt potrivite pentru udarea zonelor dreptunghiulare si principiul dupa care functioneaza este cel de pulverizare.

sisteme de irigatii oscilante

●      Aspersoare cu duza

Pentru o gradina de dimensiuni mici, alege un aspersor cu duza. Suprafata de acoperire a jetului de apa se afla in intervalul 2-5 metri, iar apa ia forma unei ploi fine. Acest lucru face aspersoarele cu duza ideale pentru o gradina anexa la o casa, in care vrei sa cultivi diverse tipuri de legume si plante.

Cum se construieste un sistem de irigatii in gradina

In primul rand, trebuie sa decizi ce tip de sistem de irigatii iti doresti. Daca acesta este unul mai complicat sau acopera o zona foarte mare, discuta cu specialistii in domeniu.

Altfel, poti construi chiar tu un sistem astfel:

1.    Stabileste sursa apei

Stabilirea sursei de apa este primul pas din construirea sau montarea unui sistem de irigatii, deoarece de aceasta depind presiunea si debitul. Achizitioneaza un hidrofor potrivit pentru necesitatile in materie de apa.

2.    Fa planul de irigatii

Planul de irigatii te ajuta sa instalezi corect sistemul si sa determini suprafata pe care acesta trebuie sa o acopere pentru o udare eficienta. Stabileste, de asemenea, si locul in care vei instala aspersoarele, in cazul in care alegi un astfel de sistem. Treci mai departe la schitarea sistemului de tevi, indiferent de tipul sistemului.

3.    Stabileste zonele si timpii de irigare

Daca ai o gradina mai mare, stabileste zone specifice de irigare si un aspersor diferit pentru fiecare dintre acestea. De exemplu, daca ai o zona expusa mai mult timp la soare, irigarea trebuie sa se faca mai des, in timp ce zonele umbroase trebuie udate mai rar.

4.    Monteaza sistemul de conducte

sisteme de irigatii

In functie de sistemul de irigare, conductele se monteaza subteran sau la suprafata. Un sistem de irigare prin picurare poate fi instalat cu ajutorul conductelor cu gauri, special create in acest sens, dar si prin alegerea unor furtunuri pe care le gauresti chiar tu. Daca alegi un sistem de irigatii subteran integrat, conductele se monteaza la o adancime de 40-50 de centimetri.

Sistemul de irigatii pentru gradina ta poate fi activat si manual, chiar daca sistemul de conducte este deja instalat. De exemplu, in cazul sistemului prin picurare, poti activa chiar tu sistemul din robinet. Avantajul este ca nu trebuie sa te plimbi printre straturile de legume sau plante pentru a le uda manual cu stropitoarea.

 

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro

 

Distribuie acest articol