Ghid practic - Cum alegi cel mai bun ciocan rotopercutor

Ghid practic cel mai bun rotopercutor

In activitatea de pe santier, trebuie sa dai multe gauri in zidarie si beton sau sa spargi caramida, BCA-ul sau betonul. Pentru proiectele mari, care necesita realizarea mai multor gauri pe parcursul unei zile, masina de gaurit si insurubat cu percutie nu mai este suficienta. Aceste lucrari, sau proiectele in care trebuie sa realizezi predominant gauri in beton necesita folosirea unui ciocan rotopercutor. In plus, echipat cu spitul sau dalta potrivite, poti folosi rotopercutorul pentru lucrari se spargere a caramidei, tiglei, BCA-ului sau ocazional a betonului.

Ce este un ciocan rotopercutor?

Cicanul rotopercutor este o scula care foloseste miscarea de rotatie si de percutie pentru a realiza gauri in zidarie, beton sau piatra. Cele mai multe ciocane rotopercutoare au 3 functii:

 • gaurire fara percutie pentru a realiza gauri in materiale ceramice sim ai rar lemn sau metal;
 • gaurire cu percutie pentru gaurire in beton;
 • daltuire pentru spargerea zidariei sau betonului.

Tipuri de ciocane rotopercutoare

Ciocanele rotopercutoare se diferinatiaza in primul rand functie de mandrina cu care sunt echipate. Cele mai comune mandrine sunt SDS Plus si SDS-Max, dar sunt producatori care isi echipeaza rotopercutoarele cu mandrine specifice. Rotopercutoarele SDS-Plus exista si in varianta cu mandrina interschimbabila, in aceste caz, pe langa mandrina SDS-Plus, setul de livrare contine si o mandrina cu bacuri care poate fi folosita pentru realizarea gaurilor in lemn, metal, ceramica sau sticla.

Ciocanele rotopercutoare SDS Plus sunt alimentate cu motoare de maxim 1000 W si dezvolta o energie de impact de maxim 5 J. Aceste se clasifica in mai multe clase in functie de greutate ( de la 1 kg pana la 5 kg) si pot realiza gauri cu un diametru maxim de 32 mm (ocazional).

Ciocanele rotopercutoare SDS-Max au motoroare cu puteri cuprinse intre 850 si 1700 W si dezvolta o energie de pana la 20 J. La fel ca rotopercutoarele SDS Plus, si rotopercutoarele SDS Max se cladifica in mai multe clase functie de greutate, dar sunt mai grele decat cele SDS Plus si pot efectua gauri cu diametre mai mari in utilizare intense.

In functie de modul de alimentare rotopercutoarele se clasifica in :

Diferentele dintre o masina de gaurit si un ciocan rotopercutor

Cele doua scule electrice sunt usor de confundat, mai ales ca arata la fel, folosesc burghie pentru realizarea gaurilor si ambele folosesc percutia pentru lucrarile mai grele de gaurire. Ciocanele rotopercutoare in schimb dezvolta o energie de impact mai mare, sunt echipate cu mandrine SDS Plus sau SDS Max care permit trasmiterea unei energii de impact mai mari catre burghiu. Prin urmare ciocanul rotopercutor este o unealta mai puternica, care se preteaza pentru lucrari zilnice de gaurire in materiale mai dure precum betonul si pentru realizarea gaurilor cu diametre mai mari decat masinile de gaurit cu percutie.

Mai multe amanunte poti afla din articolul de pe blogul nostru “Masina de gaurit sau ciocan rotopercutor - diferentele dintre ele

Diferentele dintre ciocanele rotopercutoare si ciocanele demolatoare

O alta unelata cu care este confundat ciocanul rotopercutor este ciocanul demolator. Spre deosebire de rotopercutor, care se preteaza pentru lucrari ocazionale de sparger, ciocanul demolator este o scula special conceputa pentru spargerea betonului sau zidariei. Demolatorul se foloseste pentru spargerea betonului in regim intensiv, fiind ideal pentru lucrari de demolare.

Accesorii pentru ciocane rotopercutoare

Cicanele rotopercutoare pot fi echipate cu situri sau dalti de diverse dimensiuni si forme. Poti alege intre spituri normale si spituri cu autoascutire sau poti folosi o dalta ingusta sau o dalta lata, o dalte pentru placi ceramice sau o dalta semirotunda pentru efectuarea canalelor in zidarie.

 

Cum alegi cel mai bun ciocan rotopercutor?

Cel mai bun rotopercutor este cel care se potriveste cel mai bine nevoilor si bugetului tau. Daca vrei un ciocan rotopercutor pentru utilizare ocazionala, iti recomandam sa alegi un model destinat uzului casnic, dar, pentru ca pe piata apar tot felul de marci care resista mai mult sau mai putin,  iti recomandam sa fi atent la disponibilitatea pieselor de schimb si la posibilitatiile de servisare.

Pentru utilizare intensiva, zilnica iti recomandam sa alegi un ciocan rotopercutor profesional de la marcile consecrate care iti asigura piese de schimb si servicii de reparatii in garantie si postgarantie.

