Evolutia tehnologiei a adus, in ultimul secol, nenumarate beneficii atat persoanelor fizice, cat si firmelor, indiferent de domeniul de activitate. Internetul reduce zilnic distantele geografice si revolutioneaza comunicarea intre oameni si, mai nou, intre oameni si masini. Avantajele folosirii celor mai noi descoperiri in domeniu sunt clare, insa apar firesc si intrebari, precum: Ce s-ar intampla daca tehnologia ar ocupa atat de mult loc in viata noastra, incat nu am mai putea trai fara ea?, Care ar fi pericolele la care ne-am putea expune atat noi ca persoane, cat si afacerile noastre?.
Ce este IoT?
Conceptul IoT – Internetul lucrurilor (din engleza - Internet of Things) este unul de data recenta si se refera la folosirea internetului ca tehnologie de conexiune a tuturor obiectelor pe care le utilizam zilnic. Practic, IoT creeaza legaturi din ce in ce mai stranse intre universul fizic si cel digital, printr-un schimb constant de date.
Definitie si orgini
Internet of Things (IoT) este, in fapt, o mare retea, ce reuneste toate dispozitivele electronice si electrocasnice care contin componente de tip hard si soft ce se pot conecta, pot functiona impreuna si pot face schimb permanent de informatii fara interventia omului.
Aceasta retea inglobeaza tehnologii si componente ce pun in legatura atat obiectele de uz casnic din gospodarii, cat si aparatele industriale de mare performanta din cadrul unor fabrici, hale de productie, laboratoare de cercetare, hub-uri de transport etc. Inventatorul termenului IoT, Kevin Ashton, a dat in 1999 si o definitie: “IoT integreaza interconectivitatea culturii umane - lucrurile noastre – cu interconectivitatea sistemelor digitale – internetul”.
Cum a fost IoT posibil?
Ultimele procese tehnologice au ajutat la concretizarea unei idei mai vechi datorita:
- accesului simplu si relativ ieftin la tehnologia cu senzori;
- platformelor “in cloud”, ce ofera companiilor si consumatorilor infrastructura necesara scalarii;
- conectivitatii sporite si facile;
- progreselor din domeniile machine learning si data analysis;
- transformarii inteligentei artificiale (AI) la nivel conversational (Alexa, SIRI, Cortana).
Odata cu extinderea internetului la nivel global, IoT a crescut exponential, expertii estimand ca pana in 2025 vor exista peste 152.000 de dispozitive IoT ce se vor conecta in fiecare minut la retea.
Exemple de utilizare IoT
Internetul lucrurilor are o aplicabilitate atat de mare in viata de zi cu zi, incat o inventariere completa ar fi imposibila. IoT este prezent atat in obiecte banale, precum becuri cu senzori de miscare, echipamente electrice si iluminat inteligent, termostate smart, aspiratoare profesionale sau care pornesc de la distanta, cat si in ansambluri intregi de aparate, precum cele folosite in casele inteligente, in orasele dotate cu senzori meteo, de trafic sau de poluare, dar si in fabricile cu linii de productie autonome.
Astazi o masina de spalat sau alte echipamente de curatenie, o combina frigorifica, un aparat de aer conditionat sau un sistem de irigare ce pot fi controlate prin telefon sunt deja la indemana oricui, atat ca tehnologie, cat si ca pret. In viitor, locuintele dotate cu sisteme precum Alexa, Amazon Echo sau Google Home ori masinile autonome ar putea fi la fel de prezente.
La nivel macro, orasele inteligente pot sa ofere in timp real locuitorilor informatii despre conditiile de mediu, fluxul miscarilor pe sosele, blocaje, lucrari de infrastructura, dar si alte beneficii menite sa optimizeze calitatea vietii. IoT industrial (IIoT) este un alt termen din ce in ce mai folosit si reprezinta utilizarea tehnologiei IoT in cadrul companiilor, pentru a pune in functiune si a controla utilaje pentru industrie, dispozitive si senzori ce interactioneaza cu tehnologii cloud. IIoT utilizeaza comunicarea M2M (machine to machine) si poate fi folosita pentru:
- cresterea productiei inteligente;
- crearea de retele electrice smart;
- dezvoltarea de orase;
- interconectarea la nivel logistic;
- crearea de lanturi de aprovizionare eficiente;
- reducerea decalajelor intre regiuni geografice la nivelul comunicarii.
