Ce unelte sunt necesare pentru realizarea de mobilier?

unelte necesare pentru realizarea de mobilier

Proiectele de tamplarie necesita pasiune si pricepere, dar adesea ai nevoie de piese de mobilier pe care le poti realiza de unul singur. De asemenea, ai nevoie fara dubii de unelte potrivite. In functie de proiect, tipul de lemn cu care lucrezi si conditiile de lucru, acestea se aleg cu atentie inainte de a demara proiectul.

Iata care sunt uneltele de care ai nevoie pentru realizarea de mobilier si cum le folosesti cat mai eficient:

Fierastraul

Una dintre uneltele indispensabile in orice lucrare de tamplarie este fierastraul. Acesta este utilizat pentru a taia bucatile de lemn la lungimi precise, pentru a ajusta dimensiunile unei piese sau pentru a oferi diverse forme lemnului.

Un fierastrau electric este cea mai potrivita optiune pentru realizarea mobilierului, deoarece iti permite sa faci taieturi precise si de calitate. Un model de fierastrau electric cu acumulator se recomanda in special profesionistilor care se ocupa mai des de lucrari in acest domeniu. Exista mai multe tipuri de fierastraie care se folosesc in tamplarie:

  • fierastrau pendular;
  • fierastrau circular;
  • fierastrau cu banda;
  • fierastrau alternativ;

Pentru uzul casnic si pentru proiectele de tamplarie ocazionale, iti recomandam fierastraul alternativ. Acesta poate fi folosit si pentru alte tipuri de materiale, ceea ce il face util intr-o gama larga de proiecte.

Fierastraul pendular este o optiune potrivita si pentru proiectele ocazionale. Daca realizezi piese de mobilier simple, precum un dulap sau o etajera cu rafturi, fierastraul pendular este eficient la taierea in plan vertical.

Masini de slefuit si polisat

Pentru un rezultat de succes, orice lucrare cu lemn trebuie slefuita si polisata. Aceste elemente ofera lemnului un aspect fin inainte de tratarea cu grunduri speciale. Masina de polisat se foloseste pentru a oferi luciu piesei de mobilier pe care o realizezi din lemn. Masinile de polisat sau lustruit sunt perfecte pentru orice persoana pasionata de proiecte DIY, deoarece pot fi utilizate si in alte domenii, precum cel auto.

unelte necesare pentru realizarea de mobilier

Exista mai multe tipuri de masini de polisat in functie de mecanismul de functionare:

  • Masini de polisat rotativ;
  • Masini de polisat orbital;
  • Masini de polisat orbital cu orbita aleatorie.

Cele mai usor de utilizat sunt masinile de polisat cu orbita aleatorie, dar pentru proiectele mici poti alege si o masina de polisat rotativ care functioneaza dupa un mecanism clasic.

Masina de slefuit lemn se foloseste pentru a nivela si finisa suprafata acestui material inainte de a-i aplica un grund si a o polisa. Slefuirea este esentiala pentru a preveni defectele din timpul procesului de finisare a pieselor de mobilier realizate. Slefuirea indeparteaza, de asemenea, diversele pete de pe lemn, precum cele de adeziv sau silicon.

Cel mai des se folosesc masinile de slefuit orbital care fac o miscare circular-oscilanta. Acestea pot fi folosite pentru suprafete plante, dar si curbate, de dimensiuni mari. Alege o masina potrivita pentru tipurile de proiecte pe care le ai cel mai des si tine cont de aceste ultime etape din constructia mobilierului.

Bormasina

Mai mult decat necesara pentru realizarea mobilierului din lemn, bormasina este o unealta esentiala pentru orice gospodarie. De la efectuarea gaurilor, la insurubarea pieselor de lemn, bormasina este unealta electrica de care nu te poti lipsi. Aceasta se utilizeaza pentru a face gauri de diverse dimensiuni in lemn, in mod special pentru a putea prinde componentele unui corp de mobilier.

unelte necesare pentru realizarea de mobilier

 

Alege bormasina potrivita in functie de:

  • puterea motorului;
  • capacitatea mandrinei;
  • cuplul maxim;
  • turatia la mersul in gol;
  • capacitatea si tensiunea acumulatorului.

Investeste intr-un set de bormasina, burghie si alte unelte, daca lucrezi in domeniul tamplariei, si o bormasina cu specificatii de baza daca te ocupi doar de proiecte ocazionale acasa.

Aceasta este esentiala pentru a putea finaliza un corp de mobilier, indiferent de nivelul de complexitate al acestuia.

unelte necesare pentru realizarea de mobilier

Printre alte unelte necesare pentru realizarea mobilierului se numara si circularul, masina de frezat sau rindeaua. Acestea se aleg in functie de tipul de mobilier si de spatiul pe care il ai la dispozitie. Daca lucrezi intr-un atelier de tamplarie, investeste intr-o gama de unelte de calitate, cu specificatii superioare, pentru a fi pregatit de orice lucrare.

 

Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi  CLICK AICI, fie la telefon  0374.477.200 sau e-mail  info@masif.ro

 

 

Distribuie acest articol