In prima parte a articolului “Norme de igiena in industria alimentara si cum sa le respecti” ai vazut care sunt normele de igiena care se aplica in industria alimentara. Afla in continuare cum sa respecti normele de igiena in aceasta industrie!
Respectarea normelor fundamentale de igiena in industria alimentara este o obligatie legala si morala fata de clientul final. Cum poti sa te asiguri ca angajatii tai respecta normele de igiena?
Instruirea angajatilor privind igiena alimentara
Organizeaza, cu ajutorul specialistilor in domeniu, sesiuni de instruire a angajatilor (vechi si noi) si sesiuni de testare a cunostintelor.
Verifica periodic, alaturi de angajati, integritatea echipamentelor de lucru, a celor de protectie si modul in care sunt folosite echipamentele si substantele specifice la igienizarea spatiilor de lucru.
Actualizarea constanta a cunostintelor
Realizeaza testari prin sondaj ale cunostintelor despre normele de igiena si ia in calcul monitorizarea spatiilor de lucru, acolo unde legislatia o permite, cu ajutorul unor echipamente video sau al unor monitoare de consum.
Reaminteste-le periodic angajatilor tai care le sunt responsabilitatile privind respectarea normelor de igiena si verifica daca sunt urmate normativele.
Implementarea unui plan de igiena
Intocmirea unui plan de igiena intra in sarcina managerului fiecarei locatii din industria alimentara, dar si a unui responsabil calificat (igienist) si se realizeaza in format scris, pentru a putea fi usor accesat de catre angajati.
Stabilirea procedurilor si politicilor de igienaspecifice
In functie de specificul fiecarui producator, planul de igiena va avea proceduri si politici specifice. Acestea vor fi comunicate angajatilor, afisate la loc vizibil si reamintite cu recurenta.
Zilnic, inainte de inceperea activitatii, se va verifica starea de curatenie a intregului spatiu, a utilajelor, a meselor de lucru, a echipamentelor, dar si a zonelor de trecere si depozitare.
Totodata, igienistul va verifica starea de sanatate a angajatilor, atat inainte de inceperea lucrului, cat si pe parcurs.
Monitorizarea si auditarea regulata
Controlul operational al respectarii planului de igiena se va face de catre igienistul angajat sau de catre un membru al conducerii unitatii. Fiecare locatie va fi verificata amanuntit, iar lipsurile constatate se vor remedia in cel mai scurt timp posibil.
Pentru a asigura accesul la produse sigure, se pot accesa de catre producatorii din industria alimentara si servicii de audit si certificare precum: ISO 22000, FSSC 22000, seria IFS sau seria BRC.
IFS Food, de exemplu, este un standard recunoscut GFSI (Global Food Safety Initiative) pentru auditul calitatii si sigurantei produselor alimentare. Acesta se refera la prelucrarea produselor alimentare si ambalarea acestor produse.
IFS Food se aplica atunci cand exista un pericol de contaminare a produsului in timpul prelucrarii sau ambalarii primare.
Standardul IFS este important pentru toti producatorii de produse alimentare, aceasta sustine eforturile de productie si comercializare a produselor in conditii de siguranta si calitate.
Beneficiile sistemului de certificare IFS se refera la intarirea increderii in calitatea, siguranta produselor si crearea unui avantaj competitiv pe piata de profil.
Promovarea unei culturi a igienei
Promovarea unei culturi a igienei are implicatii atat asupra angajatilor din industria alimentara, care sunt responsabilizati in cadrul activitatii lor, cat si asupra beneficiarilor de produse, clientii finali, care pot cumpara si consuma cu incredere, fidelizandu-se.
Implicarea tuturor angajatilor
In cadrul acestei culturi a igienei, singura varianta viabila este implicarea tuturor angajatilor dintr-o companie si respectarea planului de igiena cu rigurozitate.
La nivelul autoritatilor locale, au existat, de-a lungul timpului, Proiecte de dezvoltare si consolidare a unei culturi a igienei si a unei vieti sanatoase si armonioase, ce au atras atentia asupra corelatiei igiena-sanatate in toate domeniile vietii. Firmele pot accesa aceste proiecte sau altele asemanatoare, dezvoltate de alte firme.