Dupa ce ai stabilit regimul de utilizare al rotopercutorului, trebuie sa te gandesti la materialele pe care le vei gauri si la diametrele uzuale ale burghielor folosite. Astfel pentru realizarea gaurilor cu diametre mici, de pana la 20 mm, un rotopercutor SDS-Plus este alegerea mai buna, iar pentru gauri cu diametre mai mari sunt recomandate rotopercutoarele SDS-Max. Iti recomandam ca atunci cand alegi ciocanul rotopercutor functie de diametrul maxim de gaurire sa iei in calcul o marja de siguranta.

Tipul de alimentare este un al criteriu in alegerea celui mai bun ciocan rotopercutor. Daca doresti o mobilitate mai mare, fara se depinzi cabluri si prelungitoare, atunci un rotopercutor cu acumulatori este alegerea ideala. Daca in schimb doresti un rotopercutor mai ieftin dar care sa aiba si suficienta energie de impact, iti recomandam sa alegi un model cu cablu alimentat la reteaua electrica.

Functii utile ale ciocanului rotopercutor:

Oferta de rotopercutoare este foarte variata, poti alege intre modele simpla, de baza, sau modele care sunt echipate cu mai multe functii care iti usureaza viata, ca de exemplu:

 • amortizarea vibratiilor realizata prin montarea pe maner al unor elemente din cauciuc sau spuma, iti usureaza munca si reduce stresul la care sunt supuse incheieturile mainilor, ceea ce este foarte important atunci cand lucrezi mai multe ore pe zi;
 • alegerea modurilor de functionare: gaurire fara percutie, gaurire cu percutie, daltuire, daltuire cu posibilitatea reglarii unghiului la care este asezata dalta;
 • pornire usoara asigura un control imbunatatit al sculei, creste incet turatia rotopercutorului, astfel incat sa poti controla mai bine gaurirea, in special atunci cand lucrezi cu materiale delicate precum ceramica;
 • motoarele brushless sau fara perii sunt mai eficiente si fac posibila existenta anumitor functii inteligente, cum ar fi pornirea usoara sau controlul reculului.
 • reglarea energie de impact si a turatiei iti permite sa te adaptezi la specificul proiectului tau;
 • sistemul anti-rotatie detecteaza pierderea controlului sculei si reactioneaza taind instant alimentarea cu curent electric;
 • conexiune Bluetooth pentru urmarirea locatiei sculei si prevenirea furtului;
 • iluminarea cu LED incorporata pentru vizibilitate mai buna in zonele intunecate.

Cum compar doua modele de ciocanele rotapercutoare?

Te-ai decis aspura modului de alimentare, al tipului de mandrina si a regimului de utilizare, dar eziti intre doua sau mai multe modele de ciocane rotopercutoare. Iata care sunt caracteristicile tehnice pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand compari doua sau mai multe rotopercutoare:

 • diametrul maxim de gaurire in diverse materiale: lemn, otel, beton, zidarie;
 • puterea motorului masurata in wati (W). Adesea, aceasta este cifra indica puterea consumata de motor, puterea furnizata de rotopercutor fiind influentata de prea multi factori, cum ar fi angrenajele si accesoriile, pentru a avea o valoare constanta;
 • energia de impact este expimata in Jouli (J) – cu cat cifra este mai mare, cu atat pistonul se poate lovi mai puternic in mandrina.
 • turatia la mersul in gol masurata in rotatii pe minut si frecventa batailor masurata in batati pe minut sunt alti factori important de luat in calcul;
 • in cazul rotpercutoarelor cu acumulatori, o influenta mare asupra pretului o are capacitatea, tensiune si numarul de acumulatori inclusi in setul de livrare, precum si tipul incarcatorului, standard sau rapid;
 • accesoriile include in setul de livrare pot reprezenta un bonus binevenit si pot face diferenta intre doua modele de ciocane rotopercutoare.

Sfaturi pentru utilizarea ciocanelor rotopercutoare

Ca sa folosesti ciocanul rotopercutor ca un profesionist iti recomandam sa urmezi aceste sfaturi:

 • foloseste intotdeauna ochelari de protectie si alte echipamente de protectie adecvate, precum antifoane sau o masca pentru retinerea prafului;
 • monteaza bine burghiul, spitul sau dalta in mandrina pentru a impiedica miscarea acestuia;
 • seteaza rotopercutorul pe modul de functionare potrivit aplicatiei tale: gaurire, gaurire cu percutie sau daltuire;
 • chiar daca unele modele mai performante (DUSS) permit schimbarea modului de lucru in timpul functionarii, majoritatea rotopercutoarelor necesita schimbarea modul de lucru doar atunci cand masina este complet oprita, in caz contrar risti aparitia uneor defectiuni foarte costistoare;
 • tine ciocanul rotopercutor perpendicular pe suprafata de gaurit, apasa usor si constant pe masina, evita sa fortezi apasand cu o forta prea mare;
 • foloseste vaselina pentru lubriferea periodica a mandrinei;
 • curate periodic rotopercutorul de praf folosind o carpa umeda sau un compresor de aer cu pistol de suflat.

Daca ti-a placut acest articol, te rugam sa il distribui si prietenilor tai, iar daca ai intrebari despre produsele comercializate de Masif, te rugam sa ne contactezi aici sau la telefon 0374 477 200.

Distribuie acest articol