Impactul IoT asupra afacerii tale
Stergerea granitelor dintre fizic-biologic-digital este noua realitate si se face in prezent cu ajutorul IoT, indiferent daca esti sau nu de acord cu aceasta. Impactul Internetului Lucrurilor, intr-o perioada supranumita deja Cea de-a IV-a Revolutie Industriala, este unul vizibil, atat asupra omului de rand, cat si asupra fiecarei companii care alege astfel sa-si eficientizeze activitatea, sa sporeasca productivitatea, sa creasca nivelul de securitate sau pe cel de confort.
Aplicatii precum IoT SaaS (software ca serviciu), create special pentru a ajuta mediul de afaceri sa analizeze un volum mare de date si sa obtina vizibilitate asupra indicatorilor de performanta, pot sustine dezvoltarea unor companii intr-o lume a datelor. Aplicatiile IoT pot sa imbunatateasca serviciile de aprovizionare, resursele umane, financiare sau pentru clienti, dar pot si sa creeze procese de business intregi. Totodata, IoT poate identifica si remedia disfunctionalitati ale echipamentelor si poate crea protocoale de preventie automate.
Totusi, utilizarea IoT poate aduce dupa sine si pericole, intrucat volumul de date (inclusiv personale) implicate in aceste procese este unul foarte mare.
Avantaje IoT
Eficienta operationala
Comunicarea sporita intre dispozitive si cresterea capacitatii de receptare a informatiilor venite de la senzori atrag dupa sine sporirea eficientei in productie. Astfel, utilajele si calitatea produsului finit pot fi in permanenta monitorizate. Cresterea eficientei operationale poate fi realizata prin:
- acoperirea intregului spectru de nevoi de productie;
- costuri de operare scazute;
- productivitate si siguranta crescute.
Utilizarea, in cadrul afacerii tale, a unei flote de dispozitive IoT ajuta la optimizarea fluxurilor de lucru in timp real, la reducerea costurilor de operare si, per ansamblu, la rentabilizarea activitatii, dar si la cresterea marjelor de profit. Dispozitivele automatizate pot informa personalul uman, iar intretinerea si reparatiile pot fi programate in asa fel incat sa nu afecteze productia si, in acelasi timp, sa creasca gradul de siguranta al ansamblului.
Totodata, companiile pot utililiza informatiile in mod strategic, ca instrument de accesare a unor modele si tendinte in domeniul de activitate. Astfel, pot fi identificate oportunitati de imbunatatire a produselor si serviciilor, dar se pot face si analize de comportament ale consumatorilor.
Inovare in produse si servicii
Evolutia tehnologiilor IoT in ultimii ani este semnificativa, aceasta devenind nu numai accesibila, ci si rentabila pentru companii. Utilizarea IoT contribuie la:
- acoperirea unei plaje mult mai largi de nevoi, de la vizual, la acustic;
- sporirea capacitatii de procesare, prin cresterea cantitatii de date disponibile;
- marirea capacitatii de stocare, local si in cloud;
- cresterea capacitatii de analiza si de invatare automata;
- gestionarea mai eficienta a inventarului;
- monitorizarea recenziilor clientilor;
- automatizarea comunicarii cu beneficiarii;
- gasirea de solutii inovatoare in domeniul in care activeaza compania.
Companiile care folosesc IoT pentru a se moderniza isi reduc semnificativ timpul de intrare pe piata, dar si timpii de lansare a unor servicii si produse noi. Astfel, se adauga un plus-valoare afacerii si investitia este rentabilizata.
Analiza de date
Un beneficiu important al utilizatii IoT in afaceri il reprezinta realizarea unor solutii/produse imbunatatite, in urma analizarii datelor disponibile in retea. Dispozitivele conectate prin IoT ajuta firmele sa urmareasca, sa monitorizeze, sa gaseasca si sa analizeze datele clientilor in timp mult mai scurt decat inainte. Se pot astfel prezice schimbari sau tendinte de evolutie in comportamentul clientilor inainte ca acestea sa aiba loc efectiv.