Recompensarea si recunoasterea eforturilor de igiena
Evaluarea activitatii profesionale este, in orice companie, legata de masuri de motivare si recompensare a angajatilor, masuri ce constituie o componenta majora a politicilor de personal.
Motivarea angajatilor se va face in legatura stransa cu recompensarea, dar si cu efortul pe care acestia il depun pentru a-si realiza sarcinile. Cu alte cuvinte, cu cat un angajat este mai implicat la serviciu, cu atat si compania ar trebui sa il motiveze cu ajutorul unor beneficii si recompense periodice. Acestea il vor determina pe angajat sa-si mentina ridicat nivelul de interes si chiar sa-si sporeasca eforturile in cadrul activitatii.
Gestionarea deseurilor si a substantelor chimice
Deseurile sunt “substante, materiale, obiecte, resturi de materii prime provenite din activitati economice, menajere si de consum, care si-au pierdut, integral sau partial, valoarea initiala de intrebuintare, dintre care unele sunt reutilizabile dupa prelucrare”.
Cu alte cuvinte, deseu este orice obiect sau substanta pe care proprietarul/utilizatorul il/o arunca dupa folosire/prelucrare.
Deseurile pot fi:
- toxice;
- de productie;
- menajere solide;
- rezultate din tratarea si epurarea apelor.
In industria alimentara, cel mai mare sector de productie al UE, cele mai frecvente deseuri pot fi:
- de productie – reciclabile sau materii organice non-reciclabile;
- chimice – poluanti aeropurtati (gaze, particule solide sau lichide) si ape reziduale.
Colectarea si eliminarea corespunzatoare a deseurilor
Pentru a colecta deseurile, mai intai acestea trebuie impartite in categorii. Cele reciclabile vor fi depozitate in recipiente specifice si apoi in tomberoane cu simboluri precum: hartie, plastic, metal, sticla si trimise la centrele de colectare.
Cele non-reciclabile pot fi:
- - valorificate in agricultura sau zootehnie;
- - trimise spre incinerare;
- - depuse in recipiente pentru fermentare anaeroba (biogaz) sau platforme pentru compost;
- - aplicate pe sol – in cazul deseurilor netratate sau tratate partial;
- - tratate prin diverse procedee: prin sedimentare, decantare, flotatie; prin procese de membrana; in bioreactoare; prin utilizarea la realizarea altor produse finite (ex. zerul rezultat din prelucrarea laptelui poate fi fermentat si transformat in alcool.
Manipularea sigura a substantelor chimice
Conform standardelor Certificatului ISO 9001, unitatile de productie din industria alimentara trebuie sa fie dotate cu: saci menajeri, sapun lichid, substante dezinfectante, lavete, detergenti speciali si echipamente de curatare si eliminare a deseurilor rezultate din activitate
Aceste substante si consumabile trebuie manipulate si eliminate conform specificatiilor producatorilor, in asa fel incat sa nu contamineze materiile prime si produsele finite, sa nu puna in pericol siguranta lucratorilor si mediul ambient.
Detergentii utilizati in curatarea si dezinfectarea spatiilor:
- se vor folosi conform etichetelor si procedurilor de lucru, in concentratiile specificate si cu echipament de protectie daca este cazul;
- se vor depozita in spatii special amenajate, aerisite si, pe cat posibil, in recipiente etanse;
- vor fi tinute departe de ingredientele si materiile prime utilizate pentru prepararea alimentelor, dar si de surse de temperaturi ridicate/scazute;
- nu vor fi corozive pentru suprafetele cu care vin in contact;
- vor fi eficiente si non-toxice in dozele mentionate de producator;
- vor avea actiune germicida asupra unui grup cat mai mare de microorganisme.
Orice scurgere de substante chimice va fi raportata si se vor lua masuri pentru oprirea activitatii (daca este cazul) si indepartarea acesteia.
Daca ai intrebari suplimentare in legatura cu subiectul acestui articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.200 sau e-mail info@masif.ro!
Nu uita! Respectarea zilnica a regulilor de igiena, in toate domeniile vietii, te poate tine departe de neplaceri si boli. Creeaza-ti propria rutina, atat acasa, cat si la locul de munca si respect-o!
Scrie un comentariu