Principiul de functionare si aplicatiile compresorului cu surub

Header Principiul de functionare si aplicatiile compresorului cu surub

Compresoarele cu surub pot furniza aer comprimat 24 de ore din 24, 365 de zile pe an, reprezintand solutia ideala pentru aplicatiile care necesita debite mari de aer comprimat, in mod continuu.

Principiul de functionare al unui compresor cu surub

Compresoarele cu surub sunt prevazute cu doua rotoare in forma de surub. Unul dintre rotoare il antreneaza pe celalalt, in cazul unui compresor cu surub cu ulei, iar in cazul compresorului cu surub fara ulei un mecanism de distributie antreneaza ambele rotoare. Suruburile se invartesc in sens opus, aspirand aerul intre ele, pe masura ce aerul este transportat in lungul rotoarelor, spatiul dintre rotoare scade, iar aerul este comprimat. Viteza rotoarelor este optimizata pentru a minimiza pierderile mecanice datorite caldurii si pierderile de aer din cauza vitezei foarte mici. Spre deosebire de un compresor cu piston, un compresor cu surub nu are supape si nici elemente care sa isi modifice sensul miscarii, prin urmare functioneaza cu vibratii redusee si ofera un flux continuu de aer comprimat la o presiune ridicata si debite mari, pentru perioade lungi de timp.

Rotor compresor cu surub

Avantajele unui compresor cu surub

Datorita constructiei si modului de functionare, compresoarele cu surub au urmatoarele avantaje:

 • pot functiona 24 h din 24;
 • costurile de functionare sunt mai mici si au o productivitate mai buna decat compresoarele cu piston;
 • sunt compacte, robuste, fiabile si silentioase;
 • reprezinta o sursa continua de aer comprimat la debite ridicate;
 • ofera o economie de energie si emisii scazute.

Compresor cu surub stationar FINI

Aplicatii care necesita folsirea unui compresor cu surub

Compresoarele de aer cu surub sunt perfecte pentru utilizarea in urmatoarele domenii:

 • Productie: sunt folosite in rafinarii, fabrici de asamblare, pentru producerea materialelor plastice, fabricarea metalelor sau in alte activitati de productie. Multe procese de zilnice de productie necesita un flux constant de aer comprimat si debite mari de aer, iar compresoarele cu surub sunt solutia ideala pentru acestea.
 • Auto: fabricile de autovehicule si piese auto, service-urile, vulcanizarile, tinichigeriile necesita aer comprimat pentru actionarea sculelor pneumatice cu scopul de a realiza operatiuni esentiale. De la asamblarea vehiculelor si a motoarelor, pana la operatii de montare/demontare a pieselor si vopsirea caroseriilor, compresoarele de aer sunt vitale.
 • Minerit: diverse unelte si echipamente pneumatice utilizate la foraj, extractia mineralelor si transportul materialului sunt actionate de aerul comprimat. In plus, compresoarele pot fi utilizate chiar si in cadrul sistemele ventilatie a spatiilor subterane;
 • Materiale plastice: compresoarele cu surub se utilizeaza in operatii de turnare si injectare a maselor plastice. Ele absorb fluctuatiile curentului electric furnizand energie constanta sub forma de aer comprimat.
 • Aerospatial: aerul comprimat este utilizat pentru a realiza produse de o calitate inalta in mod constant. Compresoarele de aer asigura energia necesara sculelor si echipamentelor in toate etapele productiei, de la asamblare pana la vopsire. Modelele fara ulei sunt ideale pentru fabricarea componentelor aerospatiale, eliminand riscurile de contaminare care ar putea dauna produsului final.

Compresor cu surub Fini cu butelie 200 l

Aplicatii care NU necesita folsirea unui compresor cu surub

O investitie intr-un compresor cu surub nu este rentabila atunci cand:

 • nu ai nevoie de aer comprimat in mod continuu;
 • folosesti aerul comprimat pentru actionarea uneltelor care necesita debite mici de aer comprimat;
 • utilizezi compresorul de aer pentru acasa sau in regim do it yourself;
 • pentru lucrari de constructie usoare (pentru a alimenta pistoale cu cuie, capsatoare, etc).

In toate aceste cazuri, un compresor de aer cu piston ar fi o alegere mai buna.

Compresor cu surub silentios Fini

Tipuri de compresoare cu surub

In functie aplicatie, aerul comprimat trebuie sa respecte anumite caracteristici specifice, prin urmare el este clasificat in mai multe clase de puritate numerotate de la 0 la 4. Cu cat clasa este mai mica, cu atat aerul comprimat este mai pur, de exemplu aerul comprimat din clasa 1 are un continut de ulei mai mic de 0.01 mg/m3 si poate fi utilizat in aplicatii din domeniul medical, alimentar, farmaceutic, chimie, biotehnologii, iar aerul din clasa 4 are un continut de ulei mai mic de 1 mg/m3 si este recomandat pentru sablare. Pentru a te incadra in anumite clase de aer comprimat este important sa alegi tipul potrivit de compresor cu surub:

 • compresoare cu surub cu ulei – folosesc ulei pentru lubrefiere. Acestea au o durata de viata mai lunga, dar tind sa produca mai multa caldura si zgomot, iar aerul comprimat rezultat contine urme de ulei. Daca se doreste un aer comprimat fara ulei, acesta trebuie filtrat cu ajutorul separatoarelor si filtrelor de ulei.
 • compresoare cu surub fara ulei – sunt proiectate astfel incat aerul comprimat rezultat sa nu contina urme de ulei, produc mai putina caldura si zgomotul de functionare este foarte de mic. Compresoarele de aer fara ulei sunt proiectate pentru aplicatii in care este esential sa se elimine toate riscurile de contaminare a aerului comprimat cu ulei, sunt ideale pentru functionare non-stop si aplicatii in urmatoarele industrii:
  • prelucrarea alimentelor si a bauturilor;
  • productia de produse farmaceutice;
  • fabricarea produselor electronice;
  • productia de produse chimice si petrochimice;
  • productia materialelor textile.

Caldura rezultata in functionarea compresoarelor, poate fi revalorificata prin intermediul recuperatoarelor de caldura, in felul aceste vei face economii importante de energie. Mai multe detalii despre acest subiect poti afla in articolul: Facturi de energie mai mici - recupereaza caldura de la compresoarele de aer.

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre compresoarele cu surub Fini, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro

Distribuie acest articol