Tot ce trebuie sa stii despre convertoarele auto

Ghid complet convertoare auto
Cum functioneaza un convertor auto?

 Convertorul auto (invertorul auto) este un dispozitiv electronic care transforma curentul continuu furnizat de o baterie auto in curent altenativ, modificand in acelasi timp si tensiunea de la 12 sau 24 V la 240 V. In felul acesta poti alimenta un laptop, televizor sau poti incarca telefonul sau camera video de la bateria masinii, iar calatoriile cu masina vor fi mai placute, iar la final dispozitivele cu acumolatori vor fi incarcate si gata de a fi folosite.

Tipuri de convertoare auto

Functie de curentul furnizat, convertoarele auto sunt de doua tipuri:

 • cu unda sinusoidala pura - ofera aceasi calitate a curentului precum cel provenit de la reteaua electrica, prin urmare permite alimentarea celor mai sensibile echipamente precum laptopuri, calculatoare, televizoare amplificatoare audio, fara a afecta modul lor de functionare si durata de viata.
 • unda sinusoidala modificata - utilizeaza componente mai ieftine, iar semnalul furnizat are o forma patratoasa cu colturile usor rotunjite si, desi poate alimenta aparate cu motoare mari, nu este potrivit pentru echipamente electronice sensibile.

Convertor auto Tewin Converter 310 USB

Cum alegi un convertor auto?

Alegerea celui mai bun convertor auto porneste de la tipul echipamentelor pe care vrei sa le alimentezi. Daca vei alimenta laptopuri, televizoare sau alte echipamente electronice va trebui sa alegi un convertor cu unda sinusoidala pura, iar daca vei alimenta doar echipamente mai putin sensibile la tipul de curent electric, poti alege un convertor cu unda sinusoidala modificata.

      Alegerea convertorului auto functie de puterea nominala si puterea maxima

Alege convertorul astfel incat puterea nominala, furnizata in mod continuu sa fie cu 20-30% mai mare decat suma tuturor puterilor echipamentelor care vor fi alimentate simultan de acesta. Daca vei alimenta echipamente cu motoare inductive, care consuma mai mult curent la pornire, alege un convertor capabil sa genereze o putere maxima de 3-4 ori mai mare decat cea de functionare a echipamentului cu motor inductiv.

     Alegerea convertorului auto functie de tensiunea de alimentare a acestuia

Vei alimenta convertorul de la bateria masinii, astfel ca acesta trebuie sa aiba tensiunea de alimentare egala cu cea furnizata de baterie. Majoritatea bateriilor autoturismelor functionaza la 12 V, de aceea trebuie sa te orientezi spre un convertor care sa functioneze la 12 V, sau poti opta pentru unul din modele care accepta atat o tensiune de intrare de 12 V, cat si una de 24 V.

     Alegerea convertorului auto functie de tensiunea furnizata

Aparatele electrice din Europa functioneaza la o tensiune de 240 V, asigura-te ca invertorul dorit furnizeaza aceasta tensiune, fi atent la modelele fabricate pentru alte piete, precum S.U.A., care produc o tensiune de 110 V.

     Conexiuni si prize ale convertorului auto

Alimentarea convertorului la sursa de curent se poate realiza prin bricheta masinii sau prin intermediul unor cabluri cu clesti, functie de model, iar furnizarea curentului se poate realiza prin diferite tipuri de prize: USB, prize Schuko, prize specifice diferitelor tari. Verifica daca invertorul este echipat cu tipul de priza de care ai nevoie, in caz contrar vei avea nevoie sa folosesti un adaptor.

Convertor auto Telwin Converter 1000

Consumuri ale aparatelor electrice pe care le poti alimenta cu convertor auto

In cazul in care nu stii care sunt consumurile aparatelor pe care vrei sa le alimentezi, iti prezentam o lista cu puterile principalelor echipamente:

 • laptop: 80W;
 • incarcator pentru masini de gaurit: 8 ÷ 35W;
 • incarcator pentru telefoane mobile: 15 ÷ 25W;
 • incarcator pentru camere foto sau video: 25W;
 • masina de polisat caroserii auto: 80W-500 W;
 • televizor LCD 50’’: 300W;
 • lada frigorifica 50 l pentru camping 60 W.

Ce probleme pot aparea in functionarea unui convertor auto?

Mai jos iti prezentam cateva probleme cu care te poti intalni atunci cand folosesti un convertor auto si rezolvarile acestor probleme.

 • In situatia in care convertorul nu porneste, principalele cauze pot fi: descarcarea bateriei, conexiunea imperfecta sau siguranta este arsa. Verifica nivelul de incarcare al bateriei si siguranta convertorului, precum si integritatea cablurilor si conexiunile electrice.
 • Convertorul auto poate intra in modul de protectie/avarie, semnalizat prin aprinderea unui LED (functie de model), din cauza mai multor factori:
  • echipamentele conectate au o putere totala mai mare decat puterea nominala a convertorului, in acest caz redu numarul echipamentelor alimenatate de convertor.
  • puterea de pornire a consumatorilor este mai mare decat puterea maxima a convertorului. Echipamentele inductive (care contin motoare) necesita o putere de pornire de pana la 3 ori mai mare decat puterea nominala. Daca alimentezi astfel de echipamente inductive, trebuie sa alegi un convertor cu o putere maxima de 3-5 ori mai mare decat puterea nominala a acestor aparate.
  • daca voltajul bateriei este prea scazut, convertorul declanseaza protectia la subtensiune, in acest caz trebuie sa verifici nivelul de incarcare al bateriei, sa o incarci sau, daca este cazul, sa o inlocuiesti;
  • si daca voltajul bateriei este prea ridicat, convertorul intra in modul de protectie la supratensiune, cand voltajul furnizat de baterie scade sub nivelul maxim de protectie, convertorul reporneste automat;
  • daca temperatura convertorului este prea ridicata, opreste-l pentru 15 min sau pana cand se raceste, verifica si curata aripile/gurile de ventilatie, pastreaza suficient spatiu in jurul lui astfel incat sa se realizeze o buna racire, nu lasa convertorul in lumina directa a soarelui.
 • Cand convertorul auto nu functioneaza in sarcina 100%, firele de alimentare dintre baterie si convertor pot fi prea lungi, foloseste niste cabluri mai scurte sau conexiunea baterie/convertor poate fi imperfecta, verifica si strange conectorii.

Daca solutiile de mai mai sus nu functioneaza, adreseaza-te specialistilor de la un service specializat in repararea tipului respectiv de convertor.

Daca ai intrebari despre acest articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro.

 

 

Distribuie acest articol