Tot ce trebuie sa stii despre tratarea aerului comprimat

Header tot ce trebuie sa stii despre tratarea aerului comprimat

Una dintre preocuparile constante ale omului modern este cautarea unor noi surse de energie, mai curate si mai ieftine. Aerul comprimat este o sursa auxiliara de energie si poate fi folosit in foarte multe domenii, precum industrie, transport/auto, servicii, medical, exploatare etc.

Practic, aerul comprimat este aerul din atmosfera, mentinut sub o presiune mai mare decat cea atmosferica si ocupa un binemeritat loc 4 ca sursa de energie, dupa electricitate, gaze naturale si apa.

Utilizarea aerului comprimat se face pe scara larga si datorita avantajelor sale:

  • usor de produs si transportat prin retelele specifice;
  • nonpoluant, neinflamabil, lipsit de toxicitate;
  • usor de stocat in cantitati mari;
  • periculozitate scazuta la utilizare;
  • in instalatii usor de intretinut;
  • disponibil in cantitati nelimitate.

Spre deosebire de celelalte surse de energie, aerul comprimat are urmatoarele dezavantaje in producere si utilizare:

  • este mai scump (de 5-8 ori fata de energia electrica);
  • nu poate fi complet purificat la costuri rezonabile;
  • poate ingheta, in anumite conditii (de mediu si functionare a instalatiei).

Cea mai comuna forma de comprimare a aerului este comprimarea volumetrica, tehnica in care aerul este creat prin scaderea volumului, prin impingerea aerului dintr-o camera de compresie in alta sau prin mai multe, de dimensiuni din ce in ce mai mici, inchise la capetele de intrare. Pe masura ce patrunde din ce in ce mai mult aer, volumul este redus si aerul comprimat. Aerul comprimat este eliberat atunci cand, in instalatie, se obtine presiunea dorita/prestabilita de utilizator.

Aerul  este produs si transportat prin retele de aer comprimat, alcatuite din:

  • compresoare de aer;
  • uscatoare;
  • filtre;
  • butelii;
  • separatoare;
  • conducte;
  • purjoare;
  • echipamente de masura si control.

Eficienta utilizarii unei retele de aer comprimat depinde de randamentul compresoarelor, tratarea aerului, stocare, transport, dar si de consumul propriu-zis (calitatea echipamentelor si sculelor pneumatice).

In functie de domeniul de utilizare, aerul comprimat trebuie tratat corespunzator, pentru a obtine cele mai bune rezultate si a nu provoca pagube echipamentelor.

Ce este tratarea aerului comprimat?

Aerul comprimat se obtine din aer atmosferic, aspirat prin priza de aer, trecut prin filtrul preliminar si refulat apoi in racitorul de aer (racire cu apa sau cu aer).

Orice compresor, indiferent de model, atrage aer contaminat cu impuritati, pe care apoi le concentreaza si le poate elibera in instalatia de aer, cauzand defectiuni ale echipamentelor.

Contaminantii din reteaua de aer comprimat pot proveni din:

  • aerul atmosferic – vapori de apa, microorganisme, particule de praf (10-50 µm), vapori de ulei, gaze emise de autovehicule, cenusa etc.;
  • aerul din compresor – ulei lichid si vapori, aerosoli de ulei si apa;
  • sistemul de stocare – particule de rugina, aschii de metal;
  • reteaua de distributie – particule metalice sau de rugina.

Sursa de contaminare a aerului comprimat cel mai des intalnita este praful, deoarece aerul atmosferic poate contine 140 -150 milioane de particule/mc si peste 80% din acestea nu pot fi retinute de filtrul de intrare in compresor, avand dimensiuni mai mici de 2 microni (µm).

Tratarea aerului comprimat este procedeul care asigura:

  • o calitate sporita a aerului (in functie de parametrii solicitati de consumator);
  • functionarea optima a sculelor si echipamentelor, influentand si consumul de energie din instalatie.

Sistemul de tratare a aerului comprimat cuprinde sisteme de compresie uscata si compresoare racite cu fluid, in combinatii de filtre diferite. Alegerea uscatoarelor potrivite se face in functie de debitul de aer comprimat, de presiunea aerului si de punctul de roua ce trebuie atins.

Aerul comprimat obtinut poate fi: fara particule, fara uleiuri, steril sau uscat, in functie de domeniul de aplicabilitate.

De ce se trateaza aerul comprimat?

Aerul comprimat se trateaza pentru a elimina impuritatile aspirate prin compresie si care ar putea fi eliberate in reteaua de aer si ar deteriora atat echipamentele, cat si suprafetele de lucru.

De retinut un lucru: fara tratarea aerului comprimat nu se poate! Netratarea aerului duce, in final, la afectarea rezultatelor dorite si la cresterea costurilor/lucrare.

Echipamente necesare pentru tratarea aerului comprimat

Calitatea aerului comprimat poate fi alterata de vaporii de apa sau ulei, de impuritatile sau mirosurile aspirate din atmosfera, in procesul de compresie. Tratarea aerului comprimat impiedica coroziunea conductelor, deteriorarea echipamentelor, aparitia de costuri neprevazute si, in final, sporeste performanta.

