Pompa submersibila este un echipament ideal pentru gospodariile in care apa potabila vine dintr-o sursa alternativa precum un put sau o fantana. Pompa devine astfel principalul element care asigura un flux continuu de apa folosita pentru baut sau intrebuintarile casnice.
Afla din randurile de mai jos cum montezi pompa de apa submersibila pentru locuinta ta, in functie de sistem si nevoi:
Cum montezi corect o pompa de apa submersibila?
Montarea pompei submersibile intr-un put
Asamblarea si verificarea pieselor pompei
Avantaje ale folosirii pompei submersibile
Defectiuni care pot aparea la pompa submersibila
Crearea si forarea putului
Forarea unui put este necesara pentru a putea instala o pompa de apa submersibila intr-o curte sau langa o gospodarie care nu dispune de o fantana. Pentru a-l executa, se recomanda sa apelezi la o echipa specializata, deoarece putul trebuie sapat, dar si protejat cu pereti din beton bine construiti.
Diametrul de foraj trebuie sa fie sufficient de mare pentru a permite montarea pompei si circulatia apei in jurul acesteia pentru a asigura racirii corecta a pompei.
Ianinte de a monta pompa submersibila trebuie sa te asiguri ca putul a fost forat corect si denisiparea s-a efectuat in mod corespunzator, in caz contrar exista riscul ca nispul present in apa sa duca la uzura prematura a pieselor pompei submersibile.
Pentru a evita contaminarea apei, iti recomandam sa forezi putul in zone care nu sunt predispose la indundatii
Montarea pompei submersibile intr-un put
Inainte de a monta pompa submersibila in put, ia in considerare diametrul interior al forajului si al pompei ca s-o poti instala in pozitia potrivita. Poti verifica fisele tehnice ale modelului de pompa ales pentru a identifica diametrul minim necesara al forajului.
La montarea pompei submersibile intr-un put, trebuie sa tii cont si de adancimea de imersie, calculate in functie de nivelurile hidrostatic si hidrodinamic al apei. Nivelul hidrostatic se refera la distanta de la suprafata apei la gura forajului cand pompa nu functioneaza, iar cel hidrodinamic, la distanta de la gura forajului la suprafata apei cand pompa functioneaza.
Pompa de apa functioneaza prin imersarea acesteia in lichid si trebuie montata la o adancime de macar 30 de centimetri sub nivelul hidrodinamic. In mod ideal, daca dimensiunile forajului permit, pompa se instaleaza la o adancime de 2-3 metri sub nivelul hidrodinamic si la o distanta de cel putin jumatate de metru sau un metru de fundul putului.
Asamblarea si verificarea pieselor pompei
Montajul si instalarea pompei submersibile implica verificarea si asamblarea componentelor principale.
Inainte de a incepe montajul pompei submersibile trebuie sa te asiguri ca aceasta nu este conectata la reteaua electrica. Cablul electric folosit trebuie sa fie suficient de lung pentru a se potrivi adancimii la care se instaleaza pompa si suficient de gros pentru a nu se supraincalzi. De aceea, este indicat sa cunosti dimensiunile si adancimea putului chiar inainte sa achizitionezi pompa submersibila. Pentru protejarea pompei monteaza o supapa de sens pe racordul de evacuare a apei.
Odata ce teava de refulare este bine fixata, pompa submersibila poate fi introdusa in put. Un cablu de ancorare este necesar pentru introducerea pompei la o adancime semnificativa. Cablul poate fi prins in urechile montate strategic pe corpul pompei.
In put se introduc: pompa submersibila, cablul de alimentare, teava racordului de refulare, cablul de ancorare si cel de alimentare la curent electric. Se recomanda ca pompa sa fie protejata de un material din cauciuc pentru a evita un impact care poate duce la degradarea sa. In cazul in care vrei sa repari o pompa de apa submersibila existenta deja in put, alege motoare pentru pompe submersibile din gama Masif.
Avantaje ale folosirii pompei submersibile
Pompele submersibile pot fi alese pentru consumul apei potabile - pompe pentru apa curata - si pentru evacuarea apei murdare - pompe submersibile pentru apa murdara. Printre avantajele principale ale pompelor submersibile se numara:
- sunt compacte si usoare;
- au intretinere usoara, datorita faptului ca motorul si piesele nu au contact cu mediul extern;
- nivelul optim de temperatura pastrat de apa in care este scufundata pompa;
- au functionare silentioasa sub nivelul apei;
- ofera un raport avantajos intre consumul de energie si apa furnizata;
- cresc presiunea apei;
Pompa submersibila trebuie sa fie mereu sub nivelul apei in timpul functionarii, altfel se va deteriora din lipsa posibilitatii de racire a motorului.
Defectiuni care pot aparea la pompa submersibila
In cazul in care pompa submersibila nu mai functioneaza, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa verifici daca aceasta este conectata la sursa de energie electrica. Daca nu exista probleme la acest capitol, ia in considerare sezonul. Daca vara este secetoasa, exista riscul ca nivelul apei din put sa fie unul foarte scazut motiv pentru care pompa de apa submersibila poate functiona defectuos.
O alta problema pe care o poti intalni si care ridica semnale de alarma este aparitia reziduurilor care fac apa sa aiba un aspect malos. Daca acestea ajung in pompa de apa in mod regulat, ar putea dauna pe termen lung si chiar cauza defectiuni dispozitivului.
Un debit defectuos va duce, de asemenea, la o presiune scazuta a apei. Daca observi probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa, dar factura la electricitate este la fel de mare sau chiar mai mare, discuta cu o echipa de profesionisti in domeniu pentru a identifica si repara posibilele defecte.
Montarea unei pompe submersibile te va ajuta sa-ti alimentezi gospodaria cu apa. Asigura-te ca vei consulta profesionisti in domeniu pentru a instala corect pompa si pentru a o intretine corespunzator.
Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, fie la telefon 0374.477.200 sau e-mail info@masif.ro
Scrie un comentariu