Bazandu-se pe experientele anterioare ale clientilor si pe cercetarea datelor, tehnologia IoT poate face personalizari si imbunatatiri in mod constant. Culegerea, transmiterea si analizarea datelor ajuta la crearea unei experiente superioare pentru clientul final si atrage loialitatea acestuia pentru companie si produse. In acelasi timp, IoT poate scadea timpii de inactivitate in cadrul unei afaceri, analizand si imbunatatind practicile de intretinere (chiar si preventiva), monitorizand starea componentelor sistemului si previzionand reparatii sau mentenanta.
Durabilitatea mediului
Expansiunea IoT duce la necesitatea si concretizarea unei dezvoltari accelerate a tehnologiilor de stocare in cloud, deoarece reteaua IoT depinde direct, la nivel de infrastructura necesara analizei, procesarii si stocarii volumelor de date, de tehnologia cloud.
Astfel, companiile care investesc in cloud computing sau valorifica spatiul oferit in cloud au un potential de crestere net superior, gestioneaza mai eficient activele, mentin o legatura mai stransa cu, clientii si pot, la nivel financiar, sa obtina chiar credite in baza unei analize a tendintelor financiare.
Dezvoltarea accelerata a spatiului in-cloud
Expansiunea IoT duce la necesitatea si concretizarea unei dezvoltari accelerate a tehnologiilor de stocare in cloud, deoarece reteaua IoT depinde direct, la nivel de infrastructura necesara analizei, procesarii si stocarii volumelor de date, de tehnologia cloud.
Astfel, companiile care investesc in cloud computing sau valorifica spatiul oferit in cloud au un potential de crestere net superior, gestioneaza mai eficient activele, mentin o legatura mai stransa cu, clientii si pot, la nivel financiar, sa obtina chiar credite in baza unei analize a tendintelor financiare.
Urmarirea activelor in timp real
Unul dintre cele mai importante avantaje ale IoT pentru clienti si firme este optiunea de urmarire a activelor in timp real cu ajutorul unor senzori (identificarea prin radiofrecventa sau etichetele RFID). Companiile pot avea astfel o imagine clara asupra proprietatilor lor, indiferent daca este vorba despre obiecte de inventar sau despre componente ale unor produse pe lantul de aprovizionare/productie. In acelasi timp fiecare eticheta RFID poate sa contina si informatii detaliate despre fiecare produs in parte.
Pericole IoT
Un aspect important pe care fiecare proprietar de afacere ar trebui sa il urmareasca atunci cand pune in balanta utilizarea IoT este legat de potentialele pericole si dezavantaje pe care Internetul lucrurilor le-ar putea aduce.
Securitatea datelor
Securitatea cibernetica ocupa astazi un loc destul de important in cadrul companiilor, insa dispozitivele IoT nu sunt intotdeauna integrate in aceste strategii de protectie. Dispozitivele interconectate IoT pot fi falsificate sau atacate atat la nivel fizic (hardware), cat si la nivel software, vulnerabilizand astfel afaceri intregi.
Pornind de la cea mai simpla metoda de “aparare” impotriva unor astfel de atacuri, respectiv schimbarea parolei personale a fiecarui client cu una suficient de puternica, pana la implementarea unor tehnologii anti-malware sofisticate, adaptate fiecarui domeniu, companiile si oamenii sunt nevoiti sa se protejeze in fata acestor probleme de securitate cat se poate de reale.
O alta componenta legata de securitate este cea a confidentialitatii datelor personale, mai ales in domenii sensibile precum finantele sau sanatatea. Legislatia in vigoare este destul de stricta in acest sens, ceea ce obliga firmele sa integreze masuri sporite de criptare si securitate cu dispozitivele IoT. Atentie insa: desi implementarea unor astfel de masuri poate fi prohibitiva la nivel de costuri si logistica, mai ales pentru companiile mici, lipsa lor poate duce la inchiderea unei afaceri in cazul unui atac cibernetic.
Costuri si investitii
Implementarea si intretinerea IoT este vazuta adesea ca fiind o sarcina a departamentului IT dintr-o firma. Ceea ce un manager ar trebui sa ia in calcul este faptul ca IoT are si efecte la nivel juridic, industrial sau de dinamica interna a echipei.
Transformarea digitala a companiilor necesita colaborarea tuturor si respectarea stricta a cerintelor legale. Acest detaliu poate sa insemne un efort destul de mare, atat la nivel uman, cat si la nivel financiar, insa o cale de mijloc nu exista. Fara masuri de securitate adecvate, toate terminalele conectate la internet sunt porti de intrare pentru viitoare atacuri (de la simple intruziuni in retea, la furturi de date confidentiale sau sabotarea unor servicii critice).