Procesul de tratarea a aerului comprimat implica o serie de ustensile specifice, de la producatori cu traditie in domeniu. Te poti echipa, de la Masif, cu:

Uscatoare aer comprimat prin absortie

Uscatoarele de aer elimina atat umezeala, cat si vaporii din instalatie si pot fi:

  • uscatoare prin refrigerare – scad umiditatea prin racire, cu punct de roua sub presiune +3°C;
  • uscatoare prin absorbtie - scad umiditatea cu ajutorul unui material absorbant, prin condensare capilara – punct de roua sub presiune pana la -70°C;
  • uscatoare cu membrana - puncte de roua sub presiune joasa, pentru debite mici;
  • uscatoaremixte – punctul de roua sub presiune intre +3°C si -40°C.

Uscatoare aer comprimat prin refrigerare

Filtrele compresor aer retin impuritatile absorbite din atmosfera daca sunt montate inaintea compresorului si purifica aerul comprimat daca sunt montate dupa compresor. Pot fi de tipul:

  • prefiltru – montat inaintea compresorului, pentru particule > 5 microni;
  • filtru separator de ulei – particule > 1 micron si ulei pana la 0.5 mg/m³;
  • filtru separator de ulei fin – particule > 0.01 micron si ulei pana la 0.01 mg/m³;
  • filtru de carbon activ – vapori de ulei de pana la 0.003 mg/m³ si miros;
  • filtru steril – aer comprimat fara bacterii.

Filtrare aer comprimat

Recipientii de aer comprimat sunt vase pentru stocarea in siguranta a aerului, prevazute cu purjor si pot fi verticale sau orizontale, in functie de spatiul disponibil. Purjoarele permit drenarea eficienta a condensului si pot fi programabile, capacitative sau temporizatoare.

  • Separatoarele aer comprimat indeparteaza din condens uleiul rezultat din folosirea compresorului.
  • Recuperatoarele de caldura pot capta caldura generata de motorul electric si de caldura uleiului din circuitul compresorului si pot redirectiona aceasta caldura pentru incalzirea apei sau a unei incaperi.

Butelii aer comprimat

Tratarea aerului comprimat: pas cu pas

Operatiunea de tratare a aerului comprimat se face respectand o serie de pasi, importanti atat pentru protejarea instalatiei, cat si pentru cresterea calitatii aerului ce urmeaza sa fie utilizat.

  1. Prefiltrarea aerului atmosferic ce ajunge in compresor, cu ajutorul unui prefiltru mai dur, care faciliteaza sarcina filtrului aflat in interiorul compresorului. Operatiunea reduce presiunea in partea de aspirare, iar montarea unui prefiltru se face pentru a proteja atat un filtru intern scump, cat si racitoarele compresorului de aspirarea unui continut mare de particule.
  2. Montarea de filtre de aspiratie la racordurile de admisie ale compresorului, daca aparatul este utilizat in spatii cu o concentratie medie sau mare de particule. Echipamentele moderne vin deja echipate de la producator cu filtre uscate, de hartie (prefiltru ciclonic), ce separa praf > de 1 micron, cu un randament de 96-98% si impuritati > de 5 micron cu randament de 99.9%.
  3. Filtrarea materialelor poluante dupa comprimarea aerului si eliminarea din aerul comprimat a umiditatii rezultate din racirea aerului si a substantelor (ulei, noxe etc). Dupa uscatoarele de aer prin adsorbtie, se folosesc filtre in si pentru filtrarea resturilor de materialul absorbant. Compresoarele de ultima generatie vin echipate cu filtre de retea, ce scad poluarea cu ulei pana la 0.003 mg/m³ si pe cea cu praf pana la 0.1 microni. Daca echipamentele sunt folosite in industria farmaceutica sau in cea alimentara, ele pot fi echipate si cu filtre sterile, care elimina continutul bacterian al aerului comprimat.

Alegerea tipului de filtru se face in functie de:

  • calitatea pe care vrei sa o aiba aerul comprimat rezultat;
  • presiunea la care lucrezi;
  • debitul normal ce trece prin filtru;
  • diametrul nominal.

Amplasarea filtrelor inainte sau dupa compresor, ori alegerea intre filtrarea locala si cea centrala se fac in functie de preferinte: daca vrei aer comprimat de aceeasi calitate pe toata instalatia, alege filtrarea centrala; daca standardele ce calitate sunt foarte ridicate, opteaza pentru filtrarea mixta, centrala si locala; daca ai nevoie de aer comprimat steril, alege filtrarea locala.

Contraindicatii

Una dintre cele mai frecvente cauze care determina oprirea activitatii este legata de excesul de vapori in instalatii si coroziunea la nivelul echipamentelor care folosesc aerul comprimat ca sursa de energie. De aceea este bine sa se evite aerul umed sau netratat de particulele absorbite din atmosfera.

Stiai ca utilizarea aerului comprimat netratat iti poate deteriora echipamentele, scazand calitatea lucrului si crescand costurile de productie? Afla de la specialistii Masif tot ce trebuie sa stii despre tratarea aerului comprimat si alege cele mai eficiente metode pentru a obtine parametrii doriti!

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.200 sau e-mail info@masif.ro! 

Distribuie acest articol