Proiectele tale de reparatii, constructii, bricolaj se pot face fie in incinte, ateliere, garaje, hale, fie pe teren, departe de o sursa de energie si de o retea fixa de aer comprimat.
Daca esti nevoit sa iesi din confortul atelierului tau si sa lucrezi in aer liber, pe santier, sa spargi suprafete din beton, fundatii sau pereti, ori pur si simplu sa vopsesti sau sa sablezi o suprafata, atunci un motocompresor iti va fi de mare ajutor.
Cum functioneaza un motocompresor?
Unul dintre cele mai cunoscute echipamente din categoria aer comprimat este motocompresorul, acel agregat construit dintr-un motor (termic pe benzina, motorina sau electric) care antreneaza un compresor. Pentru a facilita transportul pe orice santier unde este folosit, echipamentul este montat pe un sasiu, cu una sau doua osii.
Motocompresorul mareste presiunea aerului atmosferic absorbit si inchis intr-un rezervor pentru aer comprimat, micsorandu-i in acelasi timp volumul. Practic, un motocompresor va comprima aerul de la presiunea initiala de intrare (egala cu a aerului atmosferic) pana la o presiune de refulare superioara.
Echipamentele de tip motocompresor sunt fiabile si versatile, putand dezvolta performante ridicate la dimensiuni relativ scazute, cu un consum cat mai mic de combustibil sau energie.
Motocompresor vs. alte compresoare de aer
Prin comparatie cu alte echipamente ce pot furniza aer comprimat, motocopresoarele au urmatoarele avantaje:
- mobilitate crescuta – dimensiunile relativ mici le fac usor de manevrat si transportat, putand fi tractate de vehicule sau fixate pe platforme;
- consum scazut de combustibil/energie – pot lucra un schimb intreg doar cu un plin de combustibil;
- operare facila – comenzile relativ simple asigura confort si usurinta in timpul lucrului;
- productivitate sporita;
- nivel de zgomot redus si emisii conform standardelor in domeniu;
- design modern, ergonomic, compact;
- rezistenta la actiunea factorilor de mediu si la utilizare in regim intens, timp indelungat.
Tipuri de motocompresoare
Echipamentele de tip motocompresor se clasifica in functie de debitul de aer comprimat pe care il pot produce intr-o anumita perioada de timp. De aceea, achizitionarea unui motocompresor se va face in functie de necesarul de aer comprimat pentru fiecare proiect in parte.
Dupa debitul de aer comprimat produs, motocompresoarele pot fi:
Motocompresore cu debit mic
Motocompresoarele mici, cu debite intre 2 si 4 m³/min, dezvolta presiuni cuprinse intre 7 si 15 bar, au electromotor de 400V, sunt usor de transportat (maxim 200 kg) si pot fi echipate cu filtre speciale, pentru o calitate a aerului superioara. Echipamentele mici au un tip de operare intuitiv, sunt silentioase, rezistente la socuri si usor de depozitat.
Motocompresore cu debit mediu
Motocompresoarele cu debit mediu, intre 5 si 10 m³/min dezvolta presiuni de pana la 14 bar, pot avea functie duala generator-compresor, au costuri de intretinere reduse si sunt rezistente la intemperii.
Motocompresore cu debit mare
Motocompresoarele cu debit mare, intre 11 si 34 m³/min, dezvolta presiuni de pana la 14 bar, sunt potrivite pentru lucrari mari (santiere de constructii) si sunt echipate cu motoare putenice, pe combustibil.
Echipamentele, cu un sistem de operare intuitiv, sunt disponibile cu sasiuri si modele stationare diferite, pot fi dotate cu management prin GPS si au optiune separata pentru rafinarii.
Cum alegi un motocompresor potrivit? 17 criterii de selectie
Alegerea motocompresorului potrivit se poate face in functie de caracteristicile tehnico-functionale ale echipamentului, dar si de criterii legate de recurenta utilizarii, design, producator, garantie, buget etc.
Caracteristici tehnice
Atunci cand cauti sa achizitionezi un motocompresor, detaliile tehnice pe care le vei urmari sunt:
- puterea motorului (CP);
- debitul de aer refulat (l/min);
- presiunea de refulare (bar);
- capacitatea rezervorului de carburant;
- tipul transmisiei (coaxial/curea).
Caracteristici constructive
Modelele de motocopresoare de pe piata pot fi diferentiate dupa urmatoarele criterii constructive:
- tipul de sasiu (cu/fara franare);
- sistem anti-inghet;
- carcasa izolata fonic (metal/plastic);
- lungime furtun aer comprimat;
- sistem de filtre, ce asigura aer comprimat curat, fara impuritati;
- panou de comanda si control;
- optiune ungere;
- sisteme de siguranta;
- portabilitatea;
- autonomia – capacitatea rezervorului de combustibil si consumul motorului termic;
- accesorii optionale (tambur cu furtun, cuplaj sau ochet de remorcare secundar, supapa de retinere pentru sablare etc.).
Unele modele de motocopresoare pot fi echipate in plus cu un generator incorporat, devenind astfel si o sursa de aer comprimat si una de energie independenta.
Caracteristici pecuniare si de brand
Nu de putine ori, atunci cand alegi un echipament pentru proiectele tale, componenta buget este una care primeaza. Motocompresoarele prezente pe piata de profil pot sa coste de la cateva sute de lei, la cateva sute de mii, in functie de model, caracteristici, optiuni, accesorii, dar si de producator.
Achizitionarea unui motocompresor de la o firma cunoscuta in domeniu, ce iti poate oferi cel mai bun raport calitate-pret-garantie, este varianta fireasca de urmat. La Masif vei gasi atat echipamente, cat si accesorii si consultanta, pentru a putea opta pentru cel mai potrivit motocompresor pentru profilul tau de activitate.
Nu te poti hotari ce model de motocompresor sa cumperi? Afla de la specialistii Masif cum sa alegi cel mai bun motocopresor in functie de nevoile tale!
Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.200 sau e-mail info@masif.ro!
Scrie un comentariu