Aspecte legale si reglemantari
Avand in vedere evolutia tehnologiilor si a relatiilor contractuale, este necesar sa fi luate in considerare prevederi legale si instrumente care sa protejeze drepturile de proprietate intelectuala ale companiilor, dar si datele personale ale utilizatorilor de produse si servicii conectate IoT. Cele mai frecvente si persistente probleme de securitate IoT sunt:
- autentificarea defectuoasa (parole slabe);
- transferul neprotejat de date;
- configurarea necorespunzatoare a datelor;
- atacurile de tip Remote Code Execution sau Command Injection;
- problemele de confidentialitate a datelor.
Exista, la nivel global, documente care vizeaza imbunatatirea securitatii dispozitivelor conectate IoT: Legea pentru imbunatatirea securitatii cibernetice a IoT (2020) – SUA si Legea privind rezilienta cibernetica a UE (cu posibila aplicare din 2025).
Aceste documente introduc cerinte obligatorii, insa vulnerabilitatile actuale ale sistemelor par sa se imbunatatesca intr-un ritm mult prea lent, in comparatie cu amenintarile informatice in crestere (de la simple mesaje text, link-uri sau chiar atacuri generalizate, de tip ransomware). Atacatorii vor continua sa dezvolte tehnici si amenintari, iar firmele vor fi nevoite sa tina pasul, implementand mecanisme de prevenire, detectare si raspuns cibernetic eficiente.
Domenii de activitate influentate de IoT
IoT poate oferi avantaje bazate pe valoare, eficienta si rentabilitate in sectoare precum:
Productie
Utilizarea senzorilor in cadrul unor linii de productie/ambalare automate si monitorizarea prin IoT, pentru evitarea unor sincope in activitate sau a unor reparatii neprogramate pot oferi companiilor producatoare de bunuri avantaje competitive vizibile. Se reduc astfel atat costurile de operare, cat si perioadele de inactivitate, iar per total se imbunatateste managementul performantei activelor.
Logistica
Domeniile de transport si logistica pot beneficia de pe urma implementarii multiplelor aplicatii IoT: directionarea flotei in functie de disponibilitatea masinilor si soferilor, conditii meteo, locatia marfurilor, greutatea acestora, conditii speciale de transport etc. Companiile din domenii sensibile precum alimentar, farmaceutic sau horticol isi pot programa cu ajutorul IoT transporturile, in asa fel incat perioadele caniculare sau cele reci sa nu afecteze marfa.
Vanzari si marketing
Companiile ce activeaza in vanzari sau marketing pot implementa aplicatii IoT menite sa imbunatateasca experienta clientului, sa optimizeze lantul de aprovizionare, sa reduca parte din costurile operationale, sa colecteze rapid feedback-ul clientilor sau sa promoveze produse noi. De asemenea, cu ajutorul unor rafturi dotate cu senzori, poate fi gestionat inventarul si pot fi setate alarme legate de stocurile critice la materii prime sau produse finite.
Resurse umane
Aspecte precum recrutarea de personal, monitorizarea angajatilor sau lucrul la distanta pot fi gestionate cu ajutorul unor aplicatii IoT dedicate. Valorificand dispozitivele si conectandu-le pentru a comunica rapid, IoT ajuta la cresterea eficientei prin incurajarea colaborarii si eliminarea barierelor geografice. In anii urmatori, companiile se asteapta la o crestere de eficienta de peste 12% datorita utilizarii tehnologiei IoT si a serviciilor digitale aferente.
Este clar pentru toata lumea ca IoT a schimbat fundamental lumea afacerilor si din ce in ca mai multe companii si industrii incorporeaza in practicile lor Internetul lucrurilor. IoT este astazi o resursa valoroasa, ce ajuta companiile sa-si eficientizeze si rentabilizeze activitatea. Beneficiile pentru incorporarea unor strategii IoT in practicile de business se vad in timp, insa trebuie mereu avute in vedere pericolele potentiale si luate masuri de protejare a datelor.
Vrei sa descoperi ce este si ce impact are IoT asupra afacerii tale? Afla acum de la specialistii Masif cum afecteaza Internet of Things activitatea firmei tale si cum te poti proteja de eventualele atacuri.
Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.200 sau e-mail info@masif.ro!
Scrie un comentariu